;
nykredit smal

Redaktørens analyse

Nykredits kundehugst i Danske Bank og Jyske Bank ændrer spillet totalt

Jyske Bank og Danske Bank står over for svære strategiske overvejelser, i lyset af at Nykredit løber med tre fjerdedele af boliglånsvæksten til private. Det indikerer voldsomme forandringer, og allerede nu ser vi Jyske Bank i hemmelighed købe op i andre banker for at tage forskud på en mere aggressiv bankkrig, hvor Jyske Bank-koncernen helt kan ændre karakter.

Der var en kæmpestor elefant i rummet til Realkreditrådets årsmøde i denne uge. For selv om der heftigt blev debatteret udvikling i boligpriserne og meget andet, er en helt anden og langt mere alvorlig kamp i gang mellem de fire udbydere af realkreditlån til private danskere: Nykredit, Realkredit Danmark, Nordea Kredit og Jyske Banks Jyske Realkredit.

Det er selvsagt no-go at diskutere markedsandele i en brancheorganisation som Finans Danmark/Realkreditrådet. Ikke desto mindre må man sige, at konkurrenceforholdene mellem de toneangivende danske banker nu udvikler sig så stærkt, at det både kræver svære strategiske overvejelser for især Jyske Bank og Danske Bank såvel som for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som før eller senere bliver nødt til at reagere på, at Danmark relativt hurtigt bevæger sig mod et de facto monopol på realkreditmarkedet, i hvert fald i udkantsområderne.

Det helt store tema er, at Nykredit/Totalkredits fremgang nu er så stor, at det er ved at ændre spillepladen fuldstændig for bankerne. Nykredit havde således 74 pct. af markedsvæksten på realkreditlån til private i første halvår, oplyser realkreditkoncernen selv. Og læser man halvårsregnskabet for Nykredit i forhold til de øvrige realkreditselskaber, kan man se, at udviklingen er endnu mere dramatisk.

Jyske Realkredit har således tilbagegang på 0,4 pct. Realkredit Danmark ligger med nulvækst, mens Nordea Kredit vokser med en halv procent, mens Nykredit, som i forvejen er den suverænt største spiller, vokser med 3,4 pct. målt på realkreditlån. Næsten al udlånsvækst sidder Nykredit på.

Normalt ligger markedsandelen for Nykredit/Totalkredit-banksamarbejdet på ca. 50 pct. af bankmarkedet i hele træskolængder, mens Danske Bank har knap 25 pct., Nordea 16-17 pct., mens Jyske Bank har 8-10 pct., men med den fart, man har på nu, er det et spørgsmål om tid, før markedet er totalt forandret.

Det store spørgsmål, som bankerne må stille sig selv, er: Hvad i alverden foregår der, og hvorfor er udviklingen så stærk? Det er der flere forklaringer på.

Den mest oplagte forklaring er selvfølgelig, at Danske Bank qua årelange ledelsesproblemer med udskiftning blandt medarbejdere og chefer samt utallige møgsager simpelthen er i gang med en nedsmeltning på kundesiden – og den udnytter Totalkredit-bankerne massivt.

Alene i første halvår fik bankerne i Lokale Pengeinstitutter, hvis medlemsliste tæller nogle af de mest succesfulde og offensive vækstbanker i landet – Ringkjøbing Landbobank, Sparekassen Danmark, Sparekassen Sjælland-Fyn, Middelfart Sparekasse og Sparekassen Kronjylland med flere ­– 30.000 nye kunder. Hertil kommer, at en aktør som Arbejdernes Landsbank i den grad har været i stand til at høste kunder fra især Danske Bank.

Anders Dam har flere esser i ærmet og har i hemmelighed købt op

Jyske Bank er en lidt anden historie, for her mangler man først og fremmest distributionskraft – og det er man ved at få øjnene op for ovre i hovedsædet i Silkeborg.

For det første meldte Anders Dam overraskende ud i dagbladet Børsen i forbindelse med halvårsregnskabet, at BRFfonden på sigt vil tage kontrollen med Jyske Bank. Meldingen blev lidt misforstået i pressen, for i virkeligheden handler det ikke så meget om aktionærsiden, men om at bruge BRFfonden til at skabe en klon af Nykredits succesfulde KundeKrone-koncept i samarbejde med hovedaktionæren Forenet Kredit.

På den måde kan Jyske Bank, hvis det lykkes, træde ud og blive en finansiel spiller med blødere værdier, som bedre kan konkurrere, fordi overskuddet sendes retur til kunderne. Den vision kan for alvor flytte Jyske Banks konkurrencekraft og er derfor én, man frygter rundt om i banksektoren.

Den anden tilgang, som bliver stadig mere synlig, er, at Jyske Bank under Anders Dam på det seneste har taget fløjlshandskerne af  i konsolideringsspillet, som mere og mere ligner åben krig på flere fronter. Nu agerer Jyske Bank aktivt som modpol for at holde Spar Nord stangen i opgøret om Danske Andelskassers Bank(DAB), som kan blive en hård konkurrent i Jyske Banks kerneområde lokalt, hvis Spar Nords Lasse Nyby får held til at overtage.

