;
Triton fairwind

M&A

Nordisk storfond snupper tidligere Axcel-profil

En af de mest traditionsrige kapitalfonde i Norden henter nu rådgiver med mangeårig erfaring fra Axcel til at hjælpe med at skabe et endnu bedre dealflow på det danske marked.

Den Luxembourg-baserede kapitalfond Triton med de dybe svenske rødder foretager nu endnu et offensivt træk på det danske marked.

Fonden, der tidligere mest var kendt for at jagte de mere problemfyldte investeringer og ofte kom op at toppes med banker og andre investorer, har for nylig skiftet spor og har samtidig været særdeles aktiv i Danmark på det seneste.

Triton har alene i år opkøbt Geia Food, Fairwind (billedet) samt HB-Care fra danske Catacap og dermed sat en tyk streg under, at man er en slagkraftig aktør i det danske marked, og at man i dag har fokus rettet mod nogle helt andre selskaber end tidligere.

Ud over de tre investeringer har Triton netop hyret den mangeårige Axcel-mand Casper Lykke Pedersen som senior advisor med henblik på at skabe en endnu bedre strøm af potentielle handler på det danske marked.

Triton har i dag ikke nogen dansk partner i København, men tidligere havde man et samarbejde med forhenværende Carnegie- og FIH-profil Oscar Mosgaard, der blandt andet rådgiv fonden i forbindelse med opkøb og frasalg af investeringer.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er Casper Lykke Pedersen ikke tiltænkt helt samme rolle. Hans opgave bliver nemlig i højere grad at fokusere på at hjælpe med at finde egnede opkøbsemner på det danske marked på tværs af Tritons forskellige fonde.

Casper Lykke Pedersen var – bortset fra en kort afstikker til Deutsche Bank – i Axcel fra 2005 frem til 2016 og var blandt andet dybt involveret i kapitalfondens investeringer i Netcompany og Huscompagniet.

Han forlod fonden som et led i et omfattende og ikke helt gnidningsfrit generationsskifte, hvor en række af Axcels erfarne partnere takkede af, omtrent samtidig med at Axcels mangeårige førstemand, Christian Frigast, overlod den daglige ledelse til Christian Schmidt-Jacobsen.

 

Har investeret i privat regi

Siden har Casper Lykke investeret i privat regi sammen med en række af kapitalfondens andre forhenværende profiler, heriblandt Nikolaj Vejlsgaard og tidligere Axcel-cfo Lars Thomassen i selskabet Treville & Co.

Sammen har de blandt andet investeret i den offensive tandlægekæde Tandlægen.dk sammen med blandt andre Danica Pension og en række andre erhvervsfolk.

Gruppen overtog også for nylig nøglerne til den kuldsejlede EQT-investering Flying Tiger og skal nu med hjælp fra koncernens kreditorer forsøge at få detailkæmpen tilbage på vækstsporet. Især 2020 blev qua de mange nedlukninger overalt i verden et ualmindelig hårdt år for Flying Tiger med et underskud på over en halv milliard kroner. Men de tidligere Axcel-folk har udtalt, at man fortsat har en stor tiltro til både Flying Tiger samt kædens brand, hvorfor man ikke kaster sig ud i større runder med nedskæringer og butikslukninger.

Omfattende strategiskifte

Hos Triton ønsker man ikke at udtale sig yderligere om ansættelsen af Casper Lykke Pedersen, men fonden har som tidligere beskrevet i InsideBusiness gennemgået lidt af en forvandling de senere år.

Da Triton blev grundlagt slutningen af 1990’erne, fik fonden således et ry for primært at jagte de mere udfordrende investeringer, hvor man kunne overtage magten relativt billigt og siden sikre solide afkast via en omfattende turnaround.

Strategien gav især pote i de første fonde, kapitalfonden stiftede, hvor man formåede at levere nogle af de bedste afkast på det nordiske marked, men fondens noget kontante strategi gav også en del ridser i lakken herhjemme.

Især salget af det daværende DSV Miljø i 2015 gav anledning til massive protester fra en række småaktionærer, der mente, at kapitalfonden forærede koncernen væk for næsen af dem. Men også opkøbet af de to rederier Nordic Tankers og Herning Shipping sendte fonden ud i et stormvejr, da man kom på kant med shippingfirmaernes bankforbindelse, Handelsbanken.

Siden har meget imidlertid ændret sig hos Triton, der for nogle år siden relancerede sig selv med en helt ny strategi, hvor man mere eller mindre gik væk fra den gamle kongstanke om at købe kriseramte eller udfordrede selskaber.

Samtidig har fonden bredt sig ud over en række nye områder, idet man blandt andet har etableret to gældsfonde, og har desuden netop rejst sin anden fond med navnet Triton Smaller-Mid Cap. Her kigger man primært efter virksomheder i Norden og Nordeuropa, der er blevet for små for de klassiske Triton-fonde.

Kapitalfondens seneste såkaldte flagship fund blev således rejst i 2018 med et tilsagn på næsten 40 millliarder kroner, og ligesom mange af de store nordiske aktører vil Triton fortsat gerne være til stede i den del af markedet, hvor man har sine rødder.

”Når man som Triton løbende vokser i størrelse, vil nogle virksomheder med tiden blive for små. Derfor vil vi gerne sikre os, at vi ikke lader oplagte muligheder tilbage, blot fordi vi er blevet store. Vores klare opfattelse er også, at investorerne gerne ser, at vi fortsat arbejder i det marked,” har fondens partner Per Frankling tidligere forklaret til InsideBusiness.

 

Læs mere

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfond jagter nordisk superliga

Omstridt kapitalfond på pengejagt efter forrygende danske frasalg

Kapitalfonde sætter danske it-mastodonter til salg 

Kapitalfond jagter dansk børsnotering

Udenlandske kapitalfonde brænder fingrene i Danmark

Kapitalfond sadler om efter dansk opkøbstørke

Kapitalfonds sadler om efter dansk opkøbstørke