dortedanica

Pension

Ny prisstruktur: Danica halverer investeringsomkostninger, men kun for nogle kunder

Nu er Danica omsider klar med rabatter i en ny prisstruktur for mindre virksomheder på halvdelen af investeringsomkostningerne, men kun for visse kunder. Det sker, efter at PFA i slutningen af sidste år lancerede et nyt prisregime og har vundet masser af kunder. Danica ligger dog fortsat svagt på afkast.

Danske Bank-ejede Danica banker nu prisen ned og rabatterne i top for en primær gruppe af pensionsselskabets kunder. Og det er voldsomme tal, idet Danica halverer investeringsomkostningerne, der dog var relativt høje med et procentpoint mere om året, ligesom man også indfører en slags tilskudsmodel for kunderne, viser et kundetilbud, som InsideBusiness har set.

Dermed intensiveres konkurrencen fortsat på pensionsmarkedet, om end det ikke gælder alle. Af materialet fremgår går det nemlig, at de nye priser kun ser ud til at gælde for kunder, der ligger i Danica Balance. Ikke umiddelbart for kunder med Danica Select eller Danica Traditionel. Mindre kunder med pension under udbetaling eller hvilende pensioner får tilsyneladende heller ikke de lavere priser, men Danica har ikke ønsket at stille op til interview og har kun leveret nogle få overfladiske kommentarer og har trods flere henvendelser nægtet at svare på opfølgende spørgsmål.

Men umiddelbart får de mindre virksomheder og de mæglere, som sælger til dem, nu et mere konkurrencedygtigt produkt fra Danica, efter at PFA har siddet tungt på den del af markedet, siden de lancerede en lignende prispolitik sidste år.

Et brev fra Danica til en lang række mindre virksomheder, som InsideBusiness er kommet i besiddelse af, indeholder nemlig en detaljeret beskrivelse af Danicas nye prisstruktur, som indebærer en opsigtsvækkende stor rabat. Således får medarbejdere, der sparer op til pension med Danica Balance, en rabat på 0,5 procentpoint på investeringsomkostningerne. Det er en halvering af prisen, da det ifølge Danica ”svarer til en rabat på 5.000 kroner om året på en opsparing på 1 million kroner.”

Et godt tilbud, men ikke uproblematisk

Desuden sætter Danica et tilskud på 1.100 kroner om året ind på medarbejdernes pensionsopsparing en gang om året. Det er et klart signal om, at Danica viser tænder i konkurrencen, forklarer Jørgen Svendsen, aktuar og pensionsekspert fra AFPR:

”Det er et godt tilbud til små virksomheder – og det er virkelig noget, som appellerer til mæglerne. Nu kan de gå i marken og tjene gode penge på Danicas produkter.”

Prissætningen sker dog på bagkant af den heftige debat, hvor Finanstilsynet presser på for at skabe balance i selskabernes regnskaber i disse dage, således at man ikke længere har de store underskud på SUL (syge- og ulykkesforsikringer), som er blevet finansieret af indtægter fra investeringsomkostninger, fortsætter Jørgen Svendsen:

”At man med ét slag kan reducere prisen til det halve fra 1 procent om året til 0,5 procent, siger jo noget om, hvor meget man har i profit på de her investeringsprodukter.”

Samtidig med manøvren hæver Danica nemlig priserne på det eksempel, som InsideBusiness har set. Den nye årlige pris for solidarisk sundhedssikring ender således på 2.252 kroner, solidarisk dækning ved visse kritiske sygdomme ender på 94 kroner pr. 10.000 kroners dækning, solidarisk dækning ved tab af erhvervsevne ligger på 269 kroner pr. 10.000 kroner, og solidarisk fritagelse for indbetaling er på 269 kroner pr. 10.000 kroners dækning. Priserne er garanteret i 2025 og 2026.

”Man kan jo undre sig over, at Danica ikke generelt sænker sin ÅOP, men det hænger nok sammen med, at man jo ikke sænker prisen på fripolicer og for kunder, der har alderspension under udbetaling,” siger Jørgen Svendsen.

Mange bliver pelset

Det er også et punkt, som direktør Gert Nielsen fra BedstPension hæfter sig ved.

”Jeg vil ikke kalde det for prisdumping, men det er da konkurrencedygtigt. Men hvis jeg skal komme med et gæt, så vil den her prisstruktur give en nettomerindtjening til selskaberne. Man skal jo huske, at det kun er de aktive policer, der får glæde af rabatter på investeringsomkostningerne. Gennemsnitsrente, pensionister og fripolicer, som der er rigtig mange af, bliver pelset.”

Ifølge Gert Nielsen giver Danica dog for større opsparede depoter som det eneste selskab også en (lavere) investeringsrabat til pensionister mv., men det er ikke noget, InsideBusiness har kunnet få bekræftet af Danica selv.

Desuden er Danicas nye prissætning fortsat langt højere end priserne i de store udbudsrunder, som Gert Nielsen også gennemfører ofte med mere end 1.000 medarbejdere, omfattet af en pensionsordning.