Desuden erfarer InsideBusiness, at Jyske Bank i al hemmelighed har opkøbt en aktiepost (under 5 pct.) i Sparekassen Sjælland-Fyn, som ellers lå mere og mere i ske med Karen Frøsig og Sydbank, som har et godt øje til banken med hovedsæde i Holbæk. Hverken Jyske Bank selv eller Sparekassen Sjælland-Fyn har ønsket at kommentere forholdet. Men det ligner et optræk til en positionering i potentiel konflikt om kontrollen med Sparekassen Sjælland-Fyn.

Det er også værd at bemærke, at Jyske Bank også har skiftet leverandør på forsikringssiden, så man har droppet GF Forsikring til fordel for Købstædernes Forsikring. Den primære forandring i samarbejdet er dog, at Jyske Bank får mere kundeejerskab, da forsikringsselskabet nu hedder Jyske Forsikring. Man er altså også her i gang med at støbe kuglerne til skabelsen af en finansiel koncern, som på sigt kan træde ind på markedet med flere forskellige produkter på hylderne – endda med en kundeejet platform i ryggen.

Årsagen til, at udviklingen kræver handling fra især Jyske Bank og Danske Bank er, at realkreditlån og håndteringen af disse p.t. er selve rygraden i bankernes forretningsmodel og indtjening. Og det er næsten umuligt – og timingmæssigt bøvlet og omkostningsmæssigt ofte alt for dyrt – at flytte en bankkunde, som har optaget et realkreditlån i et bestemt selskab. Samtidig er der et stordriftsspil i det for banker- og realkreditselskaber, som har store og dyre stabsfunktioner siddende. Man kan også risikere, at ens obligationsserier bliver så små, at de bliver sværere at omsætte og få gode kurser på.

Det kan også spille en rolle, at Danske Banks ejendomsmæglerkæde, Home, har haft problemer med at klare sig i konkurrencen. Til sammenligning virker det, som om Nordea med Danbolig og en ny retning med mere frihed for de enkelte filialer har lidt bedre styr på kundeafgangen, hvilket tallene for første halvår da også viser.

Nykredit skal først og fremmest frygte konkurrencemyndighederne

For Nykredit er udviklingen i særklasse en succes for topchef Michael Rasmussens ’winning the double-strategi’, hvor man på én gang sikrer et mere kundeorienteret, mere rentabelt og mere effektivt Nykredit, mens man styrker samarbejdet med samarbejdsbankerne i Totalkredit.

Men det er klart, at Nykredit risikerer at få problemer med konkurrencemyndighederne, i takt med at selskabet overtager en større og større del af markedet, ikke mindst yderområderne, hvor det næppe er forkert sige, at Nykredits markedsandel nærmer sig 100 pct. i visse områder, fordi de tre øvrige aktører er mere orienteret mod byområderne og har lukket filialer på stribe. Her er spørgsmålet, om vi som samfund kan acceptere, at der kun er én realkreditleverandør at henvende sig til, hvis man har et lånebehov.

Det er der kun én spiller, der kan svare på: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som i flere omgange har tabt armlægningen med netop Nykredit, efter at man købte Totalkredit. Her er der først og fremmest én i forvejen øm tå, som Michael Rasmussen kan få rigtig ondt i, hvis Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ellers formår at træde på den.

Der er nemlig regler for, hvor længe man må binde underleverandører til sin forretning, og i tilfældet Totalkredit er bankerne bundet med tunge gyldne lænker i årevis. Det skyldes, at de vil gå glip af ca. halvdelen af de fremtidige bidragssatser for deres realkreditkunder, hvis de vil skifte realkreditleverandør eller bliver købt op af banker, som står uden for Totalkredit-samarbejdet. Det har ingen råd til at købe sig fri af.

Der kan dog godt undtages fra reglen, har historien vist, da Jyske Bank forlod Totalkredit med købet af BRFkredit. Her sloges parterne også om det tema, men det endte med, at de indgik et forlig, hvis indhold aldrig har været fremme.

Den eneste spiller, som altså har et svar på spørgsmålet, er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, og herfra er meldingen, at et svar vil bero på en konkret vurdering, som man altså ikke har foretaget.

For Jyske Banks Anders Dam og hans afløser bliver det en lang og sej kamp, mens det for Danske Banks ret grønne topchef, Carsten Egeriis, ser endnu sværere ud at vende nedtur til offensiv fremgang, selv om Danske Banks Realkredit Danmark faktisk er konkurrencedygtig nok på prisen, hvis kunderne f.eks. ligger med en belåningsgrad på under 50 pct.

 

LÆS MERE

Hvor meget cover my ass-kultur kan Danske Bank holde til?

Spar Nord-topchef i dobbeltrolle i beskidt bankkrig

Lars Mørch kan få direktørstolen i Jyske Bank fra 2023

Fremragende valg af direktør til arvefølgen i Jyske Bank

Detroniseret Danske Bank-direktør oplagt som ny topchef i Jyske Bank

Karsten Dybvad står svækket tilbage – og Danske Bank bliver næppe offensiv på markedspladsen

Ulmende uro i Danske Banks ejerkreds  

Danske Bank fejler i nordisk bankkapløb. Investorfight tager form

Storbank risikerer kæmpe lussing på krisesag

Danske Bank lukker ned for udskældt leasing af luksusbiler

Alvorlig kriminalitet knyttes til leasingbranchen. Nu skal de brodne kar fjernes