;
Codan 3

Inside story

Nøgleprofiler forlader Codan til fordel for konkurrent

Codan har over flere år opbygget en af Europas førende forretninger for vindenergi, men hen over sommeren sagde hovedparten af de ansatte i afdelingen op. Det gælder blandt andre direktøren for området og fire af hans nærmeste folk, som er blevet headhuntet af konkurrent. Codan og den nye ejer, Alm. Brand ,afviser, at det giver anledning til panderynker.

Udfordringerne for Codans erhvervskundeforretning tårner sig op forud for Alm. Brands planlagte overtagelse af det danske forsikringsselskab for 12,6 mia. kr.

Handlens konstruktion har efterladt Codan i et vakuum, hvor selskabet befinder sig mellem to stole, indtil konkurrencemyndighederne fælder dom over handlen til foråret. Det er et vakuum, hvor udsigten til store besparelser og forandringer for at levere de ønskede synergier har gjort nøglemedarbejdere sårbare over for at blive headhuntet af både konkurrenter og mæglerne.

Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, har det ført til, at Codan måtte sige farvel til en række nøglefolk i erhvervskundeforretningen tidligere på året.

Sagen kort

Codan har over en årrække opbygget en af verdens førende forretninger inden for forsikringer af vindmølleprojekter.

Men hen over sommeren gik konkurrent på rov og headhuntede hovedparten af de ansatte i afdelingen. Det gælder ikke mindst direktøren for forretningsområdet, Brendan Reed, som er manden bag opbygningen af den slagkraftige vindmølleforretning, som ifølge kilder tegner sig for omkring 15 pct. af Codans årlige præmieindtægter.

Codan afviser, at de mange opsigelser rammer forsikringsselskabets forretninger på området, og har indgået en aftale med en ny direktør, der tiltræder om kort tid.

Det er dog ikke lykkedes Codan at sætte en prop i drænet af nøglefolk. Hen over sommeren har Codan nemlig lidt nye tab af en række yderst centrale ansatte i erhvervskundeforretningen. Og denne gang er der tale om et hold, der har stor økonomisk betydning for Codans erhvervskundeforretning.

Det drejer sig om Codans højtestimerede CRE-forretning, der blandt andet omfatter Codans forsikringer til vindmølleindustrien. Afdelingen har igennem flere år opbygget en position, som har gjort Codan og RSA til en af de førende inden for forsikringer af vindmølleparker på verdensplan. For få år siden vurderede Codan, at selskabet har været involveret i omkring 90 pct. af de hidtidige offshoreprojekter i verden.

Codan oplyser ikke specifikke tal for området, men kilder vurderer, at afdelingen tegner årlige forsikringspræmier på godt 100 millioner euro for hele Norden. Det svarer til næsten 4 pct. af Codans samlede bruttopræmieindtægter eller godt 15 pct. af de danske præmieindtægter.

Men hen over sommeren modtog Codan opsigelser fra hovedparten af de ansatte i afdelingen med henblik på at starte hos konkurrenten RiskPoint, der er et forsikringsagentur med afdelinger i Danmark og store dele af Europa.

Blandt dem, der nu forlader Codan, er chefen for hele Codans CRE-forretning, Brendan Reed, som er manden bag opbygningen af den slagkraftige vindmølleforretning. Han var samtidig ansvarlig for hele RSA’s globale havvindmølleforretning.

Med sig tager Brendan Reed sine nærmeste folk i skikkelse af chief underwriter Sam Milliard, global head of offshore wind energy Igor Silence og seniorunderwriter Lutz Weidtke samt risikoingeniør Tom Kristansen.

Ingen panderynker hos Codan og Alm. Brand

Codan bekræfter, at de fem ansatte i CRE-afdelingen har sagt op. I et skriftligt svar skriver Codan, at man ærgrer sig over opsigelserne.

”Det er altid ærgerligt, når dygtige medarbejdere søger andre steder hen. Men sådan er gamet i så specifik en branche og et marked i så stor vækst. Vi ved, at der er stor efterspørgsel i markedet efter medarbejdere med disse kompetencer,” skriver Codan.

Som erstatning for Brendan Reed har Codan været på rov hos CNA Insurance, som er en del af det store amerikanske forsikringsselskab CNA Financial Corp, hvor man har ansat danske Jon Blønd Sørensen som ny direktør for vedvarende energi.

