;
Orsted hornsea 2 web

Inside story

Ørsted nedtoner voldsomme tab

Energikæmpen Ørsted forsøger nu at berolige bekymrede investorer og analytikere. De store tab på hedgingkontrakter er midlertidige, og der er ingen fare for, at selskabets kreditrating bliver nedgraderet, lyder meldingen til aktiemarkedet.

Et yderst volatilt elmarked med stærkt stigende priser har indtil videre været en dyr fornøjelse for energikæmpen Ørsted.

Så dyr, at koncernens egenkapital trods pæn indtjening de sidste 18 måneder er blevet voldsomt udhulet, i takt med at selskabets rentebærende gæld samtidig er steget kraftig.

Det fik for nylig den erfarne analytiker Michael West Hybholt til at råbe vagt i gevær i et forsøg på at sætte fokus på en problemstilling, som markedet ifølge den respekterede aktieekspert har overset.

Som InsideBusiness kunne beskrive, rummer Ørsteds seneste regnskaber en række store tab på hedgingkontrakter i 2021, og de er fortsat i indeværende år med uformindsket styrke. Alligevel har temaet stort set ikke været berørt i den statsejede energikæmpes regnskaber, hvorfor mange investorer over for InsideBusiness beskrev en vis undren over, hvorfor de store tab ikke er bedre forklaret i koncernens regnskaber.

Selv forklarede Ørsted over for InsideBusiness blandt andet, at der var tale om midlertidige tab, og at markedet frem for den faldende egenkapital burde rette fokus mod det centrale nøgletal funds from operations (FFO), justeret nettogæld. Det er nemlig netop den faktor, de store ratingbureaer skeler til, når de skal fastsætte Ørsteds kreditrating og dermed den pris, energigiganten kan låne penge til.

Det tal er dog ikke just opløftende, for på blot et år er forholdet mellem gæld og pengestrømme i det børsnoterede selskab faldet fra 59 procent til 25. Netop de 25 procent er den grænse, Ørsted selv har fastsat som en minimumsgrænse for et acceptabelt niveau mellem gæld og pengestrømme, og derfor har der på det seneste været en del usikkerhed blandt både investorer og analytikere om, hvor hårdt Ørsted kan blive ramt af den nuværende situation.

Nedtoner usikkerhed

Som respons sendte Ørsteds investor relations-afdeling i går morges en orientering rundt til en række aktieanalytikere, hvor man forsøger at nedtone den usikkerhed, der har været i markedet.

”Den negative påvirkning af vores egenkapital er udelukkende midlertidig i sin natur og påvirker ikke vores cashflow eller vores operationelle resultater eller likviditetsforhold” skriver Ørsted, der samtidig påpeger, at man ganske vist er nødt til at stille sikkerheder til de såkaldte clearing houses, men at disse også bliver tilbageført, når priserne igen normaliserer sig.

Samtidig peger koncernens investor relations-folk på, at man på de årlige møder med de tre store ratingbureauer ikke er blevet mødt med bekymringer omkring de store tab.

”Selv om Ørsted erkender påvirkningen af ​​likviditet og kreditforhold, er Ørsted godt positioneret til at håndtere dette med en likviditetsreserve på over 40 milliarder. Vi har afholdt årlige møder med Fitch, S&P og Moody’s, som alle ikke har indikeret ændringer i vores kreditvurdering eller ændringer i vores nuværende udsigter på baggrund af den nuværende situation,” lyder det fra energikæmpen, der siden aktien toppede i januar 2021 har mistet knap halvdelen af sin markedsværdi på børsen.

Efterlyser mere klarhed

Fra en række investorer, som InsideBusiness har været i dialog med, lyder meldingen, at man som udgangspunkt ser positivt på, at Ørsted nu forsøger at italesætte de store tab den senere tid. Selskabet har således generelt ikke ry for at være det mest detaljerede, når det handler om at forklare de komplekse finansielle nøgletal i koncernens regnskaber, og derfor hilser de fleste som udgangspunkt notatet fra Ørsted velkomment.

Dog lyder vurderingen fra flere store, professionelle investorer, at man fortsat savner Ørsteds bud på, hvordan tingene kan udvikle sig, såfremt der ikke sker en normalisering på markedet inden for den nærmeste fremtid.

”De scenarier, koncernen opridser, tager udgangspunkt i, at priserne vil falde, og at tingene bliver normale igen. Vi savner lidt, at man også forholder sig til, hvordan man står rustet, hvis ikke tingene ændrer sig. Det, der sker i øjeblikket, er ekstremt og kom bag på de fleste. Derfor er vi nødt til at forholde os til worst case,” forklarer en investor til InsideBusiness.

Ingen sammenhæng med tanker om kapitaludvidelse 

For nylig fik Ørsted på den årlige generalforsamling grønt lys fra selskabets aktionærer til at trykke nye aktier, hvis behovet opstår.

Flere i markedet har derfor spekuleret i, hvorvidt det træk hænger sammen med de store udsving og tab, der lige nu skaber usikkerhed omkring koncernen.

De to ting har dog ikke noget med hinanden at gøre, forsikrer Ørsteds IR-afdeling.

”Selv om indvirkningen på vores kreditforhold falder sammen med offentliggørelsen af ​​bestyrelsens mandat til at rejse yderligere kapital og annonceringen af ​​frasalget af Hornsea 2, er ingen af ​​disse relateret til den ovennævnte påvirkning af vores nuværende økonomi, og begge processer har været godt i gang inden starten af ​​energikrisen,” skriver Ørsted, der samtidig hæfter sig ved, at man om kort tid høster en markant gevinst på salget af vindmølleparken Hornsea 2.

Dog nævner Ørsted, at man har mulighed for at hente kapital, men at det kun vil blive aktuelt, hvis der bliver behov for at styrke selskabets vækstmuligheder.

 

Læs mere

Uroen ulmer i guldrandet fond

Tikkende bombe under Ørsted  

Ombejlet erhvervsmand solgte stort ud før brat nedtur

Kursfald og mugne investorer i Ørsted: Mads Nipper langt fra ønskestart

Vestas-bestyrelse har svigtet med valg af topchef

Uro i toppen af Vestas