Dankort_App_2

Inside story

Nets slået på hjemmebane som leverandør af fremtidens betalingsplatform

Ny nordisk betalingsplatform, Project 27, kommer til at udfordre både Nets og kreditkortleverandørerne, fordi man går efter at lave straksbetalinger mellem konti uden kortselskaberne som fordyrende mellemled. Kom med bag om betalingskonceptet, der har mødt modstand, og som skulle gentænkes, efter at Norge for nylig sagde nej til at medvirke.

Det noget hemmelighedsfulde betalingskoncept Project 27 er på flere måder dårlige nyheder for danske Nets. For ifølge InsideBusiness’ oplysninger er den store danske betalingskoncern fravalgt som leverandør i forbindelse med det store udbud, hvor 15 betalingskoncerner har dystet om at vinde den prestigefyldte opgave: at udrulle et gigantisk betalingssystem i hele Norden.

InsideBusiness erfarer, at det i stedet er det det britiske selskab, VocaLink, som er ejet af Mastercard, der har vundet de indledende faser af udbudsrunden. Det er lidt af en streg i regningen for Nets, der ellers er specialist i at levere denne form for betalingsløsninger og har vundet flere lignende ordrer rundtomkring i Europa, men altså ikke denne, som ligger på Nets’ nordiske hjemmebane.

I forvejen er målet for Project 27 (P27) en spændende nyskabelse, der truer kort- og betalingsselskaber som Nets, Dankort, Visa og Mastercard. P27’s dagsorden er nemlig at fjerne fordyrende mellemled som kortselskaber i betalingsprocesserne på nordisk plan, hvilket blandt andet skal være med til at styrke Nordens konkurrencekraft.

Sagen kort

I disse dage er man ved at lægge sidste hånd på en udbudsrunde som leverandør af fremtidens nordiske betalingssystem Project 27.Men allerede nu står det klart, at Mastercards datterselskab, VocaLink, er blevet udpeget som favorit til at vinde udbuddet for næsen af Nets, der ellers er specialiseret i denne form for projekter.I det hele taget er det tanken, at Project 27 kommer til at delvis erstatte kortselskaber og fordyrende mellemled i de nordiske betalingsstrømme.Vi afdækker også en konflikt mellem den norske storbank DNB, der ikke har ønsket at være med i projektet. Det har tvunget de resterende landes storbanker – Danske Bank, Handelsbanken, Nordea SEB, Swedbank og OP Financial Group – til at gentænke businesscasen.

Hos Project 27 vil direktør Lars Sjögren ikke kommentere, hvem der er favorit til at vinde det lukrative udbud.

”Vi har ikke underskrevet aftaler med nogen parter, men vi er gået i forhandling med den leverandør, der har givet os det bedste tilbud. Så på den måde har vi valgt vores foretrukne leverandør. Ambitionen er, at vi offentliggør, hvem det er, i juni. Vi kommenterer ikke, hvem det er på nuværende tidspunkt,” siger Lars Sjögren.

Et nederlag for Nets

Ifølge Lars Andreas Hansen, der er direktør for Bank Brokers i Danmark, og som følger betalingsbranchen tæt, vil det ærgre Nets, at deres konkurrent vandt udbuddet:

”Nets satser hårdt på at levere infrastruktur til betalingstjenesteleverandører, og dette havde været et attraktivt samarbejde for dem. Et nederlag i egen andedam understreger, hvor afgørende det er for Nets, at deres ambition om international ekspansion lykkes.”

Lars Andreas Hansen bekræfter ydermere, at P27-samarbejdet kan lægge pres på Nets og andre aktører i det nordiske betalingsmarked:

”Bankerne skaber et stærkt fundament for at udvikle nye og innovative tjenester til deres kunder. De opnår stordriftsfordele og bryder landegrænser ned for både forbrugere og virksomheder. Specielt produkter som kortbetalinger og betalingsservice vil formentlig komme under pres, når bankerne lancerer nye løsninger på ryggen af den nye infrastruktur.”

Ifølge Lars Andreas Hansen er P27 de nordiske storbankers modtræk til de store globale betalingsteknologivirksomheder, hvor en spiller som Apple Pay bliver stadig mere synlig herhjemme.

En dramatisk tid for P27

Det har ellers været et dramatisk forår for Project 27, der bærer navnet, fordi der er 27 millioner indbyggere i Sverige, Danmark, Finland og Norge tilsammen. Men efter at den norske storbank DNB noget overraskende i marts besluttede sig for, at Norge ikke længere ville deltage i projektet, som DNB ellers stod fadder til sammen med Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank og OP Financial Group, måtte hele businesscasen regnes igennem igen.

”Jeg kender ikke den egentlige årsag til den norske beslutning, men det var vel dårlig timing for det norske marked. Men vi er allerede kommet videre i Project 27, for businesscasen er fortsat meget attraktiv, for betalingsbranchen er jo en volumenbusiness – og hver for sig er Danmark, Sverige og Finland for små markeder. Selv uden Norge kan man opnå langt lavere pris, end hvis man laver det hver for sig,” siger Lars Sjögren, der har besluttet sig for at fastholde navnet, selv om det ikke længere er helt retvisende. Det gør man i håbet om, at Norge på et senere tidspunkt vælger at slutte sig til samarbejdet.

Selv oplyser DNB til InsideBusiness, at baggrunden for den norske storbanks uventede beslutning var, at de nationale betalingssystemer har brug for modernisering af forskellig karakter. Og at bankerne så på mulighederne for at skabe en fælles løsning.