”Vi har allerede ansat to specialister i Technical Lines og har en ny direktør på vej. Vi oplever i det hele taget en stor interesse fra eksterne kandidater – netop på grund af Codans førerposition, når det kommer til vedvarende energi. Den nye direktør, Jon Blønd Sørensen, er en stærk brancheprofil med mange års erfaring inden for forsikring, risikostyring og underwriting af store komplekse virksomheder. Jon Blønd Sørensen starter 1. november og er et stærkt kort i forhold til at beholde, styrke og videreudvikle Codans position i markedet,” skriver Codan.

Det er for omverdenen uvist, hvor stor Codans erhvervskundeforretning er, og hvor stor en andel den udgør af Codans indtjening, fordi RSA historisk har haft svært gennemskuelige regnskaber.

Alm. Brand har dog flere gange slået fast, at det er planen at videreføre Codans erhvervskundeforretning, selv om Alm. Brand ikke umiddelbart har adgang til det internationale forsikringsmarked, som Codan har haft gennem RSA.

Det ændrer tabet af de fem nøgleprofiler i Codans erhvervskundeforretning ikke ved, slår Alm. Brand fast.

”Frem mod myndighedsgodkendelsen kører selskaberne separat som sædvanlig, og vi har fuld tillid til, at Codans ledelse fortsætter driften af selskabet på samme professionelle måde som hidtil. Når vi skaber det nye og større Alm. Brand, der har ambitioner om at tilbyde markedets bedste forsikringer til vores kunder inden for alle segmenter – fra den mindste privatkunde og virksomhed til de største koncerner – ser vi bestemt potentiale i at føre Codans erhvervsforretning videre i forening med vores egen, herunder vindenergi og marineforsikring,” skriver Alm. Brand.

Rival: Codan-profiler er blandt verdens bedste

Hos forsikringsagenturet RiskPoint betegner man Brendan Reed og de fire øvrige Codan-folk som et af verdens bedste forsikrings- og risikostyringshold.

RiskPoint må dog væbne sig med tålmodighed, idet Brendan Reed og flere af de andre profiler af konktraktmæssige årsager ikke er tiltrådt endnu. Kun Igor Silence og Tom Kristiansen er begyndt i deres nye rolle. De øvrige tre tiltræder ifølge Riskpoints administrerende direktør, Kenneth Nielsen, løbende fra 1. januar 2022 og frem.

RiskPoint er dog i tvivl om, at det er lykkedes at tiltrække yderst tunge kapaciteter på markedet for forsikring af vedvarende energi.

”Codan har og er stadig utrolig stærk inden for forsikring af vedvarende energi, både on- og offshore. Det er dog primært på vind. Jeg tror, at det er fair at sige, at Codan er i top-3, når det kommer til forsikring af offshorevind på verdensplan. Det team, som nu kommer til os, er ledelsesteamet inden for primært vedvarende energi og offshorevind i særdeleshed og har dermed været et centralt omdrejningspunkt,” siger Kenneth Nielsen.

Ifølge RiskPoint-direktøren har selve Alm. Brands opkøb af Codan ikke spillet nogen rolle i teamets skifte, men han vil ikke afvise, at hele usikkerheden om Codans fremtidige skæbne, da RSA blev solgt til Tryg og Intact, kan have spillet ind.

”Nej, det har været uvedkommende for os (Alm. Brands opkøb af Codan, red.). Det har været offentligt, at Codan var til salg efter Trygs og Intacts køb af RSA Group. Det har måske været en overvejelse hos teamet at tage kontrol over deres egen skæbne. Men det er et tilfælde, at salget af Codan til Alm. Brand faldt sammen med, at teamet blev enige med os,” siger Kenneth Nielsen.

Med kapringen af Codan-profilerne gør RiskPoint dog klar til en udvidelse af sine aktiviteter på området. Ambitionen er at blive en global udbyder af forsikringsservices til både on- og offshoreindustrien.

”Vores ambition er at være en global spiller på forsikring af vedvarende energi, både onshore og offshore. Og det her team er selvfølgelig en vigtig brik i sammensætningen af og eksekvering af strategien,” siger Kenneth Nielsen.

 

Læs mere

Alm. Brand-ejer delte Codan-planer med medlemmer længe før opkøb

Alm. Brand i hårfin balancegang om børsregler

Alm. Brand-køb: Udfordringer for Codans erhvervsforretning tårner sig op

Et kæmpe sats: Se problemerne ved Alm. Brands køb af Codan

Pensionskasser spiller nøglerolle i gigantisk forsikringsopkøb. Trygs bagland knurrer

Alm. Brand gør klar til milliardopkøb af Codan