;
FLSMIDTH Thomas Schulz, Group Chief Executive Officer

Ugens Insider

M&A: FLSmidth fastholder aggressiv opkøbsstrategi

Selv om kunderne holder igen med at lægge nye ordrer hos FLSmidth, holder selskabet fast i sin aggressive opkøbsstrategi. InsideBusiness går tæt på strategien bag.

Den verdensomspændende cement- og mineralgigant FLSmidth er kendt for sin særdeles aggressive opkøbsstrategi. Tidligere kunne kæmpen let købe en håndfuld virksomheder om året – eller mere – og alene i de seneste to år er det blevet til tre nye opkøb fra topchef Thomas Schulz’ hånd: en lille, en mellemstor og en stor virksomhed.

Men for tiden står FLSmidth på andet år i en form for ordremæssig venteposition. Kunderne, som er de store mineselskaber, er tilbageholdende med at investere i ny teknologi, fordi de frygter, at bæredygtighedsagendaen vil gøre teknologien ubrugelig om 5 eller 10 år. Kundernes manglende investeringer presser ordrerne – og dermed indtjeningen – i FLSmidth, men topchef Thomas Schulz fastholder, at ordrerne nok skal komme. Han ved bare ikke præcis hvornår.

InsideBusiness går i denne uge tæt på M&A-strategien hos en af landets mest aggressive opkøbere, som trods skuffende ordreindgang har valgt at fastholde beredskabet og den aggressive opkøbsstrategi.

“Vores aktivitet er fortsat høj, og vi er altid klar til at se nærmere på nye muligheder. Med en normal case er vi med en såkaldt kerneanalyse i stand til inden for en time at afgøre, om en virksomhed er et godt match for os,” siger administrerende direktør i FLSmidth Thomas Schulz.

Sagen kort

Frygten for, at nyinvesteringer ikke vil leve op til fremtidens bæredygtighedskrav får mineselskaberne til at holde igen med investeringer i ny teknologi, og det rammer ordrerne hos danske FLSmidth.

Men cement- og mineralkæmpen fastholder troen på, at investeringerne nok skal komme, og fortsætter derfor med at holde produktionsapparatet klar og med at investere.

Det altafgørende element, når FLSmidth skal vurdere, om en ny virksomhed er interessant at købe, er afkastet til aktionærerne, lyder det fra topchef Thomas Schulz.

Høj aktivitet trods skuffende ordrer

Den tyske topchef har stået i spidsen for FLSmidth siden 2013, hvor han blev hentet ind fra konkurrenten Sandvik, og ligesom forgængeren, Jørgen Huno Rasmussen, har hans ledelse været præget af stor opkøbsaktivitet. Blandt andet købte han med overtagelsen af Sandvik Mining Systems i 2018 op i den virksomhed, han blev hentet ind fra, og det er ikke mere end en uge siden, at FLSmidth gennemførte sin seneste virksomhedshandel: købet af det canadiske mineselskab Mill-Ore Industries.

At man fastholder aktiviteten og fortsat er klar til at tage nye, store ordrer ind, skyldes en fortsat tro på, at mineselskabernes investeringer – og dermed ordrerne til FLSmidth – er på vej.

”Vi har vidst siden midten af 2017, at markedet er der. De har pengene, de har viljen, men de er tilbageholdende af bæredygtighedsårsager. De er nødt til at have tiltro til, at den teknologi, de tager ind i dag, stadig vil være bæredygtig om 5 år – og dertil kommer så tilbageholdenhed på grund af frygt for makroøkonomien, handelskrig, coronavirus og lignende,” siger Thomas Schulz.

Bæredygtighedskrav skræmmer kunderne på investeringsfronten

Han ved ikke, hvornår investeringerne vil begynde at komme, men de holder øje med en række indikatorer som for eksempel udviklingen i kobberprisen.

”For os er det bare vigtigt, at vi er forberedt. Det er ledelsens opgave,” siger Thomas Schulz, der derfor fortsat køber op og holder produktionsapparatet i FLSmidth klar til at kunne tage imod nye ordrer.

Selv om opkøbsaktiviteten i FLSmidth er større end i mange andre store virksomheder, er den ifølge Thomas Schulz baseret på nogle helt enkle principper. For når det kommer til både ledelse og opkøb, er simplicitet et nøgleord, forklarer han.

Aktionærafkast er alfa omega

Som børsnoteret virksomhed er det væsentligste, at opkøbet uanset størrelsen øger afkastet til aktionærerne. Hvis ikke, er Thomas Schulz ikke interesseret.

Det kriterium udelukker dog dels mange højprofitable veldrevne forretninger, ligesom det udelukker de stærkt udfordrede kæmper.

”At gå efter volumen alene er ikke godt inden for M&A, for hvis du tager en virksomhed, der bare har masser af volumen, får du et problem med din omkostningsstruktur og din lønsomhed. Omvendt, hvis du kun går efter en virksomhed, der vil forbedre indtjeningen, vil prisen være alt for høj. Det, vi kigger efter, er kombinationen af en virksomhed, der underpræsterer i nogen grad med gode fundamentaler. Så vil købsprisen være lavere og upsiden derfor større for os,” siger Thomas Schulz.

Det er i den forbindelse nærliggende at tænke på såkaldte hostile takeovers, hvor en virksomhed køber en anden virksomhed uden dennes accept. Men den strategi har Thomas Schulz valgt at udelukke.

“Det kan jeg sige højt og tydeligt. Jeg har set en del fjendtlige overtagelser i min karriere, og de er typisk ikke succesfulde. Hvis vi køber en virksomhed, vil vi gerne overtage medarbejdere, som både har hjernen og hjertet med. Det kan typisk ikke lade sig gøre med fjendtlige overtagelser,” siger Thomas Schulz.

Stærk position til at fortsætte opkøb

Selv om ordrerne har skuffet og har dæmpet forventninger til omsætningen og indtjeningen i 2020, er FLSmidth fortsat i en stærk position til at købe op.

Kapitaliseringen er fornuftig, gearingen er ifølge direktøren o.k., og egenkapitalen har en passende størrelse. Trods de seneste års opkøb lægger FLSmidth op til at kunne udbetale 53 procent af nettooverskuddet i udbytte til aktionærerne, hvilket indikerer, at de tidligere års opkøb også er forløbet fornuftigt.

Det skyldes blandt andet, at virksomheden hele tiden sørger for at have penge nok til ikke bare opkøbet, men også den efterfølgende integration og videreudvikling.

“Vi har en tommelfingerregel om, at hvis du køber en virksomhed for 100, så skal du have 100 mere klar til at investere. Hvis du ikke har pengene, er du nødt til at skære i den virksomhed, du lige har købt, og så begynder problemerne,” siger Thomas Schulz og fortsætter:

“Men i sidste ende er det, der betyder mest, hvor meget afkast købet vil give til aktionærerne”.

LÆS OGSÅ

Erhvervslivets top har ikke hånden på kogepladen

Virksomhederne lefler for investorerne som aldrig før

Oprør ulmer blandt Pandoras ejere

Kan han redde Pandoras udskældte topchef?

Kapitalfond snupper tidligere Mærsk-topchef

Her er Danmarks bedste kapitalfond