;
færdigpension

Redaktørens analyse

Ny rapport bliver en gyser for store dele af pensionsbranchen

Der er behov for konkurrenceudsættelse af arbejdsmarkedspensionskasserne og for at gentænke ATP’s rolle. Det eneste, der kan sætte den udvikling i gang, er den længe ventede rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som vi har ventet på i halvandet år.

Det kan blive en gamechanger for store dele af den danske pensionsbranche, hvis det kommer på agendaen, at arbejdsmarkedspensionsordningerne skal konkurrenceudsættes. Temaet er yderst relevant, for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kæmper efter halvandet år stadig med at færdiggøre en rapport om konkurrencen på pensionsmarkedet.

Endnu er intet sluppet ud om Konkurrencestyrelsens arbejde i sagen, men det står klart, at man er temmelig langt bagud i tidsplanen. Det står også klart, at intet er fredet for at komme til bunds i det store konkurrence- og forbrugertema, der i sidste ende betyder flere hundredtusinder af kroner i pensionsopsparing i spildte penge på omkostninger for store dele af den danske befolkning.

Af det oprindelige oplæg til rapporten fremgik det, at man ønskede effektiv konkurrence og et stærkere fokus på at reducere omkostningerne. Konkurrencerådets formand, professor Christian Schultz, påpegede direkte, at man ville sætte fokus på de ikkeflytbare arbejdsmarkedspensionsordninger, som er aftalt ved kollektive overenskomster. Baseret på svenske erfaringer med et lignende tiltag ville man også se på mulighederne for at lade medlemmerne flytte deres låste ordninger

Konsekvensen af rapporten kan altså blive kronede dage for de kommercielle spillere, der kan få adgang til et helt nyt marked, ligesom dårligt drevne arbejdsmarkedskasser virkelig skal tænke sig om for at sikre, at man nu også er relevant for kunderne.

Højst mærkværdig konkurrencesituation

I dag hersker der en højst mærkværdig konkurrencesituation på det danske pensionsmarked, der er delt i tre. På den ene side står PFA, Danica, Velliv, AP Pension samt de to mindre spillere Topdanmark og Alm. Brand. Indbyrdes konkurrerer i hvert fald de fire førstnævnte på livet løs om at vinde store firmapensionsordninger.

Konkurrencen er så voldsom, at alle taber store millionbeløb om året på et af de primære konkurrenceparametre: prisen på sygeulykkesdækninger/tab af erhvervsevne. Branchen er dog så lukrativ, at det uden store problemer lykkes at tjene det tabte ind på f.eks. høje investeringsomkostninger. For kunderne er modellen dog ikke altid hensigtsmæssig. For ofte sker der det, at eventuelle storkunderabatter falder bort, når pensionskunden forlader virksomheden eller går på pension. Så er man en hel anden type kunde, der pludselig risikerer voldsomme prisstigninger – og som i det hele taget kan få svært ved at få kontakt til pensionsselskabet.

På den anden side står en gruppe af overenskomstbaserede ordninger som PensionDanmark, Industriens Pension, PBU og Pensam, hvor pengene automatisk ruller ind hver måned. Her er omkostningerne typisk markant lavere, men selv om afkastet ofte i høj grad er konkurrencedygtigt i forhold til de kommercielle spillere, så er forsikringsdækningerne typisk ringere ved tab af erhvervsevne.

De senere år er så en ny type af pensionsselskaber opstået eller har måske snarere skiftet ham. Det er PKA og Sampension, der har historik som arbejdsmarkedspensionsselskaber, men som har meldt sig ind i konkurrencen om firmapensionskunderne. Typisk med rigtig lave omkostninger. Men hamskiftet giver også anledning til frustration f.eks. fra PFA-topchef Allan Polack, der ærgrer sig over, at aktører som Sampension kan konkurrere sig ind på PFA’s banehalvdel, uden at PFA på samme måde kan angribe den modsatte vej.

Er ATP’s rolle truet?

I det andet ringhjørne står den urørlige halvoffentlige gigant, ATP, som nok har stordriftsfordele og fortsat politisk legitimitet, men man har også udfordringer med egen eksistensberettigelse. For efterhånden fylder ATP’s pensionsudbetalinger ganske lidt i forhold til folks egne depoter – og det giver udfordringer med administrationen, at virksomhederne også skal forholde sig ATP. Det har eksperter i hvert fald tidligere været kritiske omkring i InsideBusiness.

Og man kan vel stille spørgsmålet, om ikke ATP lige så godt kunne sende pengene til lønmodtagernes depoter med det forbehold, at der selvfølgelig er en gruppe af svagere stillede personer uden for arbejdsmarkedet, der ikke har en pensionsopsparing?

Uanset hvad, er der grund til at mobilisere alle politiske kontakter fra både ATP og for de arbejdsmarkedspensionsselskaber, der har stærke rødder i fagbevægelsen. For hvis man ikke passer på, så kan markedssituationen fuldstændig ændre sig, hvis Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kommer med skarpe anbefalinger om muligheden for at flytte pensionerne, og dette vinder politisk gehør.

Opbakningen fra politikerne er dog langtfra en selvfølge. Selv om Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i disse år gerne lægger sig ud med det etablerede system, så har det hidtil været svært at få politikerne overbevist om f.eks. det fornuftige i at øge konkurrencen på realkreditområdet.

For pensionsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension, er der også en opgave at tage fat på. For der er i høj grad en interesse fra de kommercielle selskabers side i at få adgang til det i dag låste marked. Men til gengæld er det langtfra sikkert, at de modstridende interesser på netop pensionsområdet i brancheorganisationen kan få enderne til at mødes.

LÆS OGSÅ

Pensionschefer i opgør om at pelse pensionister

Gamechanger på firmapensionsmarkedet splitter branchen

Her er de bedste pensionskasser i det blodrøde marked

Forsikring & Pension er præget af interne slagsmål. Kan det blive ved? 

PFA-topchef efterlyser ny stor pensionsreform

Pensionskasser dumper på dårlige dækninger

Se pensionsselskabernes afkast for 2018

Mystisk brud i opsigtsvækkende Danske Bank-alliance

Pensionskasser vil kuppe Danske Bank. Kapitalfondmilliarder i spil

Tidligere Danske Bank-profiler erklærer banken krig

Vindmøller, sol og hø trumfer kapitalfonde 

Investeringschef forlader pensionskasse efter bitter strid 

 

 

Foto: Omkostninger til pensionen er en overraskende dyr omgang for rigtig mange danske pensionsopsparere.  ID 75002277 © Maximus117 | Dreamstime.com