Kåre Hahn Michelsen 2

Ugens Insider

P+-topchef melder klar med nyt investeringssetup. Se afkast og koncept

Tiltrædende topchef Kåre Hahn Michelsen i P+ er omsider ved at lægge den gigantiske omlægning af 110.000 medlemmers investering. Nu er der fire risikoprofiler med forskellige afkast, som vi nu kan løfte sløret for

Det har været noget af rejse, men bydende nødvendig. Det lægger tiltrædende topchef i P+ Kåre Hahn Michelsen ingenlunde skjul på. For siden november 2021 har P+ arbejdet for at indføre omvalg for ca. 90.000 de af de 110.000 medlemmer i pensionskassen. Det har været et tungtvejende ønske for de ret kritiske medlemsgrupper i P+.

Resultatet er fire forskellige risikoprofiler, som medlemmerne, der fortrinsvis er økonomer, jurister og ingeniører ansat i det offentlige, frit kan vælge imellem: høj, lav, mellem og bæredygtig. Man er nu nået dertil, at de store medlemsgrupper tilbydes omvalg. De nye medlemmer har fået den nye ordning siden november 2021.

”Det er en ganske stor rådgivningsmæssig opgave for vores organisation at håndtere så mange rådgivningssamtaler. Derfor har vi besluttet at sprede opgaven ud over længere tid. Vi har været i gang siden februar 2023 med at tilbyde omvalg til de forskellige grupper, vi har gjort det glidende over hele året,” siger Kåre Hahn Michelsen.

P+ medlemmer ønsker høj risiko

Ifølge Kåre Hahn Michelsen er det ca. 15 procent af de eksisterende medlemmer, som tager imod ønsket om at lægge deres pension om til en af de fire nye aktivklasser – og heraf vælger de 58 procent høj risiko og de 12 procent vælger bæredygtig. Så det er klart de to mest populære grupper at placere sig i.

“Vores mål er ikke, at medlemmerne vælger om, men at de forholder sig til tilbuddet. Og det kan vi se, at de gør,” siger han.

Som en del af ordningen er det også blevet sådan, at risikoen skrues op eller ned i forhold til tiden for pensionstidspunktet.

Ifølge Kåre Hahn Michelsen er det i høj grad et ønske fra medlemmernes side, at høj risiko rent faktisk afspejler høj risiko.

”Vi har faktisk en risiko, som afspejler 100 procent aktier i vores højrisikoportefølje. Det er så ikke helt 100 procent aktier, fordi vi har valgt at geare en del af formuen med ca. 30 procent.”

Gearingen betyder, at man også i højrisikogruppen kan investere mere bredt i f.eks. alternativer: Ejendomme og private equity og obligationer, så også den højeste risiko får en bredere risikospredning end kun børsnoterede aktier.

Og det går sådan set ret godt for P+ på afkastsiden, da man ligger nummer et blandt selskaberne år til dato pga. af en ret stærk eksponering mod det boomende amerikanske aktiemarked og opskrivning af afkast på alternative investeringer.

”Vi har finansielle derivater, der gør, at vi kan få en aktielignende risiko, men med en mere diversificeret portefølje. Det gør vi via gearing fra aktiefutures, som er den billigste og mest effektive måde at gøre det på.”

Lige så interessant er det at se nærmere på, hvordan de nye risikoprofiler så har klaret skærene, siden de blev indført i 2022 ved indgangen til et yderst svært år for branchen. Dårligst gik det i 2022 for høj risiko med et minus på 15,6 procent efterfulgt af mellem risiko (-14,3 procent), P+ bæredygtig med -13,8 procent og så lav risiko med et minus på 11,7 procent

Til gengæld leverede høj risiko 8,2 procent for 2023 til og med maj efterfulgt af bæredygtig (7,5 procent), mellem (7,1 procent) og lav risiko på 4,8 procent

Kåre Hahn Michelsen kalder hele omlægningsprocessen for et stort moderniseringshop, som har trukket heftige veksler på hele organisationens 100 medarbejdere. Når den proces er afsluttet til august, står den på nye opgaver og strømlining af P+.

Fortsætter kommercielt ben

”Vi har nok historisk forsømt at have den rette dialog med medlemmerne. Vi har derfor i et års tid været i gang med at forbedre den digitale oplevelse for kunderne og den måde, vi kommunikerer med medlemmerne på, ligesom vi vil forbedre medlemsoplevelsen.”

I modsætning til de fleste andre arbejdsmarkedspensionskasser har P+ faktisk et lille kommercielt ben med salg af pensionsordninger til primært mindre ingeniørvirksomheder. Det har ellers kun Sampension og PKA (som p.t. er ved at afvikle dette).

Men det bliver ikke noget stort område under Kåre Hahn Michelsen som topchef.

”Det er rigtigt, at vi har et lille salgskontor, og det vil vi fortsætte med at have. Men jeg ser os ikke være en spiller, der konkurrerer om de store virksomheders pensionsordninger. Det har vi slet ikke ressourcer til eller interesse i. Jeg mener faktisk, at vi har en passende størrelse med 110.000 medlemmer og 150 milliarder kroner under forvaltning,” siger Kåre Hahn Michelsen, som ikke har set beviser for, at større pensionskasser performer bedre.

”Vi har faktisk undersøgt det meget nøje på internationalt plan, om det giver mening med store pensionsselskaber, men vi er ikke stødt på håndfaste beviser for, at man bliver meget billigere og mere effektiv af at være meget større end os.”

 

Læs mere

Guldrandet aktieafkast kører uden om de danske pensionsselskaber

Milliardslagsmål mellem skat PFA, Danica og AP Pension

Kom helt tæt på rekrutteringsprocessen til topchefposten i Velliv

Her er de pensionsselskaber, der er kommet stærkest og svagest fra land i år

Udnævnelsen af PensionDanmark-direktør vækker undren

Pas på fyresedlen, topchef. Din private adfærd fylder langt mere end tidligere

Se kandidatfeltet til ny topchef i Velliv. Bestyrelsen har bare et stort problem

Spænd bæltet til hård konkurrence på pensionsmarkedet og betydelige forandringer 

Se de dyreste og billigste pensionshuse målt på administrationsomkostninger

Svær rekruttering venter headhunter på jagt efter Torben Mögers afløser

Velliv indgår aftale med det hurtigvoksende mæglerhus APC

Danica er topscorer i armlægning om SUL-forsikringer