;
ellehave web

Inside story

Nordea barsler med nyt pensionsselskab i Danmark

InsideBusiness afdækker hemmeligholdte overvejelser om Nordeas behov for et bedre pensionssetup i Danmark. Man overvejer at opbygge eget pensionsselskab, ligesom man overvejer at købe Topdanmark Liv. Tidligere topprofil i pensionsbranchen spiller hovedrolle i projektet.

Nordens største bank, Nordea, vil fylde mere på det danske pensionsmarked. Derfor overvejer koncernen nu i al fortrolighed et setup, hvor man enten opbygger et helt nyt pensionsselskab fra bunden med hjælp fra Nordeas svenske pensionsforretning, eller ­– som alternativ ­– et opkøb af Topdanmark Liv.

Nordea sidder i forvejen ejermæssigt tæt på sidstnævnte, idet finske Sampo både ejer knap 20 procent af Nordea og 47 procent af Topdanmark.

Årsagen er, at Nordeas nuværende samarbejde med Velliv, som man sidste år solgte resten af, ikke kører som ønsket. Parterne er kommet længere fra hinanden. Især fordi Velliv opbygger egen investeringsafdeling med bestyrelsesformand Anne Broeng for enden af bordet.

Nordea har desuden allerede både ratepension og kapitalpension på hylderne, men problemet er, at en bank i Danmark ikke må sælge livrenteprodukter eller andre forsikringsdækninger uden at være et pensionsselskab. Derfor mangler storbanken en løsning – og en fortsættelse med Velliv kan føles som at overgive de attraktive velhavende kunder til konkurrenten.

Sagen kort

Nordea har brug for en ny vej på pensionsområdet, hvor samarbejdet med Velliv ikke kører tilfredsstillende, efter at Nordea Liv & Pension blev solgt. Derfor ser koncernen på en række muligheder, erfarer InsideBusiness.

Det mest sandsynlige er, at man opbygger sin egen pensionsforretning med hjælp fra Nordeas svenske pensionsben eller måske i samarbejde med Topdanmark Liv, som Nordea allerede samarbejder med i regi af skadesforsikring.

En anden mulighed er, at Nordea køber Topdanmark Liv.

Det har også været på bordet for Nordea at gå med i PFA’s bankalliance i Letpension, men også her løber man ind i, at PFA jo selv står for sin investeringsafdeling, endda med blandet succes i disse år.

Og netop investeringsområdet er en kompetence, som man mener, man mestrer i Nordea. Derfor taler stadig mere for, at man i Nordea selv opbygger sit eget pensionsselskab i Danmark eventuelt via Nordeas svenske pensionsforretning.

Pensionsprofil sidder tæt på overvejelserne

Tæt på overvejelserne sidder Lars Ellehave-Andersen, der har en årelang erfaring fra pensionsbranchen. Ikke blot fra PFA under Henrik Heidebys vækstrejse, men også fra Danske Banks pensionsselskab Danica.

I dag sidder han som bankdirektør i Nordeas danske privatkundeforretning. Det var i forvejen lidt overraskende, at Ellehave-Andersen lod sig headhunte fra Danske Bank til stillingen som co-direktør sammen med Mads Skovlund for Nordeas personal banking-forretning. Så måske er en flig af forklaringen, at Nordea ønskede sig en profil med tung erfaring fra pensionsområdet.

Ifølge den erfarne aktuar og pensionsekspert Søren Andersen fra FPension er det mest oplagte for Nordea at oprette sit eget pensionsselskab:

”Det vil være helt naturligt for Nordea at lave sit eget pensionsselskab, for det er næppe et førstevalg, at man overgiver sine gode privatkunder til konkurrenterne. Da der er tale om et rent markedsrenteselskab, koster det ikke så meget i solvens, ligesom it-setuppet heller ikke er svært at købe sig til,” siger Søren Andersen.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er der dog andre forhold, der gør, at det er mindre oplagt at opbygge eget pensionshus under Nordeas vinger. For selv om man kan købe et rimeligt it-system fra for eksempel Edlund under KMD, så skæmmer sporene.

