Lisa Ott

Kultur

Ny skarp bog giver opskriften på optimalt mentorskab

Danmarksmestrene i mentorrelationer, Lisa Ott og Birgit Signora Toft, er tilbage med en ny bog om mentorordninger. I begyndelsen af 00’erne var de med til at sætte mentorskaber på danmarkskortet med bogen ’Mentor – en hjertesag’.

Hvad er et mentorskab? Det er kort fortalt en relation mellem en mentor (den erfarne) og en mentee. Relationen kender vi helt tilbage til Homers ’Odysseen’, hvor den ældre Mentor trådte til og blev rollemodel for Odysseus’ søn, da Odysseus drog i krig mod Troja. Mentorskabet har vundet indpas i Danmark, og vi ser det i dag i mange større organisationer.

Takket været blandt andet MentorNetværk, som Lisa Ott og Birgit Signora Toft har drevet siden 2005, findes der også mentornetværk mellem organisationer. MentorNetværk er en videreudvikling af bogen ’Mentorskabets muligheder’ og faciliterer mentorrelationer.

I bogen deler forfatterne ud af deres erfaringer efter i snart 15 år at have drevet MentorNetværk.

Styrken ligger i det korte og præcise

Bogen kommer naturligvis omkring det basale om mentorrelationer, men kommer også i dybden med de svære situationer, og hvordan de forløses.

Det er tydeligt, at bogen bygger på mange års erfaring med mentorordninger. Man fornemmer, at man som læser er i trygge hænder. Det er samtidig befriende, at bogen er skrevet uden overflødigt fyld. Der er skåret helt ind til kernen af, hvad en mentorrelation handler om.

I kapitel 1 introduceres mentorskabet, kapitel 2 omhandler forberedelse til opbygningen af mentorprogrammer og kapitel 3 mentorprogrammets årshjul. Kapitel 4 beskriver relationen mellem mentees og mentorer, og kapitel 5 beskriver det konkrete indhold af mentorskabet.

Kapitel 6 kommer ind på hvad, der kan gå galt i mentorrelationer, og hvad der kan gøres, hvis mentorrelationen går i hårdknude. Kapitel 7 opsummerer alt, hvad du skal vide om mentorskaber. I kapitel 8 gives en kort og præcis guide til, hvordan et mentornetværk opbygges. Kapital 9 rummer alle samtaleværktøjerne.

Boganmeldelse

Titel: MentorNetværk – lederudvikling på tværs af virksomheder
Af: Lisa Ott og Birgit Signora Toft
Forlag: Direction Books
Sprog: Dansk
Sideantal: 142 sider
Pris: 189 kroner
ISBN13: 9788799891740
4 af 6 stjerner

Køb bogen for samtaleværktøjerne

Hvis du skal i gang med en mentorrelation eller overvejer det, så bør du investere i denne bog. Det bør du også, hvis du bare er det mindste nysgerrig på, om du kunne starte et mentornetværk op, for eksempel i din egen organisation

Bogen rummer ikke mindre end 38 samtaleværktøjer, som forfatterne har arbejdet med. Det er meget brugbare værktøjer, som har hver deres funktion i mentorskabet. To tredjedele af bogen består af beskrivelser af disse værktøjer. Det gør, at man hurtigt får overstået ’teorien’ og derefter kommer i dybden med de værktøjer, som man som mentor og mentee kan bringe i spil i mentorskabet.

Særlig brugbart er for eksempel Clutterbucks Syv Niveauer, der viser, hvilke niveauer mentorsamtalen kan og bør foregå på. Hvert niveau rummer konkret inspiration til, hvordan man bedst arbejder med at få en god samtale.

Bogen er ifølge forfatterne tænkt som en grundbog til deltagerne i mentornetværk. Derfor giver titlen ’MentorNetværk’ mening for deltagerne.

Desværre forvirrer bogens titel lidt, hvis man køber den uden at skulle være med i et mentornetværk. Som læser forventer man med titlen, at man skal læse om, hvordan man opbygger et mentornetværk, men her er der kun fire sider med gode råd til opbygning af et sådant.

Af Kasper Wittrup, H&B | Hildebrandt & Brandi

LÆS OGSÅ

Kom tæt på en kunster med stort investeringspotentiale

Gør et kunstkup på kunstmesseweekend

Mestrer din organisation digital transformation?

Interessant festskrift om kontroversiel økonom

En kogebog til digitale kundestrategier

Ni løgne om arbejde og arbejdsliv

DF og Socialdemokratiet undsiger plan om at fjerne mediestøtten til en række medier. Opd.

Gyser fortsætter for mediehuse. Flere risikerer helt at miste mediestøtten

Erhvervsmedier ændrer forretningen. Kom tæt på Børsen, Finans og Berlingske

Skæbneår i mediebranchen: Se vinderne og de mest pressede spillere

JP/POL-topchef i svær linedans i købet af dagbladet Børsen