kollerup

Redaktørens analyse

Ny superfond: Den erfarne Anders Eldrup vrages til fordel for tv-stjerner

Erhvervsminister Simon Kollerup udpeger tolv bestyrelsesmedlemmer til ny statslig superfond, som mangler fornyelse i ledelsen. Der mangler ikkedanskere og et generationsskifte, som kunne være et forbillede for resten af dansk erhvervsliv.

I sidste uge blev der sat navn på de tolv bestyrelsesmedlemmer i Danmarks Eksport- og Investeringsfond. Det er en fusion af tre andre store fonde; Vækstfonden, EKF Danmarks Eksportkredit og Danmarks Grønne Investeringsfond.

Der er flere kendte navne: Formand er topchefen for PensionDanmark, Torben Möger Pedersen. Der er to næstformænd: den tidligere topchef for ATP, nu med i ledelsen af CIP – Copenhagen Infrastructur Partners, Bo Foged, og Dorrit Vanglo, som tidligere har været i spidsen for LD. Det er bekymrende, at to personer med så stærk tilknytning til CIP indtræder i bestyrelsen, da CIP samtidig kan hente finansiering hos Danmarks Eksport- og investeringsfond. Det skaber en risiko for interessekonflikter.

Hertil kommer der en række andre kendte profiler med en høj medieprofil, blandt andre Mette Frederiksens tidligere stabschef og særlige rådgiver Martin Rossen og Mia Wagner og Jesper Buch som er kendt fra tv-programmet ‘Løvens hule’.

Medlemmerne af Danmarks Grønne Investeringsfond bliver ikke en del af den nye bestyrelsen. Det havde været oplagt, at den erfarne Anders Eldrup var blevet rykket op. Men her valgte Simon Kollerup at satse på kendte, men mindre erfarne kræfter.

Der er heller ikke blevet plads til tidligere formand for Vækstfonden Tue Mantoni, og tidligere partner og direktør for Axcel Christian Frigast fik en menig post i den nye fond. Han er også formand for datterselskabet EKF, ligesom det nuværende menige bestyrelsesmedlem i Danmarks Eksport- og Investeringsfond Camilla Ley Valentin er formand for Vækstfonden.

Erhvervsminister Simon Kollerups liste er facitlisten efter en proces. Vi ved ikke, hvem der er blevet spurgt undervejs, og hvem der er blevet fravalgt.

Formanden har for travlt

At Torben Möger Pedersen er udpeget som formand, er godt valg som udgangspunkt. Han er dygtig, erfaren og visionær: Han samlede ‘guldfuglene’ op fra Dong og fik sat blus på Copenhagen Infrastructure Partners – i daglige tale CIP. Han er en af dansk erhvervslivs dygtigste netværkere med et omfattende netværk til dem, der bestemmer i Danmark. Det gælder både i erhvervsliv og politik. Den 66-årige formand har et cv, som gør de fleste forpustet.

Men han må også stille sig selv spørgsmålet, om det går med alle de aktiviteter. Der er ganske enkelt alt for meget at se til. Hvis det var i Tyskland, ville der have været et pres for, at han skulle få ryddet ud i porteføljen af aktiviteter. Men han er rundet af fagbevægelsen, hvor der ikke bliver sat så mange spørgsmålstegn ved mængden af sideaktiviteter.

Mangler fornyelse

Simon Kollerup havde chancen for at få skabt mere fornyelse i bestyrelser. Men han valgte de kendte og de sikre kort. Processen er styret i Erhvervsministeriet. Om headhunterne har været involveret, vides ikke, men det er næppe sandsynligt med regeringens modvilje mod at bruge penge på managementkonsulenter og andre rådgivere.

Det er underligt, at en statslig fond, der skal være med til at sikre danske virksomheder succes i udlandet udelukkende satser på danskere. Der burde være ikkedanskere med ved bestyrelsesbordet for at sikre diversitet. Der er kvinder i bestyrelsen. Fint nok. Men diversitet er mere end køn.

Hvorfor er Martin Hintze fra Goldman Sachs ikke medlem af den nye store bestyrelse? Han er head of Corporate Equity Investering in Europa og har tidligere været med i bestyrelsen hos Dong, det nuværende Ørsted, indtil 2017.

Eller Ann Rosenberg, der med en karriere som techdronning i Los Angeles har noget at byde på. Hun er ovenikøbet dansker. Men alligevel har Simon Kollerup valgt at pege på Martin Rossen, som har en snæver baggrund inden for kommunikation og politik. Han var Mette Frederiksens stabschef og spindoktor, før han tog næste karrieretrin i Sønderjylland.

I dag er han kommunikationsdirektør hos Danfoss. Selv om Danfoss er blevet en højteknologisk industrivirksomhed, er det ikke fra den øverste ledelse, at man har fundet det nye bestyrelsesmedlem. Også selv om han er senior vice president.

En anden mulighed er Anders Runevad, som er tidligere topchef for Vestas. En stærk profil med en omfattende erfaring. Der er mange at vælge imellem. Eller endnu en tidligere topchef fra samme virksomhed: Ditlev Engel.

Der er mange medlemmer, som har en travl kalender. Overboarding er allerede et emne, som er aktuelt, før bestyrelsen mødes første gang. Én ting er sikkert. Debatten når også til Danmark på et tidspunkt, og det vil bane vej for et generationsskifte i danske bestyrelser.

Ærgerligt, at erhvervsminister Simon Kollerup ikke benyttede lejligheden til at tage hul på den debat og være en rollemodel for resten af dansk erhvervsliv.