;
lars seier web

Redaktørens analyse

Parken-ejere smadrer amerikanske opkøbsdrømme

Med storaktionæren LD’s salg af aktier til Lars Seier Christensen og Erik Skjærbæk har man stukket en kæp i hjulet på amerikanske Fortress’ drømme om at overtage Parken. Spørgsmålet er nu, hvad de to erhvervsfolk vil med deres aktier.

Amerikanske Fortress’ drøm om at overtage den børsnoterede underholdningskoncern Parken Sport & Entertainment blev i går smadret én gang for alle.

Her valgte den salgsivrige storaktionær LD nemlig at sælge sine 30 procent af Parken til rigmanden Lars Seier Christensen, mens koncernens nuværende storaktionær Erik Skjærbæk befæstede sin magtposition og nu sidder på knap 30 procent af aktierne i selskabet af fodboldklubben FC København.

Handlen sker i direkte forlængelse af, at den amerikanske milliardforvalter Fortress og deres rådgiver Redstone tidligere i år tog kontakt til Parkens bestyrelsesformand i et forsøg på at købe sig til magten i koncernen.

Dengang havde man allerede indgået en aftale med LD, der efter utallige år med dårlige afkast og problemer i Parken var klar til at sælge sine aktier. Spørgsmålet var nu, om de udenlandske opkøbere kunne få Parkens to reelle magthavere, Erik Skjærbæk og Karl Peter Korsgaard Sørensen, med om bord.

I første omgang afviste de to stædige jyder alle former for dialog med de opkøbsivrige investorer, og med gårsdagens overraskende aktiehandel står det klart, at Parken nu er ejet af tre rigmænd og vil være det i mange år fremover.

Hvor de to jyske fabrikanter købte sig ind i virksomheden i 2009 i håbet om at gøre en god handel, ligner den tidligere Saxo Bank-ejer Lars Seiers opkøb af Parken-aktier mest af alt en con amore-investering.

Seier selv er bidt af en gal sportsmand og har tidligere ejet et cykelhold og ejer i dag Rungsteds ishockeyhold, og så er han passioneret FCK-fan.

Samtidig kender han og Erik Skjærbæk hinanden, da den jyske milliardær har investeret i Seiers kryptoprojekt Concordium. Så hvor Parken tidligere havde cirka 40 procent af koncernens aktier låst fast på to rigmænd, der altid stod skulder ved skulder, er det nu omkring 70 procent af aktierne, der ejes af tre erhvervsfolk, der må antages at være så meget i sync, at de nu de facto styrer slagets gang på Østerbro.

Trist udvikling

Hvor Redstone og Fortress havde ambitiøse planer for Parken, herunder en større renovering af selve stadion samt yderligere udbygning af Lalandia-konceptet, er det mere usikkert, hvad Lars Seier egentlig vil med sine aktier.

I værste fald bliver han overbevist af formand Bo Rygaard om, at alt er i skønneste orden i Parken, hvorefter man kører videre de næste 5-10 år med lige så skuffende økonomiske resultater, som de sidste mange år har budt på.

Seneste årsregnskab fra underholdningskoncernen var ikke just opmuntrende læsning, og selv om det store underskud primært skyldes frasalget af fiaskoinvesteringen i Fitness.dk, er Parken en koncern uden det store finansielle albuerum. Gælden til Nordea er fortsat uhensigtsmæssigt stor, og en enkelt sæson uden europæisk fodbold kan meget vel ende med at gøre rigtig ondt.

Problemer i porteføljen

Om Lars Seier qua sit aktiekøb formår at sparke liv i Parken, må tiden vise, men et hurtigt kig på milliardærens øvrige forretningseventyr giver ikke just grund til optimisme.

Siden etableringen af Saxo Bank har den medievante erhvervsmand investeret i en lang række projekter, hvoraf flere har haft store problemer. Værst gik det med investeringen i smykkkeiværksætteren Jesper ‘Kasi’ Nielsens ambitiøse Pandora-konkurrent, Endless, der gik ned med et brag, men den investering er langtfra den eneste i Seiers nuværende portefølje, hvor et afkast ser ud til at have lange udsigter.

De mange småaktionærer i Parken kan med rette føle sig kørt over. De fik aldrig muligheden for at forholde sig til et offentligt tilbud fra Fortress om at sælge deres aktier, og de har som minimum krav på, at Parken-ledelsen med Bo Rygaard i spidsen kommer på banen med en plan for, hvad man selv har af strategiske redskaber i værktøjskassen.

Konkurrencen fra udenlandske klubber i blandt andet Østeuropa bliver stadig hårdere, og at drive en fodboldklub kræver store investeringer. Amerikanerne mente, der var behov for mindst en halv milliard for at få Parken og FC København op på et holdbart niveau. Nu bliver det spændende at se, hvor mange penge Lars Seier og Erik Skjærbæk mener, der er behov for.

 

LÆS MERE

Rigmænd gør grin med børs og investorer 

Pengestærke investorer vil købe Parken

Kontroversielle ‘lukkebamser’ koster Don Ø og Parken dyrt

Fodboldklub truet af konkurs – her er den spektakulære redningsplan 

Hvorfor vil ingen redde Lyngby?

Omvendt aktiesplit skal holde fjendtlige investorer ude af fodboldklub