;
MortenMoenster2_070721_websize - Copy

Ugens Insider

Ny topchef i KPMG vil sætte turbo på revisionsforretning

KPMG vil fordoble omsætningen til godt 2 mia. kr. inden for 7 år. En stor del af væksten skal komme fra revisionsområdet, hvor KPMG i dag er milevidt fra rivalerne i Big Four. Det vil føre til endnu mere kamp om de statsautoriserede revisorer, som der i dag er rift om.

Syv år efter bagholdsangrebet fra rivalen EY skruer KPMG nu op for vækstambitionerne. Det gælder især på revisionsområdet, hvor KPMG trods en imponerende vækst siden fortsat halter efter konkurrenterne.

Sidste år kunne KPMG fejre, at omsætningen igen havde rundet 1 milliard kroner efter EY’s kup af stort set samtlige medarbejdere tilbage i 2013. Det betød, at KPMG er et mulehår fra at genindtage sin retmæssige plads som det mindste medlem i Big Four.

KPMG’s vej tilbage i Big Four er på mange måder en succeshistorie. Men tallene afslører også, at KPMG endnu ikke har formået at opbygge en nævneværdig forretning inden for den klassiske revision.

Med en omsætning i 2020 på revision på 224 millioner kroner er KPMG milevidt fra de øvrige Big Four-konkurrenter, der alle har en revisionsomsætning på over 1 milliard kroner. Den afstand vil KPMG’s nye topchef, Morten Mønster, gerne mindske.

Derfor sætter KPMG nu et nyt mål om, at antallet af statsautoriserede revisorer skal fordobles inden for 3-5 år.

Ifølge Morten Mønster skal omsætningen på revisionsforretningen således som minimum fordobles til 500 millioner kroner inden for syv år.

”Vi vil meget mere på revisionssiden. Vi ser, at en digital revisor har en vigtig fremtid i dansk erhvervsliv. Uden den digitale revisor har du ikke velfungerende kapitalmarkeder, tillid til årsberetningerne og velfungerende compliance. Den tillid er ekstra vigtig i børsnoterede virksomheder,” siger Morten Mønster, administrerende direktør og seniorpartner i KPMG.

”Det er klart, at når vi har ambitioner om en fordobling af antallet af statsautoriserede revisorer, opbygger vi også en pyramide rundt om dem. Hvor stor en del af de 2 mia. kr. i omsætning, som revision, rådgivning og skat skal have, vil jeg ikke lægge mig fast på nu. Men det er klart, at 500 mio. kr. i omsætning på revision om syv år er vigtig,” siger han.

Har fravalgt store banker

Vejen til en større revisionsforretning går dog uden om bankerne.

KPMG har taget et aktivt valg om, at revisionshuset ikke ønsker at være revisor for de store banker i Danmark. Det hænger sammen med de øgede compliancekrav, der blandt andet sætter begrænsninger på, hvor mange rådgivningsindtægter man må tage fra én og samme kunde.

”Vi skal ikke være revisorer for de store banker i Danmark. Vi oplever, at enten er du revisor eller rådgiver i banksektoren. Vi har valgt en øget fokus på at være rådgivere i banksektoren. Omvendt er vi både revisorer og rådgivere og skatterådgivere på forsikringssektoren. Men generelt går retningen mod, at du bliver bedt om at vælge side,” siger Morten Mønster.

Netop den balance spiller ind, når KPMG og Morten Mønster skal vurdere, hvor mange kræfter og ressourcer de vil lægge i at kapre de allerstørste danske virksomheder som revisionskunder. I dag er det en forsvindende lille andel af de 100 største danske virksomheder, hvis regnskaber underskrives af KPMG.

”Det er klart, at hvad angår de 100 største virksomheder, er der mange, vi er ikke revisorer for. Men så leverer vi rådgivning og skatteydelser til dem, og det er strategisk sidestillet med det at være revisor. Der bevarer vi vores objektivitet og tillid, så vi ikke har de konflikter, som de konventionelle, det vil sige Deloitte, PwC og EY, har, i forhold til hvilken kasket de har på,” siger Morten Mønster.

Men hvis I fik muligheden for at tage nogle af de allerstørste virksomheder, ville I så takke nej, fordi I hellere vil levere på rådgivningssiden?

”Vi vil altid spørge kunden, om kunden ønsker, at vi skal være revisor, eller om vi skal fortsætte samarbejdet på rådgivning og skat. Hvis kunden siger, at de gerne vil have os som revisor, er vi meget glade for at blive valgt ” siger han.

