;
jesse-orrico-rmWtVQN5RzU-unsplash

Forsikring

Nye teknologier ændrer sundhedsforsikringerne

Selv om regeringen netop har vedtaget en mindre sundhedsreform med 20 nærhospitaler og 5-10 akutklinikker, så er det et helt andet sted, at der for alvor sker ændringer. Teknologien ser endnu en gang ud til at overhale lovgiverne og myndighederne. Wearable medical sensors and devices er allerede en kendsgerning, og det er kun første skridt i omfattende ændringer af markedet for sundhedsforsikringer.

Markedet for sundhedsforsikringer er i begyndende opbrud. Nye teknologier kan ændre på, hvordan branchen ser ud i dag. Det gælder både i Danmark i udlandet. I Danmark er der primært pensionsselskaberne, som har en stor del af markedet, men også Falck Health Care, Dansk Sundhedsforsikring og Sygeforsikringen ’danmark’ er betydelige spillere.

I en tid, hvor de offentlige udgifter er under et stærkt pres i kombination med en stadig stigende levealder for danskerne, er der udsigt til, at markedet for sundhedsforsikringer og sundhedstilbud vil vokse.

Regeringen har netop vedtaget en mindre sundhedsreform med 20 nærhospitaler over hele Danmark, som kan skabe tryghed for den ældre og ældre befolkning. Endvidere er der planer om 5-10 akutklinikker.

Det vil ikke betyde, at der bliver mindre plads til de private virksomheder, som har sundhedsforsikringer i sortimentet. Tværtimod. Vi kommer til at se private virksomheder, der med udgangspunkt i AI kan tilbyde nye produkter, som ændrer på, hvordan sundhedsforsikringer kommer til at fungere i fremtiden. Det er dog ikke uden udfordringer.

Vilde beløb

Sundhed er en politisk kampplads – og i takt med at den vestlige befolkning bliver ældre, øges behovet for produkter og ydelser, som kan sikre et godt liv med færre skavanker, end de ældre generationer typisk kæmper med.

Det gælder ikke kun i den rige del af Jordens befolkning. Også lande med lave indkomstniveauer vil i takt med en voksende middelklasse stille krav om det gode liv.

Det er vilde beløb, det drejer sig om. Sundhedsomkostningerne sluger 18 procent af det amerikanske bnp. Det svarer til 3,6 trillioner dollar om året. I de øvrige rige lande er det lige omkring 10 procent af bnp, der går til at sundhed.

Og det er bare begyndelsen. I takt med at befolkningen bliver ældre, kommer udgifterne til at stige. Det vil skabe et yderligere pres på de offentlige budgetter.

Covid-19 pressede sundhedsvæsenet i mange lande til kanten, og billeder af overfyldte hospitaler er med til at gøre borgerne usikre, og det er med at gøde jorden for efterspørgslen på alternativer til det offentlige.

De private sundhedsforsikringer og private hospitaler og klinikker er ikke noget nyt. Men nu er der udsigt til, at teknologien kommer til at ændre det hele igen.

I Danmark har Topdanmark allerede nu et sundhedstilbud via en app, hvor man kan få kontakt med en læge uden for almindelig konsultationstid.  Telemedicin eksisterer også, og det må forventes at bliver endnu mere udbredt.

Wearable medical sensors and devices

På min iPhone kan jeg måle, hvor langt jeg har gået, gangafvikling og meget mere. Smartwatches er den første bølge, og næste trin bliver wearable medical sensors and devices.

Deloitte forventer, at markedet vil vokse til 320 millioner brugere allerede i år. Et tal, som kun må forventes at stige i fremtiden. Amazon lancerede Halo Band i 2020, og Google købte i 2021 Fitbit, som er en avanceret fitness racker. De betalte 2,1 milliard dollars

Apple Watch tilbyder allerede nu elektrokardiogram, og der er udsigt til endnu flere ting, som brugerne kan tage i anvendelse for at optimere kroppens funktioner. Listen er lang og vokser.

Mikrotarifering

Alle de mange målinger vil også være med til at ændre på, hvordan sundhedsforsikringerne kommer til at fungere. Når der er adgang til mange data, kan det bruges til at foretage mikrotarifering. Teknologien giver mulighederne. Spørgsmålet er, hvor lovgivningen sætter begrænsninger. En stor udfordring bliver datasikkerhed.

Der er mange usikkerhedspunkter, og det er endnu et eksempel på, at teknologien bevæger sig hurtigere end lovgivningen og myndighederne, der altid kommer med enten for sent eller i sidste øjeblik.

At regeringen har spillet ud med nærhospitaler og akutklinikker, er et udtryk for, at det gamle ord om, at generalerne forbereder sig til den gamle krig og ikke den nye, hvor der gælder helt nye spilleregler.

Det er fint med nærhospitaler og flere akutklinikker. Men i fremtiden er der behov for at forholde sig teknologiens muligheder og ikke kun bruge ressourcerne på patienterne, når de er indlagt.

Wearable medical sensors and devices kan begrænse antallet af indlæggelse, hvis man reagerer i tide på kroppens signaler. Og det kommer til at betyde, at sundhedsforsikringerne kommer til at ændre sig.

Markedet vil vokse, men det vil også ændre form. Det bliver mere brugertilpassede produkter. Vinderne på markedet for sundhedsforsikringer bliver dem, der er i stand til at finde vej i en kompleks politisk virkelighed og kombinere det med teknologiens muligheder.

Foto: Jesse Orrico, Unsplash

InsideBusiness lancerer nyt medie om forsikringsbranchen. Læs mere

Læs mere

Ny møgsag fra Tryg sætter forsikringsbranchen på den anden ende

Udfordringerne spøger i kulissen hos Alm. Brand

Vejle Brand holder fast i væksten

Trygs møgsag kan ændre prispraksis for hele forsikringsbranchen

Codans forsikringsalliance kæmper med omkostningerne

Politifolkets forsikringsselskab leverer historisk godt resultat

Inflation giver stor usikkerhed om prisstigninger på forsikring

Tryg risikerer tilbagebetaling af millionbeløb

Ledelsesuro fortsætter i GF Forsikring. Formand stopper efter kort tid på posten

Magtfulde klubber bag GF Forsikring sidder på formue på en kvart milliard kroner

Uhyre svært at rekruttere: Kom tæt på ledige topstillinger i pension og forsikring

Historisk forsikringsselskab sigter efter den svære toer

Købstædernes Forsikring brænder fingrene på storbrand