CAM-2201-3

Virksomheder

Opkøbsjagt fortsætter i revisionsbranchens underlag: Huse vil udvide på tværs af landet og nøgleområder

Konsolideringsbølgen ruller fortsat ind over revisorhusene, også blandt underlaget af big four. Ambitionen er at udvide både på geografi og i vigtige tendenser – dog i et mere afdæmpet tempo.

Den danske revisionsbranche mangler hænder og hoveder, og det mærker man bestemt også hos husene i laget under big four-husene Deloitte, PwC, EY og KPMG.

Særligt de stigende compliancekrav til virksomheder betyder, at de får brug for ydelser inden for revision og erklæringsarbejde om blandt andet bæredygtighed og it-sikkerhed. I en branche, der i længere tid har døjet med medarbejdermangel, kan det for revisionshusene dog blive svært at imødekomme den efterspørgsel.

Derfor har flere af virksomhederne været på opkøbsjagt for at kunne få de nødvendige medarbejdere om bord for at kunne være konkurrencedygtige og efterleve kundernes behov.

Beierholm, BDO, Grant Thornton, Baker Tilly og Martinsen har således alle fået mindre revisionshuse ind i folden for at markere sig i feltet. Flere af husene har over for InsideBusiness bekræftet, at man stadigvæk gerne vil købe op i den kommende tid.

Intet tyder altså på, at appetitten på konsolidering er mættet. Heller ikke hos revisionsselskabet Redmark, der på baggrund af et 2023-årsregnskab med fremgang på flere punkter stadigvæk agter at blive større på baggrund af fusioner, opkøb og samarbejder.

Som mange andre virksomheder i branchen har Redmarks kunder dog også været pressede på grund af de økonomiske forhold, selv om huset stadig oplever stor efterspørgsel fra kunderne på de klassiske ydelser inden for skatterådgivning samt en stigende interesse på kompetencer inden for digitalisering.

Af den grund kommer Redmark til at være mere afdæmpet, men stadig fokuseret i sin opkøbsiver.

”Vi er på en rejse, hvor vi naturligvis gerne vil blive større, men vores tilgang har hele tiden været – og er det fortsat – at vi ikke skal vokse for vækstens skyld. Det skal være, fordi vi kan styrke vores forretning ved at placere os nogle nye steder, hvor det giver mening, og hvor vi kan få nogle nye kompetencer og forretningsmuligheder, eller hvor vi kan styrke os endnu mere,” siger Morten Ryberg, administrerende direktør for Redmark.

Kigger på danmarkskort

For selskaber i branchen sker opkøbene som led i en strategi om at brede deres forretninger ud i større dele af landet og på tværs af segmenter.

Det skete senest for Beierholm, da de tidligere i juni købte huset Timevision. Med opkøbet satte giganten sig yderligere på smv-segmentet og på områderne uden for København.

Også Baker Tilly, Grant Thornton og Martinsen har med deres seneste opkøb bredt sig mere ud i landet. For de to sidstnævnte betyder det, at de nu har fået en endnu større tilstedeværelse i Jylland, et nøgleområde for dem begge.

Redmark kigger ligeledes på danmarkskortet som led i sit strategiske fokus på opkøb. Huset har de seneste år opkøbt mindre selskaber i Hadsund, Hadsten, Randers og Viborg.

Huset kommer fremover fortsat til at kigge nærmere på andre områder for at se, om forretningen kan udvides yderligere, afslører Morten Ryberg.

“Uanset om det er Aalborg eller København, har vi stort set kunder i det meste af landet. Og det er klart, at i vores opkøbsstrategi, hvor vi kigger på nye samarbejdspartnere, vil placeringer i landet spille en vis rolle. Men for os er det ikke den geografiske spredning i sig selv, der er interessant; for os er det et spørgsmål om at komme til nogle steder, hvor der er gode muligheder for vækst, uddannelse og kompetenceudvikling,” siger han og tilføjer:

”Lige nu har vi mange kontorer i det jyske og knap så mange på Sjælland ud over et relativt stort kontor i København. Så det kan godt være, at vi skulle kigge på, om der var opkøbsmuligheder på den anden ende af Storebæltsbroen.”

For nærværende er der dog ingen konkrete planer i skuffen, for Redmark skal nemlig ikke åbne et kontor, bare fordi man kan, siger Morten Ryberg. I stedet kommer udvidelserne til at ske i et mere afdæmpet tempo, og i første omgang skal de medarbejdere, der har valgt at blive en del af Redmark, integreres, fortæller han.

Også Inforevision, der er en del af det globale konsulent- og revisionsnetværk Moore Global, og hvis koncern nåede en omsætning på 155 millioner kroner i 2023 mod 152 millioner året før, gør sig store anstrengelser for fortsat at udvide sine andele i markeder og geografier.

Flemming Andreasen, managing partner og statsautoriseret revisor hos Inforevision, oplyser til InsideBusiness, at huset med base i Søborg er placeret godt i københavnsområdet og vil fortsætte med at arbejde i det geografiske område, ”som er naturligt med den placering, vi har”, men at der ingen aktuelle planer er med at arbejde særskilt med for eksempel Jylland som område.

