;
jndata

Bank/Realkredit

Datacentralers omstridte kontrakt får grønt lys

Efter lang tids tovtrækkeri med Finanstilsynet er det endelig lykkedes for datacentralen JN Data at få godkendt sin kontrakt med Microsoft. Dermed kan store dele af banksektoren ånde lettet op, da de ikke risikerer at skulle lave om på deres it-systemer.  

Det var tæt på at udløse alvorlige stress-tilstande i datacentralerne, da Finanstilsynet underkendte JN Datas kontrakter med Microsoft vedr. cloud-løsninger, herunder særligt Office 365-pakken, som jo bekendt er svær at undvære. InsideBusiness afslørede det ømme punkt for et par uger siden ud fra interne mails mellem datacentralerne BEC, SDC og Bankdata, hvor datacentralerne nærmest anbefalede pengeinstitutterne en slags civil ulydighed ved ikke at foretage sig noget, selvom det på det tidspunkt stod klart, at brugen af Office 365 kunne blive ulovlig allerede ved slutningen af januar, som var den frist, der var givet til JN Data.

Men nu har Finanstilsynet overraskende besluttet sig for at godkende JN Datas outsourcing-kontrakt med Microsoft, så problemet ser ud til være løst.

“Det glæder mig, at vi i en god proces med Finanstilsynet og Microsoft har fundet en løsning, der betyder, at vi nu efterlever kravene i Outsourcingbekendtgørelsen, så vi fortsat kan bruge Microsoft Office 365 Cloud. Når jeg siger vi, henviser jeg selvfølgelig til det fællesskab med Jyske Bank, Nykredit og de tre bankcentraler Bankdata, BEC og SDC, som JN Data er en del af. Jeg er super stolt af det team, som på vegne af fællesskabet har landet denne løsning, som er til gavn for både vores kunder og deres kunder,” siger administrerende direktør i JN Data Søren Lindgaard, som er glad for, at den konstruktive dialog med henholdsvis Microsoft og Finanstilsynet har fået en passende afslutning.

Sektoren kan ånde lettet op

Det handler alt sammen om at beskytte data – også. hvis det f.eks. er data på en server, der står i et fremmed land, som den oprindelige leverandør har outsourcet til. Derfor har myndighederne og især det danske finanstilsyn været meget observante på, at data nu også beskyttes tilstrækkeligt.  I tilfældet med cloudløsninger som Microsoft har Finanstilsynet haft en praksis, hvor man har stillet krav om, at JN Data aktivt skulle godkende skift af underleverandører hos Microsoft. Men det er i sagens natur ikke nogen nem dialog, når modparten er it-konglomerat som Microsoft. Og i Finans Danmark var meldingen, at de danske myndigheder havde indført danske særregler, som var strengere end EU-praksis

Men det er altså faldet på plads nu for JN Datas vedkommende:

“JN Data har været i tæt dialog med Microsoft for at få tilpasset kontrakten, og de seneste justeringer har udmøntet sig i en ny kontrakt, som Finanstilsynet i et skriftligt svar til JN Data nu har godkendt. Kardinalpunktet i kontrakten med Microsoft har drejet sig om aktiv godkendelse af deres underleverandører, som flere medier har beskrevet i den seneste tid. Den positive melding fra Finanstilsynet betyder, at en betydelig del af hele den finansielle sektor fortsat kan udnytte de mange muligheder, som Microsoft Office 365 Cloud byder på,” lyder det i meddelelsen fra JN Data.

Også i andre dele af banksektoren kan ånde lettet op. For som beskrevet i InsideBusiness i sidste uge, advarede partner Michael Camphausen i Camphausen & Co og ph.d. i finansiel regulering om, at de nye regler, der træder i kraft til sommer, måske heller ikke ville løse den danske finanssektors problem med aktiv godkendelse af kontrakterne. Også Danske Bank har fået kritik for, at man ikke har godt nok styr på outsourcing-reglerne.

 

 

 

LÆS OGSÅ

Gyser fortsætter for banker og datacentralers it-kontrakter

Afsløring: Datacentrals kontrakter underkendes. Kan ramme alle banker

Omstridt Bankdata-projekt runder milepæl, men slagsmålet fortsætter

Katastrofalt udviklingsprojekt rammer Jyske Bank og Sydbank

Sydbank ville fusionere med Spar Nord. Skulle Nykredit med?

Frøsig vandt magtkampen, men hvad nu, Sydbank?

Se alliancerne mellem bank, forsikring og pensionsselskaber. Hvor er åbningerne?

Finansalliancer i opbrud. Priskrig på forsikring tager form

Partnerskaber gennemsyrer bankportaler, der kalder sig objektive

Kommer den store oprydning i pensionsbranchen?

Ugens Insider: Drop banken – og start forfra

Unødvendig fyring: Var Jesper Nielsen for populær til Danske Bank?

Hvilke bankfolk bliver nu plettet af hvidvask-sagen?

Har han reddet Nordeas prestigeafdeling?

Stort dansk forsikringsselskab kæmper for livet