forenetkreditpix

Redaktørens analyse

Nykredit bør overveje soloridt og droppe Totalkredit-bankerne

Mens kritikken fra Jyske Bank og Forenet Kredits bagland mod Nykredits omfattende bankformidlingsaftale tager til, bør Nykredit og ejerne i Forenet Kredit overveje alternativet. At droppe den relativt dyre distributionsaftale og dumpe prisen på realkreditlån og bankprodukter med den unikke gensidige ejerstruktur i ryggen.

Det er langtfra sikkert, at den formentlig mest succesfulde formidlingsaftale i finanssektoren, Totalkredit-aftalen, overlever. For presset på den stiger, og der er en reel risiko for, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen erklærer de mangeårige bindinger i aftalen konkurrencemæssigt ulovlige, som Jyske Bank-direktør Anders Dam mener, at de er.

Sker det, bliver det dog næppe en katastrofe for Nykredit-koncernen og den dominerende ejer, Forenet Kredit. Meget taler faktisk for, at det kan styrke realkreditkæmpen i konkurrencen. Problemet er nemlig, at Totalkredit-aftalen med banker som Spar Nord, Arbejdernes Landsbank, Sydbank, Ringkjøbing Landbobank og Sparekassen Danmark også er en dyr formidlingsaftale, hvor de medvirkende banker får omkring halvdelen af bidragssatserne i lånets løbetid. Det er ganske mange penge – og spørgsmålet er, om ikke verden er klar til en billigere, mere simpel og direkte distribution af realkreditlån.

For det er altså lukrativt for Totalkredit-bankerne at formidle Nykredits realkreditlån til danskerne, hvilket afspejles i bankernes regnskaber, og det er i nogle tilfælde svært at se, hvordan bankerne vil kunne klare sig uden de rare millionindtægter i formidlingsprovision fra realkreditten.

Og spørgsmålet er i stigende grad, om ikke Nykredit blot kan skære bankernes høje provisioner ud af kagen og i stedet profilere sig som en billig onlineformidler af realkreditlån, krydret med en effektiv og lettilgængelig netbank.

Det er der faktisk en del fordele ved. Ikke alene kan man dumpe bidragssatserne og tiltrække kunder i stor stil, man kan også i højere grad end i dag profilere Nykredit Bank på at være den eneste reelt kundeejede bank i landet, som via Forenet Kredit laver overskudsdeling til kunderne.

Nykredit og Forenet Kredit har kæmpe kundepotentiale med gensidig ejerstruktur

Effektiviteten af en sådan forretningsmodel har vi set hos de gensidige forsikringsselskaber som GF Forsikring og LB, som de seneste mange år i den grad har taget markedsandele fra de børsnoterede spillere.

Danskerne har altså fanget fordelene ved at være kundeejet. På den måde er Forenet Kredits ejerstruktur unik – og hvorfor skulle Nykredit Bank ikke kunne gøre det samme, endda med billigere realkreditlån på hylderne?

Det kan ligne lidt af en no-brainer – og det er derfor nok også en reel bekymring fra bankernes side, at Nykredit kan foretage sådant et træk. Faktisk har Nykredit lavet Mithjem.dk-setuppet, som ser ud til at kunne konverteres fra en samarbejdsplatform med logoer fra samarbejdsbankerne til at være et system, hvor Nykredit står som afsender. Det er i hvert fald noget, man fra bankernes side kan frygte.

Forenet Kredit har også optimale muligheder for at dumpe prisen på andre bankprodukter, f.eks. investeringsforeninger, banklån med mere. Det sker allerede i dag, hvor Nykredit Bank med Kundekroner i ryggen eksempelvis sælger nogle af de billigste grønne billån på markedet. Det kan man sagtens skrue betydelig mere op for, da pengene fra høje overskud i Nykredit p.t. strømmer ind i Forenet Kredit.

Det eneste, som reelt synes at afholde Nykredit fra at gå solo, er hensynet til distributionskanalen hos de lokale og større banker i Totalkredit-samarbejdet. Det er nemlig reelt deres overlegne distributionskraft, der har været ved at sætte både Jyske Banks Jyske Realkredit og Danske Banks Realkredit Danmark skakmat på markedspladsen. Og der er for Nykredits topchef, Michael Rasmussen, ingen garanti for, at man kan matche deres stærke tilstedeværelse på markedspladsen med talrige bankfilialer i hele landet.

Baglandet kan blive svært at styre for Michael Rasmussen

Desuden er det også en klar risiko, at baglandet i Forenet Kredit selv kræver den dyre distributionsaftale lukket. F.eks. stiller nuværende vicedirektør i Forsikring & Pension, Thomas Brenøe, op til Forenet Kredits repræsentantskab her den 17. marts, og med en historik fra Finanstilsynets ledelse er han ikke hvem som helst.

