;
nykredit

Bank/Realkredit

Nykredit opsiger storstilet aftale med Totalkredit-banker

Realkreditgiganten Nykredit har netop opsagt en milliardstor garantiordning med bankerne i Totalkredit-samarbejdet, erfarer InsideBusiness. Nykredit/Totalkredit bekræfter udviklingen.

Nykredit-koncernen afslutter nu et regime, hvor landets små og mellemstore banker med en stor milliardgaranti har sikret Nykredit/Totalkredits kapitalstyrke i perioder med kraftige fald på boligmarkedet. Således har Totalkredit opsagt en aftale, der siden 2014 har gjort, at Totalkredit-bankerne  med Spar Nord, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank i front har stillet en garanti på 6 pct. af de årlige indbetalinger vedrørende kundernes realkreditlån, som er solgt via bankerne i Totalkredit-samarbejdet, erfarer InsideBusiness.

Det er et ganske anseeligt beløb, da Totalkredit-bankernes kunder årligt indbetaler på baggrund af lån for ca. 800 mia. kr. til Nykredit-koncernen. Så der er altså stillet en samlet garanti på et større tocifret milliardbeløb fra medlemsbankernes side. Det har også betydet pæne ekstrabetalinger til bankerne i samarbejdet på ca. 350 mio. kr. om året. Dog vil besparelser i dette omfang ikke umiddelbart kunne ses i Nykredits regnskab.

Det skyldes, at det tager vældig lang tid, før der bliver ryddet op i garantierne, for aftalen er først opsagt fra november i år. Og den rammer kun de nye lån, der gives, så i princippet tager det op til 30 år, før de sidste garantier er ude af bøgerne. I praksis dog noget hurtigere, da den typiske realkreditkunde lånekonverterer hvert syvende år.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger drejer det sig om besparelser for 50 mio. kr. i 2022 og 100 mio. kr. i 2023, alt efter hvor hurtigt realkreditkunderne konverterer deres lån.

Nykredit bekræfter 

I Totalkredits ledelse bekræfter direktør Camilla Holm, at aftalen er opsagt, men vil ikke gå yderligere i detaljer.

”I 2014 rakte vi ud til pengeinstitutterne i Totalkredit-samarbejdet og bad om hjælp til en supplerende sikkerhedsstillelse. En hjælp, vi har været glade for og betalt for. Det var en del af aftalen, at den kunne opsiges, når behovet ikke var der længere. I takt med at Totalkredit og Nykredit-koncernen de seneste år er blevet godt rustet kapitalmæssigt, har vi ikke det samme behov for eksterne garantier. Derfor har vi i forståelse med partnerkomiteen valgt ikke at forlænge aftalen.”

Det står derfor heller ikke klart, hvor meget landets banker har tjent på at stille garantien til rådighed for Nykredit. Det kan både afhænge af bankens størrelse og kapitalsituation; det skyldes, at garantien i sig selv belaster bankernes solvens. Men som InsideBusiness forstår det, har aftalen været sat op på en sådan måde, at den først og fremmest skulle finansiere bankernes udgifter til projektet. Det skulle altså som udgangspunkt ikke være en ekstra indtjening for de mange banker i Totalkredit-samarbejdet.

På flere måder er bankgarantien interessant i et finanshistorisk perspektiv. Det skyldes, at den blev nødvendig, da man indførte de særligt dækkede obligationer (SDO). Disse særlig sikre obligationer er kendetegnet ved, at realkreditselskabet skal stille ekstra kapital til rådighed krone for krone, hvis ejendommene bagved falder så meget i værdi, at obligationshavernes pant ikke længere er fuldt ud til stede.

Stigende boligpriser har løst problemet

Det kan synes en smule irrelevant i dag, hvor boligpriserne er steget kraftigt gennem flere år, mens flere og flere låntagere går over til fastforrentede og afdrager på livet løs. Men dengang lige efter finanskrisens voldsomme udhuling af danskernes boligværdier og efterfølgende langvarige dødvande på ejendomsmarkedet var det en højspændt problemstilling for især Nykredit, som ikke var børsnoteret og derfor ikke kunne rejse yderligere penge på aktiemarkedet, hvis boligpriserne faldt yderligere.

Derfor var det med til at sætte gang i den planlagte, men voldsomt kritiserede børsnotering af Nykredit, før den nuværende ejerstruktur kom på plads med Forenet Kredit, Industriens Realkreditfond, Østifterne, PRAS samt konsortiet bestående af PFA Pension, PensionDanmark, PKA, AP Pension og MP Pension.

Ifølge bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull er opsigelsen af aftalen en glædelig nyhed, fordi den er med til at flette nogle af bindingerne mellem bankerne og Totalkredit ud.

”Jeg synes, det er fint, at noget af gensidigheden forsvinder, så bankerne i stedet bliver aflønnet for den værdi, de tilfører ved salget af realkreditlån. Det er meget sundt, at det jerngreb, som Nykredit holder bankerne i, løsnes en smule.”

Lars Krull mener tillige, at Nykredit er i en så sund kapitalmæssig position, at garantien ikke længere har den store betydning. For bankerne bliver det næppe heller et stort problem, at indtægtsstrømmen fra realkreditgiganten ændrer sig.

”Det har jo kostet bankerne noget solvens at stille den her garanti, men de vil stadig få deres betaling for lånene. Jeg tænker ikke, at de bliver ringere stillet efter opsigelsen af aftalen.”

 

LÆS MERE

Konfliktfyldt formandsvalg truer med at flå Finans Danmark fra hinanden

Rivegilde om formandsposten i Finans Danmark 

Milliardstore tilbageførsler kan forgylde banker og investorer næste år

Storbank strammer skruen om kriseramte Joe & The Juice

Her er de mulige kandidater til at afløse Anders Dam

Nykredit har kæmpekredit til minkavlere. Se de hårdest eksponerede banker 

Nordea nervøs for kriseramt underholdningskoncern

Banker igen på pinebænken: Nyt slagsmål om konkurrence på vej

Datacentralfusion rykker nærmere

Strid tager til om bankernes tårnhøje udtrædelsesomkostninger