;
jens munch holst

Redaktørens analyse

Pensionsbranchen har et stort forklaringsproblem

En glad investeringsamatør ville have tjent langt mere på at investere sin pensionsordning i en prisbillig indeksfond de sidste år end det afkast, som selv de mest risikovillige pensionsordninger leverer. Endnu værre ser det ud for de pensionskasser, som end ikke giver kunderne mulighed for at vælge risiko. To spillere gør noget ved problemet

Den danske pensionsbranche har et forklaringsproblem, men det bedste, man kan gøre, er nok at dukke hovedet og håbe på, at kunderne ikke opdager det. Problemet er, at internationale aktieindeks er steget voldsomt de sidste år, men selv ikke pensionsselskabernes mest risikofyldte investeringsordninger kan følge med afkastmæssigt.

Samtidig er der et øget fokus på investeringsomkostningerne, som de fleste nok gerne vil betale, hvis afkastet matcher dem. Men en kritisk artikel fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen sætter i allerhøjeste grad spørgsmålstegn ved det. Som ventet kan der ikke påvises en sammenhæng mellem højere omkostninger og bedre afkast.

Tilbage står, at de ganske få pensionsopsparere, som i de sidste fem år har sat deres pensionsopsparing i en indeksfond i amerikanske eller globale aktier med lave omkostninger, har fået meget mere i afkast. I nogle tilfælde vil det være dobbelt op af depotets størrelse, så det vil påvirke deres pensionsøkonomi i en grad, så de får et langt større rådighedsbeløb på pensionstidspunktet end dem, der blot blev i moderat, middel eller sågar aggressiv risiko på pensionshusets anbefaling.

Forskellene fra pensionsselskab til pensionsselskab er kolossale, men i det mindste giver de kommercielle spillere i varierende grad kunderne selv mulighed for at investere deres penge i modsætning til flere pensionskasser, hvor kunderne år efter år er tvunget til at ligge med afkast, som ligger langt under, hvad en almindelig aktieinvestor har fået de sidste mange år. Danica og Velliv stiller f.eks. brede investeringsuniverser til rådighed for kunderne, mens PFA har en række indeksfonde og investeringsforeninger.

Har pensionskasserne sovet i timen?

Det kan måske være o.k., at pengene er bundet, hvis pensionen ligger i Pædagogernes Pension, som sygeplejerske i PKA, privatansat i PensionDanmark, Industriens Pension eller hos Sampension, hvor omkostningerne er ret lave, og afkastet over tid har været o.k.

Men det bliver sværere at forsvare, hvis man er økonom, jurist, ingeniør eller akademiker i P+ eller Akademikerpension. For de mere højtuddannede er det med at investere egen pensionsformue nemlig ikke nær så fremmed som for personer med lavere uddannelser, og det kan undre, hvorfor P+ eller Akademikerpension ikke for længst har gjort det muligt at investere pensionsformuen mere frit.

Den gode nyhed er dog, at både P+ og Akademikerpension er i fuld gang. For P+s vedkommende vil man i 2021 tilbyde en indekspulje med passiv forvaltning, ligesom man vil tilbyde mere grønne investeringer med f.eks. ordninger, hvor virksomheder med høje CO2-aftryk ikke indgår.

Hos Akademikerpension er man også i gang med at udvikle forretningen, så man i løbet af i år eller til næste år kan tilbyde kunderne tre forskellige risikoprofiler.

Lige præcis Akademikerpension har med direktør Jens Munch Holst i spidsen gjort en stor indsats for at profilere pensionskassen på de blødere værdier såsom menneskerettigheder og ansvarlige grønne investeringer.

De blødere værdier på investeringssiden er nok det bedste figenblad, som pensionsbranchen kan bruge til at bremse kritik for at have høje omkostninger og levere et afkast, som ikke er i nærheden af det, en investor med en indeksfond har fået.

Spørgsmålet er også, om det nogensinde går op for ret mange pensionsopsparere, at deres pensionsformue ikke er fulgt med aktiekurserne opad. I flere af pensionskasserne er nemlig bare det at få adgang  til at se sammenlignelige afkasttal vanskeligt.

Men som eksempel har det globale aktieindeks XMSCI givet et afkast på 19,4 pct. i år. Danicas mest risikofyldte ordning har givet 15 pct. i afkast, mens Velliv, Sampension og Topdanmark Liv ligger med et afkast på ca. 14 pct. for gruppen med aggressiv risiko med 30 år til pension ifølge Nikolaj Holdt Mikkelsens afkastrapporter. Ikke langt efter ligger PFA og PensionDanmark med afkast på 12-13 pct.

Afkastet skuffer

Det er altså tydeligt, at selv pensionsselskabernes mest aggressive investeringsafdelinger giver et betydelig dårligere afkast end det, som en almindelig dansker med en smule indsigt i investeringer og indeksfonde kunne lave på at købe en af BlackRocks indeksfonde, som tillige er langt billigere i omkostninger.

Ser man på moderat risiko, ligger pensionsselskaberne generelt lidt lavere, mens den konservative investeringstilgang med 30 år til pension har givet et afkast på 5,6 pct. for PensionDanmark, der ligger dårligst, mens Danica ligger bedst med et afkast på 12 pct.

Går vi tilbage i tid, er billedet blot endnu mere synligt, idet det globale aktieindeks gav 31 pct. i 2019, mens det bedste pensionsselskab, Pædagogernes Pension, leverede 18 pct. det år målt på middel risiko, mens 2020 var et lidt mere blandet år med et globalt aktieindeks med et afkast på 5,1 pct.

I lige præcis 2020 viste det sig, at pensionsselskabernes mere diversificerede investeringsporteføljer alt andet lige er mere robuste i svære aktieår end indeksfondene. Andet ville da også være mærkeligt.

Det andet figenblad for pensionskasserne er investeringerne i alternativer, herunder private equity. Heller ikke her vil man se, at afkastene følger med indeksfondene op i de gode år. Til gengæld skulle de alternative investeringer gerne give pæne afkast over en længere periode og være robuste over for nedture på aktiemarkedet. Men de er også betydelig dyrere at investere i, og det er bestemt ikke en investeringsform uden risiko.

Uanset hvad, har pensionsbranchen et forklaringsproblem, hvis nogen ser deres afkast efter i sømmene og sammenligner dem med indeksfondenes. Så det gælder om at have kommunikationsberedskabet klar på forhånd, ellers kan det godt gå hen at blive pinligt.

 

Læs mere

Her er de kommende udfordringer for pensionsbranchen

Her de bedste og værste afkast i pensionsbranchen i 2021

Afsløring: En række pensions- og forsikringsselskaber politianmeldes

Velliv sender stikpille til alvorlig hovedpine for pensionsbranchen

Konflikt i hele pensionsbranchen: Flere spillere blokerer for flytning af pensioner

AP Pension napper kæmpe aftale fra PFA

Ny retning fra datacentral i pensionsbranchen

Mæglerhus stormer ind på forsikrings- og pensionsmarkedet

Fremadstormende pensionskonsulenter vil spille nøglerolle i unbundling

Salg af Topdanmark Liv kan give problemer på markedspladsen

Nye aktører gør klar til angreb på firmapensionsmarkedet

Pensionsbranchen står splittet om kunders investeringsvalg

Omstridt storkundeaftale afslører ny retning på pensionsmarkedet

Opgør fortsætter i pensionsbranchen: Danica beskyldes for prisdumping