;
jesper1

Redaktørens analyse

Nervekrig om ny Danske Bank-topchef 

Danske Bank går nu til udlandet i jagten på en ny topchef. Den midlertidige chef, Jesper Nielsen, opfattes ellers af mange som en oplagt kandidat, men han er i overhængende fare for at blive fundet for let af Finanstilsynet akkurat som det skete for Jacob Aarup. Det kan ende med endnu et opgør med Finanstilsynet. 

Danske Banks nytiltrådte formand, Karsten Dybvads, jagt på en ny direktør til banken ser ud til at være en vanskeligere opgave end først antaget. 

Efter at have brugt mange måneder på at vurdere de hjemlige kandidater uden resultat, er banken nu med hjælp fra sine udpegede headhuntere gået i gang med at screene markedet for direktørkandidater i udlandet. 

Tanken er at undersøge, om der skulle sidde en egnet kandidat med dansk pas uden for landets grænser. Men den øvelse er langtfra let, ligesom det givetvis vil tage måneder, før banken og dens formand får endegyldigt svar på, om der overhovedet er en profil, der passer, i udlandet. 

Mens jagten på en direktør til Danske Bank fortsætter, retter stadig flere kikkerten mod bankens midlertidige direktør, Jesper Nielsen, der gang på gang bliver udpeget som en oplagt efterfølger til Thomas Borgen. 

Jesper Nielsen blev kastet hovedkulds ind i rollen som konstitueret direktør med hjørnekontoret på Holmens Kanal til låns, men trods bankens massive udfordringer i kølvandet på hvidvaskskandalen har vikaren indtil videre klaret opgaven langt bedre end forventet. 

Med en god evne til at forklare den almene bankkunde og resten af Danmark om bankens kvaler uden at løbe fra ansvaret, har Jesper Nielsen imponeret mange, herunder bestyrelsen i Danske Bank. Fejlene har været få, for eksempel da han over for DR kom til at indrømme, at han ikke havde set den meget omtalte whistleblowerhøring på Christiansborg. Forklaringen var, at Danske Bank af hensyn til whistlebloweren var blevet forment adgang til en del af seancen.  

Uanset hvad, har Jesper Nielsen mødt danskerne som en slags underdog, og de har det altid med at få mere plads og være nemmere at tilgive.  

Derfor ser flere ham som et oplagt bud på en ny topchef. 

Problemer med cv’et 

Det helt store problem er imidlertid, at Jesper Nielsen på mange punkter er lige så letbenet som den nu vragede topchefkandidat Jacob Aarup-Andersen. På flere kerneområder er han endnu mere uerfaren end den tidligere finansdirektør i Danica, der nu i nogle år har udfyldt samme post i Danske Bank. 

Aarup-Andersen blev således i efteråret underkendt af Finanstilsynet, da han blandt andet manglede ledelseserfaring på topplan. Her skelede myndighederne for eksempel til de europæiske standarder, hvor en bankdirektør forventes at have minimum fem års erfaring i en bank. Det krav opfyldte Aarup-Andersen ikke, da han først blev en del af den øverste ledelse i Danske Bank i april 2016. 

Jesper Nielsen kom imidlertid først i direktionen et halvt år efter Aarup-Andersen. Hans erfaring her er således endnu mere begrænset, ligesom han inden for nøgleområder som kredit, storkunder og kapitalmarkeder må siges at være et betydelig mere ubeskrevet blad end bankens detroniserede kronprins. 

Holdningen i Danske Bank synes dog at være, at tiden arbejder for Jesper Nielsen. I takt med at headhunterne nu også leder efter en ny direktør i udlandet, vokser Nielsens erfaring dag for dag. Og stærke kræfter i banken har derfor den holdning, at hvis man når frem til sommerferien uden at have fundet en ny topchef eksternt, så kan Jesper Nielsen passende få jobbet. 

Her lader det til, at visse folk i banken er villig til at sætte hårdt mod hårdt over for Finanstilsynet og forsøge at forklare myndighederne og offentligheden, at Jesper Nielsen til den tid har bestredet posten som topchef så længe, at han har indsamlet tilpas erfaring, til at tilsynet umuligt kan underkende ham. 

Om Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, og bestyrelsen med David Lando i spidsen køber den præmis, er et åbent spørgsmål, for tilsynet er også selv under pres fra flere sider og er ikke rigtig i en position, hvor man kan tillade sig at afvige fra paragrafferne. 

Det tegner derfor til at blive en nervekrig mellem banken og myndighederne, hvis man i sidste ende kommer frem til, at Jesper Nielsen er den bedst egnede kandidat. Omvendt kan tilsynet også komme under så meget pres fra især politisk hold, da argumentet her vil være, at det ikke er hensigtsmæssigt, at landets største bank står uden topchef i så lang tid. 

Bestyrelse skriger på bankerfaring 

Men når Danske Banks nye formand, Karsten Dybvad, først hyrer headhunteren Spencer Stuart til at kontrollere konkurrenten Korn Ferrys arbejde og siden breder søgningen ud til også at omfatte kandidater i udlandet, vidner det om en formand, der vil have vendt hver en sten og have sit hjemmearbejde i orden. 

Men ud over udfordringen med at finde en kandidat med de rette kompetencer er det også et spændende spørgsmål, hvor attraktivt jobbet i landets største bank egentlig er. Sammenlignet med andre børsnoterede giganter er lønnen ikke noget at prale af, og bonusmulighederne må antages at være begrænsede set i lyset af bankens nuværende kvaler og myndighedernes kritiske fokus på området.  

Samtidig fortsætter raslende skeletter med at vælte ud af bankens pæne lokaler, og rygterne fra finansmarkederne lyder, at man meget vel kan stå over for en bøde på op imod 4 milliarder euro i kølvandet på hvidvaskskandalen. Og det kan blive den første bøde i en række af mange. 

Men Karsten Dybvad bør også sande, at det ikke kun er på direktørposten, Danske Bank mangler et svar. Bankens bestyrelse skriger på kapaciteter med reel bankerfaring. Hverken formand eller næstformand har det.  

Nu viser det sig, at Carol Sergeant, der er en af de få med ansættelser i den finansielle sektor på cv’et, må tage en tørn mere, selv om hun egentlig var på vej ud.  

Og hvad sker der med bankens tidligere formandshåb Jens Due Olsen? Ifølge rygtebørsen siges hans forhold til Karsten Dybvad ikke at være det varmeste, og vil han bruge flere kræfter på banken efter at være blevet vraget? 

De ting skal der styr på, og meget tyder på, de opgaver skal løses, før man kan ansætte en direktør. Men det tager tid. Og den arbejder for Jesper Nielsen.  

 

LÆS OGSÅ

Headhunterkaos i Danske Bank

Danske Bank-casen giver svære generationsskifter i mange banker

Udrensningen fortsætter i den finansielle sektor. Hvem bliver næste offer?

Halvdelen af banktopcheferne ville dumpe på nye egnethedskrav

Har DI-boss snigløbet Danske Bank?