Også han kalder på et opgør med samarbejdet med bankerne i Totalkredit-samarbejdet i et opslag på LinkedIn med spørgsmålene, om det er til gavn for kunderne, at op mod halvdelen af bidragsbetalingerne går til at betale det pengeinstitut, som solgte realkreditlånet? Og om det er til gavn for kunderne, at virksomhedens distributionsaftale forhindrer de samarbejdende pengeinstitutter i at rådgive deres kunder om andre realkreditselskabers lån, selv om de konkret ville være bedre egnet for kunden? Han vil også have ledelsen til at genoverveje brugen af Kundekroner.

Det kan man så tygge på i Forenet Kredits og Nykredits øverste ledelse. I virkeligheden ser det faktisk ud til, at Thomas Brenøe er på linje med både bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet såvel som Anders Dam, der ønsker frit lejde for Jyske Bank med flere til at sælge boliglån via Totalkredit-bankerne.

Det kan blive lidt af en gamechanger, ligesom det også er, hvad Anders Dam i Jyske Bank har forsøgt at få op at stå med en bank i samarbejdet.

Dealen for banken kan f.eks. være, at man kan forhandle sig til nye og måske mere lukrative aftaler med Jyske Bank, ligesom man kan få nye realkreditprodukter på hylderne. F.eks. har Jyske Bank mere fleksible realkreditlån på hylderne, hvis man ønsker sig f.eks. F1-lån og 30 års afdragsfrihed, hvor Nykredit er stærkere på standardprodukter som fastforrentede lån.

Jyske Banks Anders Dam har direkte opfordret Nykredit til at droppe de tunge bindinger i Totalkredit-aftalen med ordene:

”Vi har svært ved at forstå, hvorfor Totalkredit er så bange for at fjerne disse invaliderende strafbestemmelser, hvis de i øvrigt mener selv at være meget konkurrencedygtige.”

Nykredit og Forenet Kredit har stærke politiske kontakter

Nykredit og Forenet Kredit har utvivlsomt en vis politisk indflydelse, det ses f.eks. på, at Forenet Kredits direktør, Louise Mogensen, er formand for en regeringsnedsat ekspertgruppe, som skal undersøge forholdene for demokratiske virksomheder.  Denne indflydelse kan her og nu bruges til at vægre sig mod indblanding fra konkurrencemyndighederne, ligesom man sikkert vil bruge argumenter, såsom at Nykredit er det eneste realkreditinstitut, som er til stede og leverer lån i hele landet, til at udfordre agendaen.

Man kan også forsøge at argumentere for, at kun de bedste kunder vil være velkomne i den virkelighed, som Jyske Bank repræsenterer. Yderligere rangordning af kunderne og variation af bidragssatser vil næppe ramme den politiske agenda godt lige nu – og det kan i sidste ende være det argument, som Nykredit/Totalkredit kan bruge til at undgå Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens indblanding.

Men kommer der et brud mellem Totalkredit-bankerne og Nykredit, kan lokalbankerne også aktivere den gamle landbrugsrealkreditspiller DLR Kredit til at udbyde realkreditlån til private. Her kan man på tilsvarende vis skære Nykredit ud af ligningen og pumpe realkreditlån ud med sin stærke distributionskraft med det forbehold, at der så skal skydes kapital i DLR, og at Nykredit og Nykredits foretrukne partner, Spar Nord, har en pæn aktiepost i DLR.

 

Læs mere

Anders Dam angriber Totalkredit-aftale: Invaliderende strafbestemmelser skader konkurrencen

Eksperter advarer om konkurrenceproblemer ved Nykredits rabatter

Nykredit nærmer sig magisk grænse – og det kan give problemer for Totalkredit-samarbejdet

Konkurrrencestyrelsen kulegraver datacentraler på kritisk tidspunkt for salg af Handelsbanken

Spar Nord-Nykredit-alliance storfavorit til Handelsbanken-køb, men en faktor kan forpurre det

Nykredit i svær balancegang med kontroversiel Sparinvest-aftale

Kommer det store opgør om dansk realkredit?

Nykredit Bank dumper priserne på banklån med midler fra realkredit-pengetank

Spændingerne tager til i Nykredits Totalkredit-samarbejde

Har bankerne fortæret erhvervsminister Simon Kollerup?

Jyske Bank har et gevaldigt problem overfor Nykredit

Spar Nord-boss bekender kulør: Går benhårdt efter Handelsbanken 

Speget spil om Handelsbanken. Se favoritten på købersiden

Se Nordeas vinderstrategi mod Nykredit, mens Jyske og Danske Bank taber slaget

Afsløring: Jyske Bank går i struben på Totalkredit-aftale 

Mobilen er datacentralernes store nye slagmark: SDC og Bankdata rykker, mens BEC sakker agterud

Omstridt realkreditaftale er brandvarm kartoffel ved salg af Handelsbanken

Nykredits mæglerkæde jagter ejendomsbranchens førerhund

Nykredits kundehugst i Danske Bank og Jyske Bank ændrer spillet totalt