”I Norge har bankene allerede en effektiv national betalingsinfrastruktur, som gør, at vi har nogle af de laveste transaktionsomkostninger i Europa. Det har derfor været krævende at finde en løsning, som vil give tilstrækkelig gevinst for de norske aktører holdt op imod de nødvendige investeringer. DNB har derfor valgt ikke at være med videre i projektet,” oplyser informationsdirektør i DNB Even Westerveld.

Ifølge oplysninger givet til InsideBusiness spekuleres der i to mere konkrete årsager til DNB’s exit: At der på det norske marked er store rabatter til de største aktører på betalingsområdet, som banken nødig vil sætte over styr, samt at store dele af P27 vedrører straksbetalinger, og her er Norge i forvejen ved at implementere en løsning fra Nets.

Dog er man længere bagud på det finske og svenske marked – og nordmændene har ikke set den store fornuft i at skulle finansiere et projekt om at skabe straksbetalinger i Sverige og Norge, når man nu er i gang med at løse opgaven selv.

Til sammenligning har Danmark som det første land i EU for længst indført straksbetalinger.

Fremtidens betalingssystem

Det innovative ved P27 er, at det bliver verdens første crossborder-system med straksclearing på tværs af flere forskellige valutaer. Målet er, at man til gavn for forbrugere og virksomheder vil forenkle systemerne i en grad, så man sekund til sekund kan gennemføre en betaling mellem to konti uden et fordyrende mellemled. Det kan MobilePay allerede i dag. Og tanken er da også, at pendanterne Vipps i Norge, Swish i Sverige og danske MobilePay skal kunne benytte platformen på tværs af landegrænser fremover.

”Det betyder, at alle former for betalinger kommer til at køre gennem dette system. Og det kommer på nogle markeder også til at erstatte de fysiske kortbetalinger, netbetalinger og så videre. Det er her værd at bemærke, at vi skal sænke betalingsomkostningerne og gøre tingene enklere. I EU-systemet mener man jo, at omkostningerne til kortbetalingerne skal ned og erstattes med konto til konto-betalinger, der er mere effektive. Og vi forventer, at det er også den trend, der vil brede sig,” forklarer Lars Sjögren.

Myndigheder skubber på

Især reguleringsmæssige udfordringer er i Lars Sjögrens fokus. For hele det store banksamarbejde skal i sagens natur godkendes af konkurrencemyndighederne, der i denne sammenhæng er EU-Kommissionen. Derfor har P27 netop oprettet et selskab, Nordic Payment Platform, der som en juridisk enhed skal forestå de komplekse forhandlinger og udvikle betalingsplatformen.

”Der er mange gode grunde til, at myndighederne finder det her interessant, ud over de lavere omkostninger er det jo også vigtigt, at det bliver mere effektivt, og at det bliver nemmere at opdage svindel med et effektivt real time clearingsystem,” siger Lars Sjögren, der har været bosat i København siden 2012.

I foråret har op mod 100 mennesker arbejdet på P27, som der indtil videre er sat en halv milliard kroner af til at realisere. Selve sekretariatet består ud over Sjögren også af Claus Richter, der kommer fra Nordea, og af 6-7 andre seniorfolk. Målet er, at man går live i slutningen af 2020. Bestyrelsesformand for P27 er Danske Banks midlertidige topchef, Jesper Nielsen.

Nets: Vi har vundet andre udbud

Hos Nets vil man ikke kommentere udbudsrunden, men betalingsgiganten er allerede i gang med at udvikle en realtidsclearinginfrastruktur i Norge, der vil ligne den, der for få år siden blev implementeret i Danmark. Desuden understreger Søren Winge, pressechef i Nets, at det skam går meget godt med at vinde lignende udbud i andre EU-lande:

“Vi er med afsæt i vores nordiske erfaringer i fuld gang med at modernisere og udvikle betalingsinfrastrukturer flere steder i Europa, hvor vi har vundet de seneste tre udbud, der har været. Men vi kommenterer ikke markedsrygter og igangværende udbudsforløb.”

De seneste tre udbud af realtidsclearingplatforme er Italien, Slovenien og Ungarn, og p.t. arbejder Nets på at levere en tilsvarende platform til Norge, som er en kopi af den danske platform, der gik i luften i november 2014.

I Danmark er P27 også et tema, hvilket skyldes, at man fra Finans Danmarks side har et ønske om at samle flest mulige banker under den nye platform. Derfor kører der for tiden diskussioner, hvor man forsøger at få både mindre og mellemstore banker til at bakke op om projektet, som jo i sin tid er født på storbanksniveau med medvirken fra Danske Bank og Nordea.

VocaLink er ikke vendt tilbage med en kommentar efter InsideBusiness’ henvendelser.

 

LÆS MERE

Er Nets’ nye offensiv mere end varm luft?

Nyt våben skal redde dankortet

Dansk betalingskrig mellem Nets og VISA bryder ud i lys lue

To spillere dropper Dankortet. Usikkerheden vokser

Slagsmål venter om guldrandet farvel til dankortet

Dankort-krig eskalerer: Jyske Bank og Apple Pay dropper nationalkortet

Nervepirrende opgør om dankortets fremtid nærmer sig

Vi går helt tæt på kapitalfonden, der vil købe Nets

Nets-boss vil købe TV 2

Industrielle købere cirkler om Nets

Comeback til fyret AP-direktør: Rådgiver for forgyldt Nets-direktør

Regeringen gør klar til at skyde TV 2-salg i gang