pbunet

Pension

PBU går efter kæmpe besparelse og lader egenkapitalen betale for exit fra Forca

Hvad bliver konsekvenserne for PKA og Lærernes Pension, som er de to tilbageværende aktører i pensionsfællesskabet Forca? Det ser vi nærmere på. Samtidig bebuder Pædagogernes Pension, at de vil lade egenkapitalen og ikke medlemmerne betale for flytningen.

Et af pensionsbranchens mest vellykkede samarbejder har fået et alvorligt banesår med Pædagogernes Pensions (PBU)’s exit fra administrations- og it-selskabet Forca. Uanset hvordan man vender og drejer det, er det lidt af en gamechanger for Forca og de to øvrige aktører i samarbejdet PKA og Lærernes Pension. PBU har nemlig hidtil betalt omkring 20 procent af omkostningerne i administrationsfællesskabet, så de penge kommer til at mangle fra 2027, hvor udtrædelsen effektueres.

Ifølge den garvede pensionsekspert Jørgen Svendsen fra AFPR er der ingen tvivl om, at exitten får betydning for Forcas fremtid.

“Forca lever jo af at fordele omkostningerne på flere spillere. Så det er klart, at det er dårligt nyt, når en stor aktør uftræder. Det får betydning for mandskab og administrationsomkostninger. Det kan blive en alvorlig økonomisk bet for Forca.”

Ifølge Jørgen Svendsen sender forløbet dog også et uheldigt signal, når en mindre spiller vælger at træde ud. Det hænger sammen med, at flere it-aktører med såkaldte kernesystemer på pensionssiden er begyndt at levere billigere og bedre løsninger til branchen.

“Det er da klart, at det viser noget om setuppet, når en mindre aktør kan gå ud at lave et udbud og få et billigere og bedre tilbud. Det fortæller noget om, hvorvidt setuppet er konkurrencedygtigt. I mit billede skulle Forca på vegne af alle tre aktører gå i markedet, så de sammen kunne dele omkostningerne. Det havde været smartere. Ikke mindst fordi administrations- og teknologieksperterne jo sidder hos Forca.”

Jørgen Svendsen påpeger også, at det har været en længere rejse for topchef Sune Schackenfeldt hos PBU, ikke mindst fordi han jo allerede har trukket kunderådgivningen hjem fra Forca.

“Man skal nok heller ikke tage fejl af, at PBU jo nok har følt, at de var en mindre fugl i forhold til PKA, og så kan det nogle gange være svært at blive enig om at fordele omkostningerne.”

Fra Sune Schackenfeldt lyder meldingen, at det har været en del af processen, at man har ønsket at stå på egne ben for at fokusere på egne medlemmers behov, ligesom det også har spillet en rolle, at PBU kun har markedsrente på hylderne, mens Lærernes Pension og PKA begge har gennemsnitsrente.

“Det gør bare det hele mere kompliceret, at vi har været forskellige aktører i fællesskabet med meget forskellige tekniske behov. Vi har i PBU til sammenligning i en lang årrække arbejdet målrettet på at blive en mere simpel aktør med kun markedsrente på hylderne.”

Lige præcis PBU har også oplevet vækst i omkostningerne illustreret ved nøgletallet N5. Det skyldes, at PBU i lighed med andre aktører har været i clinch med Skattestyrelsen, som har gennemgået PBU’s beregning af pensionsafkastskat (PAL), hvilket har resulteret i en afgørelse om forslag til revurderinger af PBU’s fordelingsnøgle mellem investerings- og administrationsomkostninger med mere.

“Ja, det har belastet vores omkostningsnøgletal, men ikke så meget, som prisstigninger fra Forca har gjort det. Vi synes, at det ville blive for dyrt at blive. Nu kan vi få det meget billigere, mere simpelt og skal ikke tage hensyn til andre behov end vores egne,” forklarer Sune Schackenfeldt, der efter KPMG’s gennemgang af området har valgt at købe et it-system fra Nes Tech, som implementeres af ATEA.

Egenkapitalen må holde for

Planen er, at PBU forlader Forcas platform med udgangen af 2026. Der er dog ikke klarhed over alle omkostninger ved transaktionen endnu. F.eks. kan det koste en ekstraregning i form af en udtrædelsesomkostning. Det skal ejerne nu blive enige om.

“Vi har prøvet at gardere os mod uforudsete omkostninger. Men vi tror, at det er en meget holdbar businesscase, selv om det aldrig er let at implementere it. Der er flere ubekendte, og vi gør alt, hvad vi kan, for at levere en god exit fra Forca i form af en objektiv model. Vi har hyret rådgivere, der går sammen for at løse det.”

Men besparelsen er til at tage og føle på. Selv oplyser Sune Schackenfeldt, at der over en tiårig periode er tale om et trecifret millionbeløb i den høje ende.

Det kan dog ikke undgå at belaste regnskabet og PBU’s nøgletal i den kommende tid, når transaktionen skal gennemføres. Derfor har PBU besluttet, at egenkapitalen må holde for, så medlemmernes opsparing ikke umiddelbart belastes som følge af transaktionen.

“Selv om det er dyrt i en periode, så kompenseres medlemmerne af, at vi har branchens laveste totalomkostninger. Alligevel har vi besluttet, at egenkapitalen skal betale for overgangen. Vi har en stor egenkapital for et selskab med markedsrente og et simpelt setup.”

Fra Lærernes Pension og PKA er man meget formel i forhold til situationen, og hvad der nu skal ske. Partnerne har ingen kommentarer ud over en fælles pressemeddelelse:

I PKA og Lærernes Pension er der respekt for PBU’s beslutning. Der er samtidig enighed i de to pensionskasser om at fortsætte og bygge videre på samarbejdet i regi af Forca.

PKA og Lærernes Pension: Vi er ærgerlige

”Vi er ærgerlige over, at PBU har valgt at forlade Forca-samarbejdet, men vi har respekt for, at bestyrelsen i PBU har valgt en anden retning for pensionskassen og serviceringen af dens medlemmer,” lyder det fra de to direktører i PKA og Lærernes Pension.

”Vi mener fortsat, at vores medlemmer får den bedste og mest effektive service til deres behov via samarbejdet i Forca. Det vidner medlemstilfredsheden i både Lærernes Pension og i PKA også om. Vi forventer ikke, at vores medlemmer kommer til at mærke noget til ændringen. Med mere end en halv million medlemmer på tværs af PKA og Lærernes Pension er der fortsat markante stordriftsfordele at hente i Forca-samarbejdet,” fortæller Jon Johnsen(PKA) og Karsten Kjeldsen  Lærernes Pension.

Sammen med administrationen i Forca vil PKA, Lærernes Pension og PBU nu gå i dialog om, hvordan PBU’s udtræden af Forca-samarbejdet bliver effektueret bedst muligt for alle parter.

Læs mere

Boligfinansiering med pensionspenge er en gylden chance for dele af pensionsbranchen, hvis de tør

Trods tilbagegang og storm forude tror ATP-topchef fortsat på strategien: ”Vi skal ikke være som andre pensionskasser”

ATP’s kapitalfondsarm lægger de første byggesten til ny fond

Her står pensionskasser på afkast: Pendulet svinger mod det grønne igen

Pensionsselskabs spritnye storsatsning ser ud til at lande fornuftigt på markedet

ATP og Mærsk-ejer bag kontroversiel redningsmanøvre

ATP’s prestigefond langt over målet

ATP Pep på ekstern jagt i hårdt marked. Se fondens afkast

Skæbneår for ATP: Står til kraftigt decimeret rolle i danskernes liv