;
SofaC web

Inside story

Omstridt kapitalfond på pengejagt efter forrygende danske frasalg

En af Nordens ældste kapitalfonde går nu målrettet efter at hente næsten 4 milliarder kroner fra investorerne i forlængelse af en række forrygende exits i blandt andet Danmark. En kontroversiel skandalesag hænger dog stadig som en sky over fonden.

Den svenske kapitalfond Procuritas, der stiftede sin første fond helt tilbage i 1990, er i fuld gang med at etablere en spritny fond. Det bliver den syvende i rækken, og ifølge InsideBusiness’ er ambitionen at rejse lige i underkanten af 4 milliarder kroner.

Procuritas’ pengejagt sker i kølvandet på en række ualmindelig stærke frasalg, hvor især flere danske investeringer har givet kapitalfonden og dens investorer nogle ualmindelig høje afkast.

Senest har den svenske fond således frasolgt den danske industrikoncern Dantherm til den børsnoterede kapitalfond Deutsche Beteiligungs.

Dantherm var i årevis børsnoteret, men i 2016 blev en stor del af den jyske virksomhed opslugt af Procuritas efter skuffende resultater og en række nedjusteringer, men takket være blandt andet opkøb er selskabet vokset markant i løbet af de sidste fem år. Investeringen endte derfor med at sikre Procuritas og fondens investorer en afkastmultipel på 5,5.

Men salget er langtfra den eneste danske exit i år. Også møbelproducenten Sofacompagniet, der tidligere i år blev solgt til Lars Larsen Group for godt halvanden milliard kroner, sikrede den svenske fond et årligt afkast på over 50 procent efter blot få års ejerskab af koncernen.

Netop de to frasalg kombineret med en række andre succesfulde investeringer de senere år har for alvor fået mange investorer både herhjemme og internationalt til igen at fatte interesse for Procuritas

Herhjemme har Procuritas ellers primært været kendt for skandalesalget af Gram Equipment til norske FSN Capital.

Denne handel sikrede ligesom mange af de øvrige på dansk jord Procuritas og investorkredsen, der blandt andre tæller Adveq, Morgan Stanley samt den enorme forvalter F&C, et solidt afkast, men kastede også fonden ud i voldsom modvind. FSN følte sig groft vildledt og er siden blev tilkendt erstatning, ligesom man har fået udbetalt en forsikringssum på et trecifret millionbeløb.

Gram-sagen lader dog ikke til at have afskrækket hverken de internationale eller nordiske investorer, og flere siger til InsideBusiness, at de ser positivt på at give tilsagn til Procuritas’ kommende fond.

”Inden for small og midcap i Norden har fonden de senere år leveret nogle rigtig stærke afkast på tværs af landegrænserne. Det er klart, at Gram-sagen er med i vores overvejelser, men omvendt har vi ikke fundet andre tilfælde, ligesom fonden generelt beskrives som værende både ordentlig og seriøs,” forklarer en investor til InsideBusiness.

Procuritas' solide afkast

Herunder ses nogle af de virksomheder, som Procuritas har solgt de senere år.

Sonans (2017): 4,3x og 32 % IRR
Gram Equipment (2018): 6,5X og 44% IRR
Duett (2019): 2,3x og 23% IRR
Temporary Space Nordics (2020): 2,3x og 73% IRR
Sofa Company (2021): 6.1x og 54% IRR
Dantherm (2021): 5,5x
Pierce Group (2021): 8X

Nøglefigurer har takket af

Umiddelbart kan det synes noget mystisk, at Procuritas trods de mange år i markedet slet ikke er vokset på samme måde, som mange af de andre svenske rivaler.

Fonde som EQT, Nordic Capital, Altor og flere andre er for længst løbet fra den aldrende kapitalfond, der har valgt at holde fast i sit fokus på de mindre virksomheder, men samtidig også har været plaget af en årrække med svigtende afkast og store interne omvæltninger.

Senest har fonden således sagt farvel til flere bærende kræfter, herunder partner Tomas Theren, der stod for det kontroversielle salg af Gram Equipment, samt Hans Wikse. Begge har været i fonden omkring 20 år.

I stedet har duoen Mattias Feiff og Johan Conradsson nu overtaget ledelsen af fonden i fællesskab.

Et så markant skifte af nøglepersoner er naturligvis noget, som investorerne bider mærke i, for netop det at sige farvel til mangeårige partnere er noget, der historisk set har vist sig stærkt udfordrende for mange fonde, herunder blandt andre Nordic Capital og danske Axcel.

Bæredygtige bamser

Et kig på Procuritas portefølje viser med al tydelighed, at fonden gennem de senere år i stigende grad er begyndt at kigge uden for hjemlandets grænser og blandt andet også har investeret flittigt herhjemme.

I skrivende stund ejer man tre danske selskaber, herunder Byens Bilpleje, DSI samt Nature Planet, der har tidligere Bang & Olufsen-direktør Torben Ballegaard Sørensen som formand.

Selskabet, der har hovedsæde i Middelfart, og som producerer legetøj og især bamser til forlystelsesparker og zoologiske haver rundtomkring i verden, blev ikke overraskende hårdt ramt af covid-19, der medførte omfattende nedlukninger hos langt de fleste kunder.

Formanden understreger dog, at 2021 indtil videre tegner langt bedre, og han er af den klare overbevisning, at Nature Planets fokus på bæredygtigt legetøj har ramt den helt rigtige niche.

”2020 var uden tvivl et hårdt år for både os og vores kunder. Som udgangspunkt er Nature Planet en solid virksomhed, der står godt rustet til at modstå konjunkturnedgang, men lige præcis covid-19 var noget, ingen havde set komme,” forklarer Torben Ballegaard Sørensen og peger på, at man trods nye udbrud af pandemien i øjeblikket ser langt større udfordringer andre steder.

”Vi tror på, at vi med en bæredygtig produktion og troværdige budskaber og kvalitet og gode arbejdsforhold har en stor rolle at spille på markedet fremover. Vores helt store bekymring lige nu handler derfor hverken om corona eller firmaets egen formåen, men hvorvidt vi ligesom mange andre vil blive presset på vores forsyningskæder,” siger han.

 

Læs mere

Kapitalfonde sætter danske it-mastodonter til salg 

Kapitalfond jagter dansk børsnotering

Udenlandske kapitalfonde brænder fingrene i Danmark

Kapitalfond sadler om efter dansk opkøbstørke

Kapitalfonds sadler om efter dansk opkøbstørke

Usikkerhed tynger Axcels børsplaner