;
Gn Hearing web

M&A

Opkøbere lurer på vingeskudt børsgigant

En række købere kigger nu på muligheden for at opsnappe den pressede audiokoncern GN Store Nord, hvis aktiekurs er i frit fald. Tanken er at afnotere konglomeratet og sælge fra for dermed at maksimere værdien af virksomheden.

Mens ledelsen i GN Store Nord kæmper med at få forretningen på ret køl, sidder en række pengestærke købere samtidig og regner på, hvorvidt det vil være muligt at opsnappe den traditionsrige virksomhed.

InsideBusiness erfarer således, at der blandt flere internationale kapitalfonde og industrielle spillere i skrivende stund bliver kigget seriøst på mulighederne for at købe GN Store Nord af børsen for derefter at øge værdien i koncernen.

Det kan eksempelvis ske via et frasalg af den pressede division GN Hearing, der især efter købet af den tidligere Axcel-virksomhed SteelSeries sidste år er blevet lillebror i koncernen.

Tanken er, at mange større, industrielle spillere vil være interesserede i at opslugte GN’s høreapparatforretning, hvorefter man kan fokusere mere helhjertet på GN Audio, som også omfatter SteelSeries, og eventuelt foretage yderligere opkøb.

Alene i år er GN-aktien faldet med over 40 procent, ligesom selskabet i første kvartal tabte over 200 millioner kroner på bundlinjen, blandt andet som følge af mangel på komponenter.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har flere af de mulige købere blandt andet analyseret synergierne mellem GN’s to forretningsben, GN Hearing og GN Audio, i et forsøg på at få et indblik i, hvor kompliceret det vil være at splitte koncernen i to, samt hvorvidt det vil ende med at blive en dyr affære.

Konklusionen har dog været, at der er relativt begrænsede overlap mellem de to divisioner, hvorfor man principielt kunne frasælge GN Hearing, uden at det ville give alt for store problemer i forhold til den tilbageværende koncern.

Samtidig har købet af SteelSeries for over 8 milliarder kroner sidste år for alvor skubbet til magtbalancen internt i GN, hvor Audio-forretningen under ledelse af topchef René Svendsen-Tune p.t. tegner sig for omkring 70 procent af værdien af koncernen.

Den helt store stopklods i forhold til at lægge et bud på GN Store Nord er dog ifølge InsideBusiness’ oplysninger den mangeårige GN-formand, Per Wold-Olsen, da nordmanden fortsat er af den opfattelse, at GN bør være en samlet enhed. Det har gennem alle årene været den kontante formands synspunkt, men vurderingen fra flere sider er, at der internt i ledelsen i GN i dag er større forståelse for de positive effekter ved eksempelvis en opsplitning under et nyt ejerskab.

”Der er helt klart en interesse, og der bliver regnet på mulighederne. For der en case her, og den kan løses på flere måder. Det store spørgsmål er dog, om ledelsen og især aktionærerne vil se positivt på et bud,” forklarer en rådgiver, der har været i dialog med en af de potentielle bejlere.

Ifølge flere rådgivere, Isom nsideBusiness har været i kontakt med, er det langtfra første gang, der samler sig interesse for GN.

Alligevel tegner flere af de ovenstående faktorer et billede af en mere seriøs interesse denne gang, men kommunikationschef GN Store Nord Steen Frentz Laursen skriver i en mail til InsideBusiness, at man af princip ikke kommenterer ”markedsrygter”.

Han understreger samtidig, at GN har lavet en såkaldt defense manual i overensstemmelserne med anbefalingerne om god corporate governance.

Samtidig skriver han, at man i GN fortsat har den holdning, at det stadig giver stor mening at have to forretningsben.

“Der er betydelige synergier at udnytte mellem de to enheder – flere end nogensinde før – i R&D og i salgskanaler, senest eksemplificeret med Jabra Enhance Plus samt naturligvis i backoffice,” skriver Steen Frentz Laursen.

DFDS har også været på radaren

GN Store Nord er ikke den eneste danske virksomhed, der på det seneste er kommet på radaren hos potentielle opkøbere.

Også færgerederiet DFDS har de sidste to år jævnligt været nævnt som en oplagt kandidat til at blive købe af børsen. Især da coronapandemien ramte i foråret 2020, var der nogen tvivl om selskabets finansielle formåen, ligesom et stort tyrkisk opkøb pludselig tegnede noget mindre lovende end først antaget.

Især for mange store infrastrukturfonde blev DFDS anset for at være en oplagt kandidat, blandt andet fordi man med afsæt i det danske rederi kunne konsolidere markedet for færgefart i Nordeuropa yderligere.

Trods en markant faldende aktiekurs det sidste års tid har udfordringen med DFDS – modsat GN – dog været, at en stor del af virksomhedens aktier ejes af Lauritzen Fonden, der sidder på knap 42 procent af aktierne. Derfor er man som mulig køber tvunget til at finde fælles fodslag med den rige fond, der har tjente milliarder på DFDS-aktier gennem tiden.

En lukrativ strategi

For især mange kapitalfonde er øvelsen med at overtage en børsnoteret virksomhed og tage den af børsen for i stedet at udvikle selskabet uden for aktiemarkedets søgelys noget, der historisk set har været stor interesse for.

Flere fonde har høstet ualmindelig gode afkast på modellen, hvor især Polaris’ køb af Molslinjen i 2015 herhjemme samt amerikanske Hellmann & Friedmans overtagelse af Nets i 2018 fremstår skoleeksempler herpå.

Strategien er trods de potentielt gode afkastmuligheder ikke altid let, blandt andet fordi man som kapitalfond risikerer at skulle bruge store ressourcer på at kæmpe med både genstridige ejere og en modvillig bestyrelse, præcis som det var tilfældet, da Nordic Capital i 2010 måtte droppe sit bud på it-selskabet Columbus.

Især i en tid med stigende aktiekurser vil priserne for de børsnoterede selskaber typisk blive for høje, hvilket er en af årsagerne til, at der de senere år ikke har været mange afnoteringer herhjemme.

Dog kunne den svenske virksomhed Ahlsell, der ejes af giganten CVC, her til morgen præsentere et bud på den danske grossist Sanistål på knap 800 millioner kroner. Her er planen ligeledes at afnotere koncernen, og da buddet anbefales af bestyrelsen i Sanistål, har handlen særdeles gode chancer for at blive gennemført.

 

Læs mere

Stort industriklenodie jagter ny medejer

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver

Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 mia. kr. for transportgigant

Kapitalfond klar til salg af designklenodie

Her er landets førende M&A-advokater