NREP_Sisjodal_gatyvy-1180x570

Inside story

NREP klar til nyt milliardsalg

Trods et stilstående ejendomsmarked vil landets største ejendomsinvestor nu forsøge at sælge boligejendomme for 3 milliarder kroner i en fortrolig proces.

Høje renter og geopolitisk usikkerhed har effektivt taget luften ud af det danske ejendomsmarked.

Især salget af de helt store porteføljer har stået bomstille det meste af 2023, og i indeværende år har der ikke været megen trøst at hente, hverken for investorerne eller de mæglere, der tidligere kunne spinde guld på det rødglødende marked.

Alene i år er flere af de store salgsprocesser ufrivilligt skudt enten til hjørne eller helt taget af bordet, simpelthen fordi investorerne ikke har samme appetit på danske mursten som tidligere.

Trods den triste stemning, der nu ramler sammen med den sløvhed, der altid præger markedet op mod sommerferien, vil den enorme danske forvalter NREP nu i al fortrolighed forsøge at afhænde boligejendomme primært i København for op imod 3 milliarder kroner.

Salgsplanerne sker i samarbejde med den store erhvervsmægler CBRE, der især de senere år har vundet terræn på markedet, og som nu kan matche rivalen Colliers, der historisk har været den største aktør herhjemme efter overtagelsen af Sadolin & Albæk.

Flere investorer med indgående kendskab til processen forklarer til InsideBusines, at NREP’s planlagte salg sker gennem to porteføljer, der i forbindelse med sonderingerne har fået navnene henholdsvis Ivy og Generation.

Begge porteføljer rummer primært boliger, herunder studieboliger, og modsat hvad man tidligere har set på markedet, er strategien i første omgang at tage fat i et meget begrænset køberfelt.

Således beskriver flere investorer til InsideBusiness, at man selv som potentiel køber ikke kan få adgang til salgsmaterialet uden accept fra NREP, og indtil videre er det kun en meget begrænset flok, der har fået de fortrolige dokumentar tilsendt.

Fra NREP’s side lyder det i et skriftligt svar, at man ikke kommenterer ’rygter i markedet’, men det er dog ikke første gang, at den succesrige forvalter trodser et ellers noget trist ejendomsmarked.

I efteråret 2023 lykkedes det således NREP sammen med AG Gruppen at frasælge det store ejendomsprojekt Køhlers Have i Københavns Sydhavn for over 1 milliard kroner.

Både dette frasalg og de aktuelle salgsplaner vidner ifølge flere af forvalterens investorer om, at man fra NREP’s side har stor fokus på at få skabt håndfaste afkast i en tid, hvor mange investorer skriger på tilbageløb fra de fonde, man har investeret i.

Retter fokus mod udbytte

Både blandt de store ejendomsforvaltere og kapitalfonde har de fleste investorer i dag blikket stift rettet mod nøgletallet DPI.

Det dækker over, hvad man har fået af udbytte fra de enkelte fonde, i forhold til hvad der er investeret, og i modsætning til tidligere er det et helt centralt parameter i øjeblikket.

Mange investorer er nemlig presset af, at man især siden begyndelsen af 2022 ikke har fået samme udbytte fra sine investeringer som tidligere.

I takt med at antallet af solgte virksomheder og især ejendomme er faldet markant, begrænser det forvalternes muligheder for at betale penge tilbage til investorerne, der dermed også har svært ved at øremærke friske milliarder til nye investeringer.

Markedet bliver derfor en smule fastlåst, da det bliver vanskeligere for de fleste forvaltere at etablere nye fonde, i takt med at investorerne må begrænse deres tilsagn eller helt takke nej.

Stærk opbakning

Netop evnen til at rejse penge har været et adelsmærke for NREP, der i kølvandet af stærke afkast har formået kontinuerligt at etablere nye og større fonde med en stærk opbakning fra institutionelle investorer både herhjemme og i udlandet.

Især blandt de internationale pensionskasser og pengetanke er NREP for mange efterhånden blevet det foretrukne springbræt til ejendomsinvesteringer i det nordiske marked, ligesom forvalteren blandt andet har fået skabt tætte bånd til Industriens Pension og Novo Holdings.

Sidstnævnte ejer da også en fjerdedel af selskabet Urban Partners, der står som øverste selskab i NREP-koncernen og også rummer venturekapitalfonden 2150 og finansieringsselskabet Velo Capital.

 

Læs mere

Advarselslamperne blinker højrødt over erhvervsejendomsmarkedet

Store investorer træder på bremsen på ejendomsmarkedet

Tre år er tabt på afkastsiden for visse pensionsselskaber

Enorme udsving i pensionsafkast. Velliv justerer retning

Giganter klar til at sælge ejendomme for milliarder

Her er landet bedste ejendomsfonde