Nykredit-topchef Michael Rasmussen er anerkendt som landets nok dygtigste bankdirektør, men samtidig er han også om nogen en profil, der skiller vandene. Det ses tydeligt på den indædte kamp med især Jyske Bank om den omstridte Totalkredit-aftale, hvor Michael Rasmussen har lagt alle sine æg i en kurv og nærmest bebudet en afslutning på det danske realkreditsystem, som vi kender det, hvis Totalkredit-aftalen måtte få alvorlige konkurrencemæssige skrammer.
Det er med andre ord en rigtig spændende tid for Nykredit-koncernen – ikke mindst i lyset af at Michael Rasmussen fylder 60 år den 13. november. Hans forgænger, Peter Engberg, valgte at gå som 60-årig, ligesom Nykredits bankdirektør Kim Duus gjorde det som 62-årig. Umiddelbart står det dog ikke skrevet i sol og måne, at Michael Rasmussen har tænkt sig at stoppe foreløbig, ligesom der vist også tidligere var nogle ekstremt lukrative kontrakter i Nykredit, som fristede den øverste ledelse til at stoppe tidligt.
Når det er sagt, så er det nok allerede nu tid til at se at succesionsrækkefølgen efter for Nykredits bestyrelse, ligesom headhuntere bør begynde at gøre deres hoser grønne for Nykredits bestyrelse med Merete Eldrup i spidsen.
Et af de spørgsmål, de bør stille sig selv er, hvad har Nykredit brug for nu?
Meget afhænger af udfaldet på den føromtalte konkurrencesag om Totalkredit-aftalen, hvis indhold Michael Rasmussen har lagt blod, sved og ære i at beskytte. Måske endda for meget, for hvad har Nykredit egentlig at frygte? At bankerne i samarbejdet styrter ud ad døren og forlader et relativt billigt realkreditprodukt (nok landets billigste alt andet lige takket været kundekroner), som sikrer dem en stabil og rimelig risikofri indtjening? Og som de samtidig er totalt sovset ind i it-mæssigt? Hvilket de i øvrigt også er på en lang række andre produkter.
Det er nok begrænset, hvor mange der forlader det samarbejde.
Uheldig manøvre skadede tilliden
Omvendt viser forløbet også, at Nykredit og topchef Michael Rasmussen kan være deres egen værste fjende. Især begivenhederne, da Nykredit og Sparinvest forsøgte at købe BankInvest først på året som beskrevet i mediet Finans, var skelsættende ifølge branchekilder. Det faldt nemlig sammen med, at Michael Rasmussen havde held til at rekruttere BankInvests topchef, Lars Bo Bertram, til Investeringsfonden for Udviklingsstøtte (IFU), som han er bestyrelsesformand for.
Dette forsøg på at købe sig til yderligere dominans på markedet for kapitalforvaltning har pustet til visse bankers frygt for, at man kommer til at lægge lidt for mange æg i samme kurv ved at samarbejde for tæt med Nykredit.
Derfor kan det paradoksalt nok være med til at få flere banker til at melde sig under fanerne hos Jyske Bank og Lars Mørch, hvis det på nogen måde bliver muligt ved den bebudede ændring af Totalkredit-aftalen, der ventes at ske en udvikling i senest til foråret.
Der er også en mangeårig frygt for, at Nykredit vil benytte et eventuelt nederlag i Totalkredit-sagen til at gå all-in på bankmarkedet med et opkøb af for eksempel Spar Nord, Arbejdernes Landsbank og Vestjysk Bank, som alle er tæt på Nykredit-kredsen. Et bud kunne også være Sydbank, omend man her ser ud til at have lagt sig fast på en selvstændig profil. Omvendt var en fusion for nogle år siden på tale med Spar Nord, men det fik Karen Frøsig som bekendt forpurret i et helt usædvanligt bestyrelsesopgør. Men nu er Karen Frøsig erstattet af Mark Luscombe som topchef i Sydbank.