I forhold til spørgsmålet, hvorvidt Inforevision fortsat skal spille en aktiv part i konsolideringsbølgen, er Flemming Andreasen ikke helt afvisende. Men det skal ske i et fornuftigt tempo og uden at gå på kompromis med det, der er vigtigst for huset.

”Vi har nogle følere ude, og vi får også henvendelser fra typisk mindre og mellemstore revisionsfirmaer og af og til også fra nogle af de lidt større. Men vi vil meget gerne fortsat have en position i markedet som et selvstændigt firma, så for os handler en konsolidering i højere grad om, at firmaer kan se sig selv være en del af vores hus og rejse,” siger Flemming Andreasen til InsideBusiness.

Vil sætte sig på megatrends

Som mange andre revisionshuse gør flere i mellemlaget sig klar til at satse benhårdt på de store tendenser, der præger erhvervslivet: grøn omstilling og digitalisering.

Hos Inforevision kigger man især på revisorerklæringer på it-sikkerhed og bæredygtighed som et forretningsområde, der kommer til at udgøre et betydeligt vækstområde.

”Vi ser bæredygtighedsområdet som et område, der begynder at flytte sig for alvor, og som kommer til at flytte sig længere og længere ned i værdikæderne. Vi har en stribe kunder, som ikke direkte kommer til at blive påvirket af lovgivningen, men hvor tendensen betyder, at de på sigt også bliver påvirket, fordi deres kunder vil stille større krav til dem om bæredygtighed,” siger han.

Også Redmarks Morten Ryberg ser med stor spænding på bæredygtighed og teknologi, som virksomheden kommer til at investere mange ressourcer i at oparbejde.

”Der er så mange muligheder i de store tendenser, der har betydning for vores kunder. Og det er nogle områder, som vi og resten af branchen har store forventninger til, og som vi arbejder meget med i vores analyse af vores værdikæde. Derfor skal vi hele tiden sørge for at være skarpe på dem, blandt andet ved gennem opkøb og kompetenceudvikling af nuværende og nye medarbejdere, så vi kan blive endnu stærkere i de ydelser til vores kunder,” siger han.

Dansk del af global koncern opruster

Også hos den danske afdeling af den internationale revisionskoncern RSM gør man tilsyneladende klar til at markere sig i feltet gennem en forøgelse af mandskabet.

RSM Danmark kunne gå ud af 2023 med en nettoomsætning på 167,4 millioner kroner mod 157 millioner kroner året før, men en bundlinje på 9,1 million kroner – et fald på lidt over 24 procent sammenlignet med 2022.

Faldet i årsresultatet skyldtes dog ifølge regnskabet et forhøjet renteniveau, samt at selskabet oplevede ”oprustning på medarbejdersiden”.

Gennem de seneste år har selskabet da også indlemmet flere mindre huse i sin fold – senest ved udgangen af 2023, da RSM Danmark indgik en aftale om at overtage JH Revision, der har til huse i Taastrup.

I en pressemeddelelse blev det bemærket, at opkøbet sker som led i RSM Danmarks bestræbelse på at udvide sig både geografisk og i flere segmenter.

”Vi er på en vækstrejse, og derfor er vi også opmærksomme på sammenlægninger, der giver mening. Samtidig er det et helt naturligt skridt for os at styrke forretningen i københavnsområdet. JH Revision fokuserer ligesom RSM på betjening af virksomheder i smv-segmentet, så det er på flere måder et godt match, der kommer til at gavne både kunder og medarbejdere,” udtalte RSM Danmarks bestyrelsesformand, Søren Yde, i den forbindelse.

Regnskabets ledelsesberetning understreger ligeledes, at virksomheden fortsat agter at vokse gennem ”udvidelse af forretningsomfanget med nye og eksisterende kunder, men også ved opkøb af velfungerende revisionsfirmaer”.

Sideløbende med den strategi kommer RSM Danmark også til at investere i både at fastholde og tiltrække nye medarbejdere, blandt andet gennem et øget fokus på opkvalificering og uddannelse, står der i ledelsesberetningen.

Hans Peter Roug, partner og direktør i RSM Danmark, oplyser til InsideBusiness, at selskabet ikke har yderligere kommentarer ud over det, der allerede fremgår af ledelsesberetningen og pressemeddelelsen.

Læs mere

Revisionsgigant skifter ud i nøgleposter og skærper fokus på nordisk marked

Revisionskæmpe sætter skub i konsolidering med opkøb af mindre hus

Udskiftninger i toppen ruller ind over revisionsbranchen. Gigant melder nu også om generationsskifte

Mindre revisionshuse oplever stabil fremgang og vækst. Opkøbslyst melder sig hos flere

Større banker er stadig guldæg for revisorer. Især to huse fører nu i feltet

Revisionskæmper på opkøbsjagt. Her er de næste mulige opkøbsemner

Mindre revisionshuse hænger i bremsen, mens kæmperne løber med væksten