pandora-web

Inside story

Pandora-topchef rykker til udlandet, hans forskerordning ophører

Pandoras succesfulde topchef, Alexander Lacik, forlader til næste sommer Danmark til fordel for Schweiz, kort tid før hans forskerordning udløber. Han har dog ingen planer om at stoppe i virksomheden, men sagen sætter på ny fokus på den specielle skatteordning.

Svenske Alexander Lacik har været en enorm succes som topchef i smykkeselskabet Pandora. Efter en vanskelig start og et tøvende aktiemarked har tingene for alvor taget fart de senere år.

Selskabets aktiekurs er firedoblet på lidt over fem år, og topchefen har dygtigt været i stand til at sikre voksende indtjening i en detailbranche, der ellers har lidt gennem længere tid.

Nu gør Lacik så sammen med sin familie klar til at forlade Danmark.

Villaen er sat til salg, og efter planen flytter han til Schweiz næste sommer, godt og vel otte måneder før den forskerordning, han er omfattet af, ophører. Ifølge Pandora har Lacik dog ingen planer om at forlade smykkeselskabet.

”Alexander og familien har besluttet at flytte til Schweiz næste sommer. Det har ingen betydning for hans stilling som ceo, og det betyder IKKE, at han agter at stoppe i Pandora. Han fortsætter med at arbejde på hovedkontoret og kommer til at pendle til København,” skriver selskabet i en mail til InsideBusiness, hvori man samtidig pointerer, at topchefens flytteplaner på ingen måde påvirker koncernen, da flere i Pandoras direktion i forvejen er bosat i udlandet.

Især blandt Pandoras investorer har Lacik forestående hussalg og flytningen til alpelandet dog givet anledning til en del rynkede bryn.

Svenskerens flytning sker nemlig, kort før hans forskerordning ophører i begyndelsen af 2026, og dermed må Danmark igen vinke farvel til en udenlandsk topchef, der rejser, nogenlunde samtidig med at han eller hun går fra at skulle betale fuld skat mod de godt 30 procent, som man slipper med på den såkaldte forskerordning.

For de fleste lyder analysen, at man ser en reel risiko for, at Laciks udlængsel er et vidnesbyrd om, at svenskerens dage som topchef sandsynligvis er talte, da pendlerlivet ofte er noget, der trækker store veksler på både privat- og arbejdslivet, hvorfor man sjældent kan holde til det i længere tid.

Samtidig har han i løbet af de seneste 12 måneder solgt Pandora-aktier for knap 50 millioner kroner, hvilket også er blevet noteret af aktiemarkedet. Her hæfter flere sig dog ved, at Alexander Lacik fortsat ejer smykkeaktier for næsten 300 millioner kroner.

Lacik har gennem de senere år været en af de bedst lønnede topchefer herhjemme med en samlet lønpakke i 2023 på 35,8 millioner kroner. Og når han nu forlader Danmark, er det en helt naturlig konsekvens af, at han som mange andre udenlandske topchefer ikke har den store lyst til at blive fuldt beskattet med udsigt til yderligere skattesmæk, når den såkaldte toptopskat træder i kraft i 2026.

Ses som en deadline

Det er langtfra første gang, at en international direktør stopper, i forbindelse med at vedkommendes forskerordning ophører.

Hos blandt andre ingeniørkoncernen FLSmidth var det længe et tema, hvorvidt den tyske topchef Thomas Schultz ville stoppe som direktør, nogenlunde samtidig med at hans skatterabat ophørte, men her valgte direktøren dog at fortsætte godt halvanden år efter og samtidig blive boende i Danmark.

Det, der gør Pandora til en speciel situation, er, at Alexander Lacik har tænkte sig at fortsætte som direktør fra Schweiz. Selv om den danske smykkegigant som langt de fleste andre store virksomheder primært henter sin omsætning uden for landets grænser, rejser det ifølge flere investorer alligevel tvivl om, hvorvidt man som øverste leder i en koncern kan fastholde fokus og opretholde styring, når man sidder mange tusind kilometer væk.

”Alexander Lacik har været en stor succes i Pandora, og det er klart, at det giver noget usikkerhed om hele casen, at han nu flytter til udlandet. For hvor længe kan han holde til pendlerlivet, og har han gode nok folk, der kan styre selskabet i det daglige,” forklarer en investor.

Dyrt alternativ

De meget anvendte forskerordninger er generelt et tema, som investorerne holder øje med, og som udgangspunkt peger flere på, at det af princip ikke er hensigtsmæssigt at have en topchef, hvor man på forhånd ved, der er en fast udløbsdato. Men hvis danske virksomheder skal have held til at tiltrække de bedste ledere, er man ifølge formand i Dansk Industri Klaus Holse nødt til at kunne lokke med en lavere beskatning.

”Der er reelt to veje at gå. Den ene er forskerordningen, den anden er, at virksomhederne generelt hæver deres lønniveau markant. Ikke kun over for topchefen, men for alle ledere og specialister, man henter fra udlandet. Det kan blive en tung omkostning for virksomhederne og deres aktionærer”, siger han og peger på, at den lavere skat ved en forskerordning også hænger sammen med, at de internationale medarbejdere typisk ikke gør brug af de offentlige goder som os andre.

”Jeg mener ikke, at det er en urimelig ordning. Folk, der bor i Danmark hele deres liv, får glæde af alt fra gratis skole til SU, pension og andre goder. Det vil en udenlandske direktør eller specialist, der kun er her i kortere tid, typisk ikke nyde godt af i samme grad,” siger Klaus Holse, der ud over DI også er formand for it-kæmpen EG og gennem en årrække var topchef i børsnoterede Simcorp.

For dårlige til at udvikle egne talenter

Headhunter Kai Hammerich, der er en af landets mest erfarne talentjægere og er chef for Spencer Stuarts danske kontor, peger på, at han ligesom Klaus Holse grundlæggende anser forskerordningen for at være en god idé.

Han medgiver dog, at der er en risiko ved at bruge ordningen, når man skal hente en udenlandsk kapacitet til landet, da al erfaring viser, at de eftertragtede ledere typisk forsvinder, når deres skatterabat lakker mod enden.

”Det er klart, at ingen er interesseret i at gå fra at betale omkring 30 procent i skat til det dobbelte, men en af grundene til, at det her overhovedet er et tema, er desværre, at alt for mange virksomheder er for dårlige til selv at fostre dygtige topchefemner internt. Her halter vi langt bagefter mange andre lande, hvilket er ærgerligt,” siger Kai Hammerich.

 

Læs mere

Bittert opgør efterlader DSV med kæmpe regning og ridser i lakken

Investorer frygter gigantbud fra Mærsk

Dansk detail-profil skal rydde op i Tritons problembarn efter kæmpe tab

Advokathus snupper M&A-profil hos Kammeradvokaten

International kapitalfond køber sig ind i dansk industriklenodie

Catacap har sat punktum for kapitalrejsning i ny fond: ”Det er lidt mindre end håbet og forventet”

Maj Invest er mellemled i PKA’s alliance med fond med Novo-ejer i ryggen

Udenlandske kapitalfonde køber op i Danmark