En sådan bankstorfusion er dog fortsat en fugl på taget. Og Nykredit vil have mest gavn af en status quo, hvor man fastholder sin bomstærke distributionskanal i bankerne, samtidig med at de udvikler og styrker Nykredit Bank. En balancegang, der ikke er uden udfordringer, fordi det hænder, at en bankdirektør føler, at Nykredit har snuppet en kunde ud af hans favn. Den slags konfliktløsning synes Michael Rasmussen at være rigtig god til at tage alvorligt, som en bankdirektør fortæller til InsideBusiness.
Samarbejdsklimaet er udfordret
Lidt anderledes forholder det sig med Michael Rasmussens samarbejdsevner over for lokalbanker og andre interessenter. Der synes at være en tendens til, at han sender folk, som han af den ene eller den anden årsag har set sig sur på, ud i kulden. Og det er ikke noget, som skaber det bedste samarbejdsklima overalt i sektoren.
Et scenario er således, at Totalkredit-aftalen får en for Nykredit hård medfart, som medfører, at en række større banker indgår samarbejde med Jyske Bank eller en af de store banker om formidling af realkreditlån og måske andre produkter. Her er det værd at nævne, at Lars Mørch i toppen af Jyske Bank er en langt mere samlende profil end Anders Dam var det. Han var profilen, der kørte Jyske Bank egenrådigt, forlod foreningen Landsdækkende Bank med videre. Det er ikke Lars Mørchs metode.
Tager den udvikling fart, er det ikke sikkert, at en profil som Michael Rasmussen er den rette mand til at lede Nykredit, for så vil der måske være brug for en mere samlende karakter i toppen af realkreditkæmpen. Og det er faktisk interessant i lyset af den nuværende direktionssammensætning i toppen af Nykredit, som i forvejen er præget af hanekamp mellem de tunge kronprinser.
For hvem kan egentlig overtage? Umiddelbart er Tonny Thierry Andersen på 59 år for gammel, og det samme gør sig gældende for Anders Jensen.
Dermed peger pilen på cfo David Hellemann på 53 år. Men han er kendt for at være strategen og hardlineren i toppen af Nykredit, så han vil næppe være en profil, der vil opleves som samlende af Totalkredit-bankerne.
Sidste mulige kandidat er Pernille Sindby, der kommer fra en stilling som Totalkredits administrerende direktør. Men hun er trods alt stadig lidt uprøvet til et sådant topjob.
Se de gode eksterne kandidater
Så er det måske bedre at vende sig mod en samlende figur, der sidder i en af de store banker. Det kunne for eksempel være bankdirektør Mads Skovlund i Nordea, eller det kunne være Mads Wraa-Hansen, head of personal customers i Danske Bank, eller bankdirektør for erhvervskunder i Nordea Helene Bløcher, eller måske Lars Moesgaard, der i dag sidder i direktionen for Nykredit Banking Retail, men som er tidligere administrerende direktør for Handelsbanken i Danmark.
Der er i hvert fald ingen tvivl om, at jobbet i toppen af Nykredit er et af de allermest attraktive i finanssektoren. Ikke mindst fordi man kommer til at overtage en særdeles veldrevet forretning med en foreløbig stærk udlånsvækst, ligesom man har et unikt kundeejerskab at læne sig op ad og en stærk platform til at profilere sig over for politikere og samfund. Alle tre ting noget, som Michael Rasmussen bærer en stor del af ansvaret for.
Så selv om Michael Rasmussen utvivlsomt er en person, der skiller vandene, er der absolut ingen, der kan udsætte noget på hans resultater. Men det er ikke nødvendigvis sikkert, at det er samme profil, der skal bære Nykredit videre, når generationsskiftet på et tidspunkt kommer.
Læs mere
Uafhængige investeringsforeninger taber stadig penge – store banker rykker fremad
Kapitalforvaltere er stadigvæk presset på formuer. Enkelte genvinder dog terræn
Investeringsforeninger i stærkt comeback: Se fondene med de bedste og dårligste afkast i 2023
Kunder har trukket milliarder ud af uafhængige forvaltere
Nedturen fortsætter for milliardforvaltere
Milliarder er forduftet fra store kapitalforvaltere