Vel igennem pandemien

Med Morten Mønster ved roret skruer KPMG generelt op for ambitionerne på husets vegne. Under Morten Mønsters forgænger, Henrik R. Mulvad, var den erklærede ambition, at KPMG’s omsætning skulle vokse med en halv milliard kroner inden 2025 fra en daværende omsætning på godt 1milliard kroner.

Men i takt med at pandemien har sluppet sit tag i Danmark og den danske økonomi, tør KPMG nu tro på en kraftigere vækst i de kommende år. Ambitionen er derfor, at KPMG skal fordoble sin omsætning inden for syv år.

”Vi er kommet godt igennem coronaen. Ingen vidste, hvordan verden ville se ud i slutningen af sidste år. Alle var forsigtige. Vi er meget konjunkturafhængige, så går det ikke vores kunder godt, rammer det os. Det har vi respekt for. Men nu ser vi, at konjunkturerne er bedre i en treårig horisont,” siger Morten Mønster.

Den nye strategi i KPMG afløser den tidligere, ’One in 22’, som blev lanceret under den første topchef i det nye KPMG, Thomas Hofman-Bang, hvis målsætning var, at KPMG skulle nå en omsætning på 1 milliard kroner senest i 2022. Et resultat, der som bekendt blev indfriet et år før tid under Henrik R. Mulvad.

Indtil videre er KPMG’s genopstanden sket via organisk vækst, mens rivalerne har været særdeles aktive med opkøb. Sådan forbliver det i store træk også i de kommende år.

”De konventionelle køber meget op. Men vi ønsker organisk vækst, men med team hires,” siger Morten Mønster.

Vil uddanne digitale revisorer – og ansætte team udefra

Udmeldingen fra KPMG sker på et tidspunkt, hvor kampen om de dygtigste medarbejdere i revisions- og konsulentbranchen er hårdere end nogensinde.

Et oplagt spørgsmål er derfor, hvor de mange nye statsautoriserede revisorer til KPMG skal komme fra. Færre vælger nemlig at gå den lange vej og blive statsautoriseret revisor, som for de fleste tager op mod 10 år.

Ifølge Morten Mønster har KPMG selv en pipeline af revisorer, men han lægger ikke skjul på, at det også er nødvendigt at hyre folk for at kunne indfri ambitionen inden for de 3-5 år.

”Den her organisation er privilegeret af, at der er mange hos vores konkurrenter, der gerne vil være en del af vores rejse. Det skyldes, at vi kan give en hurtigere karrierevej, fordi vi ikke har den dyne af gamle partnere, der sidder på toppen. Så vi har mulighed for at accelerere karrieremulighederne på en helt anden måde,” siger Morten Mønster.

”Men vi lægger meget vægt på den interne proces. Hvordan vi hele tiden kan uddanne dem selv, så vi kan give dem den digitale flavour ind med modermælken.”

Kampen om de dygtigste talenter – især inden for revision – i Big Four handler ikke bare om at være i stand til at rekruttere de dygtigste hoveder. Den intense talentkamp sætter nemlig også større krav til Big Four-selskabernes evne til at fastholde talenterne.

Før sommeren gik konkurrenten Deloitte i pressen med en opsigtsvækkende melding: Deloitte vil skære de mest tidskrævende kunder fra i et forsøg på at gøre op med en syg arbejdskultur, der kværner alt for mange revisorer og får dem til at forlade branchen.

Endnu har ingen af Deloittes konkurrenter meldt sig på banen med lignende udmeldinger. Men hos KPMG erkender Morten Mønster, at det er en meget vigtig debat.

”Vi ønsker selvfølgelig, at folk skal have et balanceret liv. Så det er klart, at når man læser op mod eksaminerne til statsautoriseret revisor, skal du have tid til at læse, for at vi får nogle hele mennesker ud på den anden side. For det er hele udfordringen. Fødekæden frem mod at blive statsautoriseret revisor har ikke været et balanceret liv. Og det er vi nødt til at have, da de ellers fravælger det,” siger Morten Mønster, der tror, at en del af arbejdskulturen kan forbedres med øget digitalisering.

 

Læs mere

Fyring af topchef i revisionsgigant vækker undren

Revisionsgigant stævnet efter skandalekonkurs

Revisionsgigant vil styrke M&A-området og melder selv klar til opkøb

Revisionshuse hårdt ramt. Se branchens vindere og tabere i svært år

Revisionshus bider sig fast i lukrativt M&A-marked

Nye udfordrere bider revisionshusene i haserne

Revisionsgigant halter fortsat efter rivaler på M&A-marked

Revisionskæmpe sætter hovedkvarter til salg

Mindre revisionshuse hænger i bremsen, mens kæmperne løber med væksten