;
Mads Krogsgaard web

Inside story

Novo-koryfæ i tvivlsom dobbeltrolle

En af Novo-koncernens helt centrale figurer er en af regeringens centrale vaccinerådgivere, samtidig med at han sidder i bestyrelsen for et selskab, der har mange milliarder på højkant i vaccineproducenten Moderna.

Børsnoterede Novo Nordisks mangeårige forskningsdirektør og nuværende topchef i Novo Nordisk-fonden, Mads Krogsgaard Thomsen, spiller som ekspert i regeringens vaccineudvalg en nøglerolle i kampen mod covid-19 herhjemme.

Netop i den rolle har Krogsgaard Thomsen blandt andet været kritisk over for teknologien bag det danske medicinalselskab Bavarian Nordics potentielle coronavaccine i en sådan grad, at regeringen i samråd med sit panel forkastede den danske virksomheds vaccine helt tilbage i februar måned.

En beslutning, der siden har skabt stor frustration både i toppen af det danske biotekselskab og ikke mindst blandt selskabets aktionærer, hvor man har haft svært ved at se logikken i den beslutning.

Senest sadlede regeringen da også pludselig om og valgte for nylig at tildele Bavarian Nordic 800 millioner kroner i økonomisk støtte til at udvikle en covid-19-vaccine.

Når lige netop Mads Krogsgaards rolle har vakt undren både internt i biotekselskabet og en række andre steder, skyldes det, at den mangeårige Novo-direktør i marts 2020 blev valgt ind i bestyrelsen for BB Biotech, der via sin milliardstore portefølje investerer i både biotek og medicinalselskaber overalt i verden.

Ikke desto mindre fylder især én virksomhed betydeligt i porteføljen, da BB Biotechs største enkeltinvestering med en værdi på over 3 milliarder kroner er i ingen ringere end vaccineproducenten Moderna, hvis aktie ikke overraskende har nydt ganske godt af covid-19-pandemien.

Moderna-aktierne fyldte ved udgangen af juni i år hele 12,2 procent af BB Biotechs samlede portefølje på lidt over 28 milliarder kroner, og ved flere lejligheder har den børsnoterede investors aktie da også kørt tæt parløb med Moderna-aktien, hvor gode nyheder fra sidstnævnte også har resulteret i pæne kursstigninger hos biotekinvestoren, som Mads Krogsgaard altså repræsenterer.

Analytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank ønsker ikke at udtale sig om Mads Krogsgaards rolle i regeringens udvalg, men peger på, at han finder flere ting i hele processen noget besynderlige.

”Det virker meget mærkeligt, at der skal gå så lang tid, fra Bavarian første gang melder sig på banen til de rent faktisk får en økonomisk opbakning. Det har uden tvivl skabt stor frustration i selskabet. Samtidig kan man undre sig over, at regeringens vaccineudvalg primært består af embedsmænd samt et par velanskrevne folk fra medicinalindustrien, der trods et flot cv ikke har ekspertviden om vacciner,” siger han.

Fastlåst på en teknologi

Blandt de fleste investorer er der bred enighed om, at Mads Krogsgaard Thomsen har haft en fantastisk og respektindgydende karriere i Novo Nordisk og har været en af hovedårsagerne til, at den danske insulinkæmpe er der, hvor man er i dag.

Det ændret imidlertid ikke ved, at langt de fleste er af den opfattelse, at Krogsgaard Thomsen qua sin position som bestyrelsesmedlem i BB Biotech ikke burde rådgive landets regering i komplekse spørgsmål om covid-19-vacciner, når han samtidig sidder i bestyrelsen for en markant aktionær i en af de absolut største producenter heraf.

Tilfældigt eller ej, så valgte regeringens rådgivende panel af eksperter, der også tæller tidligere Novozymes-direktør Steen Risgaard, klart at anbefale regeringen at satse på de såkaldte mRNA-vacciner, som netop Moderna og Pfizer/Biontech står bag.

”Det lader til, at man fra regeringen og fra udvalgets side fra begyndelsen har været meget fastlåst på, hvad det er for en teknologi, man er gået efter. Det havde været helt oplagt at indlede et samarbejde med Bavarian langt tidligere, især fordi meget tyder på, at vi den kommende tid blandt andet vil få travlt med at inddæmme regionale udbrud,” siger Søren Løntoft Hansen.

Mudret generationsskifte

Mads Krogsgaard Thomsen, der i marts i år blev udnævnt som direktør i Novo Nordisk Fonden efter mere end 20 år som forskningsdirektør. Over for InsideBusiness understreger Novo-direktøren, at han ikke har kritiseret Bavarians teknologi og ikke anser hans post i BB Biotech for at udgøre et problem.

”Jeg har ikke kritiseret Bavarians vaccineteknologi. Som det er blevet refereret i flere medier, handlede diskussionen i panelet om, hvilken teknologi, der rummede det største potentiale for vores vaccineberedskab på kort sigt, og her pegede jeg og flere andre i panelet på mRNA teknologien. Det mener jeg fortsat. Jeg har ikke peget på en specifik leverandør, og jeg mener ikke, at min bestyrelsespost i BB Biotech har udgjort en interessekonflikt i den forbindelse. Derimod mener jeg, at det bliver spændende at følge, hvordan de kommende måneders forsøg med Bavarians vaccine på mennesker kommer til at falde ud. Jeg håber, at det vil lykkes for Bavarian,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, CEO i Novo Nordisk Fonden.

I fonden afløste han Birgitte Nauntofte, der havde været direktør siden 2009. Ifølge fonden selv havde man med assistance fra et headhunterfirma, der ifølge InsideBusiness’ oplysninger er Spencer Stuart, forinden screenet over 100 egnede kandidater, før man besluttede at give jobbet til Mads Krogsgaard Thomsen.

Udnævnelsen vakte imidlertid en del opsigt, især fordi formanden for Novo Nordisk Fonden var ingen ringere end tidligere Novo-topchef Lars Rebien Sørensen, der i årevis havde arbejdet tæt sammen med Krogsgaard.

Samtidig var fondens viceadministrerende direktør, Niels Peder Nielsen, stoppet kort forinden efter et opgør med netop Lars Rebien, hvilket gav et noget mudret billede af hele generationsskiftet.