”Man skal huske, at det er sådan, at de store selskaber nærmest vil myrde for at få fat i de store ordninger. Så de store ordninger er flere tusind kroner billigere pr. medarbejder pr. år. Med ordninger på f.eks. 1 milliard kroner under forvaltning er der fortsat individuel og skarp prissætning.”

Uanset hvad, forventer Gert Nielsen, at den nye prissætning vil forandre markedet i Danicas favør:

”Danica har hængt i bremsen med de her rammepriser, nu er der et konkurrencedygtigt produkt til mæglerne og til de små virksomheder. Så nu kommer det hele ikke i PFA mere. Velliv har også haft svært ved at være konkurrencedygtig – især på investeringsafkast de sidste to-tre år. Det er især derfor, at de ikke rigtig har vækst p.t.”

Det er også Danicas problem, at man på afkastsiden ligger virkelig dårligt. En gennemgang af selskabernes afkast fra Nikolaj Holdt Mikkelsen, som InsideBusiness har bragt for et par uger siden, viser nemlig, at Danica halter bagud, idet man på syv års sigt har branchens laveste afkast på 5,8 procent pr. år. på Danica Balance Mix. Kun marginalt bedre ser det ud på fem års sigt med et afkast på fem års sigt med 5,3 procent, men her ligger Velliv trods alt dårligere.

Lidt bedre i sammenligningen ligger Danica med tre års sigt, men tilbage står, at Danica fortsat er blandt de svageste på investeringssiden. Og så er det vel også lidt meget for de kunder at betale 1 procentpoint for investeringsomkostningerne.

Selv er Danica ikke meget for at fortælle om sin nye prissætning ud over nogle generelle citater, som ikke omfatter, hvilke kunder der er omfattet af ordningen. Selskabet har heller ikke ønsket at stille op til interview, og pressechef Nikolai Johnsen er ikke vendt tilbage på opfølgende spørgsmål inden deadline, selv om det trods alt er en større manøvre for Danica, der sender breve ud til 70.000 privatkunder og et brev ud til 7.800 små og mellemstore virksomheder.

Danica-direktør: Vi står i en særlig position

Kommerciel direktør Dorte Bilsgaard forklarer i en mail til InsideBusiness:

“Med vores nye prisstruktur vil vi blive mere attraktive for små og mellemstore virksomheder, der er et kundesegment, hvor vi oplever stor vækst, og som vi kommer til at satse meget på fremover. Vi står i en særlig position, hvor vi som privatejet selskab har mulighed for at give rabatter fra vores egenkapital i en størrelsesordning, hvor det virkelig batter noget for vores kunder.”

Hun oplyser desuden, at den nye satsning øjensynlig også skal sælges via bankens erhvervskundeafdeling:

“Samtidig har vi som en del af Danske Bank i forvejen en tæt relation til rigtig mange små og mellemstore virksomheder, hvor vi kan tilbyde en samlet attraktiv rådgivning om hele virksomhedens økonomi.”

Om priserne er gode eller dårlige for den enkelte virksomhed, vil dog være forskelligt:

“Nogle kunder vil samlet set mærke en prisstigning, nogle vil gå i nul, og endelig vil nogle mærke en forbedring. Vi er gået efter, at der er flere kunder, der får en forbedring, end højere priser.”

Endelig forklarer hun, at den nye prisstruktur skal få Danica Pension til at stå endnu stærkere på markedet for pensionsordninger:

“Lige nu er der højere konkurrence på pensionsmarkedet end nogensinde. Med denne nye struktur kommer vi til at stå endnu stærkere på markedet og har rebet sejlene til lønsom vækst.”

Danica erkender dog i mailen, at baggrunden for den nye prisstruktur er den lovgivning, som har været en realitet nogle år, men “hvor alle pensionsselskaber skal have balance i udgifter og indtægter på syge- og ulykkesområdet. Et område, der har givet pensionsbranchen underskud i milliardklassen den seneste årrække. Danica Pension har arbejdet på at leve op til bekendtgørelsen siden dens indførelse og tager nu endnu et skridt mod balance mellem indtægter og udgifter,” lyder det altså fra Danica.

InsideBusiness ville gerne have spurgt, hvilke kunder hos Danica der fortsat skal betale den gamle pris på 1 procentpoint pr. år, og hvordan dette spiller ind på omfordelingsproblematikken, som Finanstilsynet forsøger at adressere. Men Danica har ikke ønsket at stille op til interview eller at besvare spørgsmålene inden deadline.

Læs mere

Tilsyn skærper kritisk blik på udskældte forsikringer

Pensionsbranchen er fanget i svært dilemma om priser på udskældte forsikringer

2024 bliver skelsættende for pensionsbranchen. Hvem står bedst?

Grebet strammer om PFA: Strengere regler for prisdumping af forsikringer end konkurrenter

Nye PFA-priser signalerer et helt nyt regime for pensionsbranchen

Forvirring om ekstremt lave priser på udskældte forsikringer hos Sampension

Ekstremt lave priser på udskældte forsikringer florerer i PFA