;
HEnrik sjøgreen web

Inside story

Pensionsgigant hyrer bankboss som rådgiver

PFA har hyret direktør for FIH Henrik Sjøgreen til at rådgive pensionskassen om alternative investeringer.

Henrik Sjøgreen er for de fleste blevet synonym med afviklingsbanken FIH, der gennem de senere år har haft travlt med at luge ud i sin udlånsbog.

Sjøgreen overtog i 2010 tøjlerne i den ekspansive bank, der forud for finanskrisen var vokset ekspansivt ved især at låne ud til blandt andet den danske ejendomsbranche i stor stil.

Da krisen ramte, var FIH en af de første til at få problemer, men et nyt ejerskab i 2010 med ATP i spidsen samt en hjælpende hånd fra staten i form af en ny bankpakke, gjorde det muligt for banken under Henrik Sjøgreens ledelse at gå i gang med en omfattende oprydning, hvor man sagde farvel til kunderne og samtidig kunne sende en stor del af regningen for den manøvre til bankens tidligere ejer på Island.

FIH’s tidligere milliardudlån er nu reduceret til en beskeden portefølje på en håndfuld store kunder med et samlet udlån på lidt over en halv milliard kroner.

Derfor har Henrik Sjøgreen nu tid til at påtage sig andre opgaver uden for banken, og den første bliver hos pensionsgiganten PFA Pension. Her skal bankdirektøren rådgive landets næststørste pensionskasse om de alternative investeringer, de fleste kasser jagter for tiden.

”Jeg skal blandt andet hjælpe PFA med at vurdere og værdisætte aktiver som unoterede aktier, gæld og ejendomme. I første omgang forsøger vi os frem for at se, hvordan samarbejdet forløber. Aftalen mellem PFA og mig løber i et år, hvorefter vi sætter os sammen og tager en snak om fremtiden,” siger Henrik Sjøgreen.

Netop PFA var i 2010 med til at købe FIH sammen med kollegerne i ATP, det svenske forsikringsselskab Folksam og finansmanden Christian Dyvig for næsen af den britiske kapitalfond Triton.

”Vi har tilknyttet Henrik, da han har en enestående erfaring med unoterede lån i særdeleshed og unoterede investeringer mere generelt fra sin tid i FIH. Henrik har set det meste gennem sin lange karriere, og vi vurderer, at det er en stor styrke at kunne trække på hans erfaring i vores investeringsprocesser,” siger chef for alternative investeringer i PFA Peter Tind Larsen.

En hård tid

Selv om afviklingen af FIH endnu ikke er ved vejs ende, er der allerede nu ingen tvivl om, at købet af banken har været en særdeles god forretning for ejerne. Imidlertid har opgaven med at frasælge bankens balance også været en øvelse, der bestemt også har givet en del uvenner – især i den danske ejendomsbranche.

Efter at have arbejdet i årevis på at få de store ejendomsaktører i Danmark ind i kundeporteføljen skulle Henrik Sjøgreen og FIH nemlig pludselig til at smide kunder på porten igen, hvilket bestemt ikke blev modtaget lige godt alle steder.

Især ikke efter at det kom frem, at Henrik Sjøgreen selv havde investeret et ganske pænt millionbeløb i FIH og derfor potentielt kunne sikre sig en anseelig gevinst ved at afvikle de kunder, han selv havde været med til at invitere ind i FIH.

Selv ønsker Henrik Sjøgreen ikke at gå ind i den debat.

”FIH har været en god investering, men det har også været en hård tid. Det er aldrig sjovt at afvikle 35.000 kunder, men jeg vil nøjes med at sige, at der altid er to sider af en sag,” lyder det fra Henrik Sjøgreen.

Brug for kompetencer

Selv peger den mangeårige FIH-mand på, at han endnu ikke har taget nogen beslutning om, hvad fremtiden skal byde på.

I første omgang skal han bistå PFA på konsulentbasis, alt imens der arbejdes på at finde en løsning for FIH’s få tilbageværende kunder.

”Jeg er i den lykkelige situation, at jeg kan bruge tiden på at finde ud af, hvad de næste 10 år af mit arbejdsliv skal gå med. Vi har ikke travlt med at afvikle bankens sidste kunder, da vi gerne vil gøre det i det rigtige tempo,” forklarer Henrik Sjøgreen.

At PFA nu vælger at tilknytte den erfarne bankmand som rådgiver, ses af de fleste i branchen som et klart vidnesbyrd om, at landets store pensionskasser i øjeblikket tørster efter kompetencer, der kan hjælpe med at opbygge de alternative porteføljer.

I takt med at branchens jagt på alt fra vind til ejendomme og infrastruktur er taget til de senere år, har Finanstilsynet også løbende øget kravene til de enkelte pensionsselskaber for at sikre, at de ikke investerer milliarder i illikvide aktiver uden at have gjort deres hjemmearbejde ordentligt.

 

LÆS OGSÅ

Pensionsgiganter lukker ned for garantiprodukter

Her er pensionsselskaberne med de bedste og værste afkast

PFA hæver priserne på pensioner

Efter kritisk rapport: Her er vinderne og taberne i pensionsbranchen

Luk ATP. Pensionskæmpens rolle er udspillet, siger eksperter

Pensionskasser dumper på dårlig forsikringsdækning