En række mindre og større banker under Lokale Pengeinstitutter og Landsdækkende Banker forsøgte på et tidspunkt at opbygge Letpension. Bankerne måtte til sidst opgive efter at have tabt op mod en milliard kroner på projektet, der endte med at blive lagt ind under PFA, hvor det ligger i dag.

Kernen er og bliver en vellykket integration med bankforretningen, hvor pensionsprodukter er en integreret del af bankrådgivningen, men det er lettere sagt end gjort.

Nordea har brug for Danicas løsning

Det er heller ikke sikkert, at et rent markedsrenteselskab, der kan tilbyde livrenter, er nok for Nordea, som har skelet til Danske Banks succes med at sælge både private pensionsordninger, såvel som firmapensionsordninger i regi af Danica. Her fungerer forretningsmodellen særlig godt, fordi man kan gå til de erhvervsdrivende, som er kunder i banken, ligesom man kan gå til privatkunder, der har brug for en pensionsordning. Og en større del af Danske Banks indtægter kommer i disse år fra Danica, hvilket selvsagt er noget, man skeler misundeligt til i Nordea.

Problemet er, at det er langt mere komplekst at bygge et dansk pensionsselskab fra scratch, hvis det både skal rumme markedsrente- såvel som firmapensionsordninger. Derfor er der stadig noget, der taler for, at Nordea skal forsøge at købe Topdanmark Liv, eller i det mindste indgå et tæt samarbejde med dem.

”Det er også sandsynligt, at Nordea vælger at købe Topdanmark Liv, der uofficielt har været til salg i lang tid. Det har vist sig at være det mest naturlige for forsikringsselskaber at frasælge pensionsdelen. Omvendt er der også udfordringer ved at købe Topdanmark Liv,” siger Jørgen Svendsen.

Jørgen Svendsen henviser til, at det ikke har været nemt for Danica at opkøbe SEB. Store dele af kunderne er forsvundet i manøvren, ligesom det heller ikke har været nemt for AP Pension at købe Skandia.

Som beskrevet i InsideBusiness i denne uge, døjer AP Pension med ekstremt høje omkostninger til integrationen af de to selskaber, og AP har sågar netop overhalet Danica som landets dyreste pensionsselskab målt på åop.

”Jeg vil vurdere, at det mest sandsynlige er, at Nordea selv laver sit pensionsselskab –eventuelt i tæt samarbejde med Topdanmark, som måske kan levere white label-løsninger via deres leverandør Keylane Denmark,” siger Jørgen Svendsen.

Tillige vil det også være en smule mærkværdigt, hvis Nordea skulle vælge at købe et fuld skala-pensionsselskab, inklusive garanterede produkter, for det var netop et sådant selskab, som Nordea gik bort fra med salget af Velliv.

Kan blive svært at købe Topdanmark Liv

Det er da heller ikke sikkert, at det er så nemt at købe Topdanmark Liv. Ligesom koncerndirektør Brian Rothemejer Jacobsen har Topdanmarks topchef, Peter Hermann, haft næsten hele sin karriere i pensionsbranchen. Så det er langtfra sikkert, at de ud fra businessfagligt perspektiv kun ser fordele i at sælge livsforretningen fra.

Samtidig kan man også vælge at se det som en styrke, at Topdanmark både har forsikrings- og pensionsforretning, hvis man sammenligner med ærkerivalen Tryg, som står superstærkt på forsikringsmarkedet.

Men Tryg har solgt sit pensionsselskab fra og har i stedet oprettet Tryg Pension, som har Danica som leverandør.

Hverken Nordea eller Velliv har ønsket at kommentere denne artikel.

 

Læs mere

Leverandører vil udradere pensionsbranchens it-monstre

Her er de bedst og dårligst drevne pensionsselskaber

PensionsselsLeverandører vil udradere pensionsbranchens it-monstrekab i knibe. Frasalg eller massive investeringer?

Hvor skal aktierne hen efter præsidentvalget?

Finanstilsynet: Priser på udskældte forsikringer skal op

Pensionsbranche advarer om omgåelse af nye SUL-regler

Danske Banks møgsag skader alle banker, pensions- og forsikringsselskaber

Her er pensionskassernes værste hovedpiner