;
Glycom web

Inside story

Pensionsgigant og finansfolk øjner milliardgevinst på ombejlet virksomhed

Ejerkredsen bag Glycom, der blandt andre tæller Danica Pension og en række garvede finansfolk, har sat Credit Suisse til at finde en køber til selskabet, der som det eneste i verden kan producere en unik ingrediens i modermælkserstatning. En række kapitalfonde står på spring, ligesom danske Chr. Hansen vurderes at være en oplagt byder.

En gruppe danske finansfolk er nu efter flere år med udvikling og store investeringer klar til at høste fortjenesten.

Ejerne bag virksomheden Glycom, der som den eneste i verden kan fremstille det såkaldte HMO, der findes i modermælk, har således hyret investeringsbanken Credit Suisse og FIH Partners til at finde en køber til den hastigt voksende virksomhed.

På få år er Glycom nemlig gået fra en underskudsgivende udviklingsforretning til et selskab, der i indeværende år forventer et plus på 200 mio. kr. før renter og afskrivninger.

Den hastige vækst er kommet, efter at Glycom i 2016 investerede markant i en stor fabrik i Esbjerg og siden gik i gang med at producere HMO til modermælkserstatning, der blev solgt direkte videre til giganten Nestlé. Den schweiziske fødevarekoncern, der er verdens største, har indtil nu været medejer af Glycom samt firmaets eneste kunde.

Det bliver der imidlertid lavet om på ved årsskiftet, hvor Glycom får mulighed for at sælge sine produkter frit på markedet, selv om Nestlé med stor sandsynlighed fortsat vil udgøre en stor del af omsætningen.

Ikke desto mindre ser Glycoms ledelse og ejerkreds, der blandt andre tæller den erfarne virksomhedskøbmand Kim Bøttkjær fra FIH Partners samt tidligere Carnegie-chef Niels Roth, et enormt potentiale i virksomheden.

”Glycom står i en unik position, for vi ved, at netop HMO spiller en afgørende rolle for menneskers udvikling. Derfor er det en vigtig del af modermælkserstatning, men i fremtiden vil det også findes i en stribe andre produkter. Glycom er de eneste, der har knækket koden til at fremstille HMO, så derfor er selskabet naturligt nok attraktivt for mange aktører,” siger Kim Bøttkjær, der er formand for virksomheden og ejer omkring 10 procent af aktierne.

Han bekræfter, at man har hyret Credit Suisse og hans eget firma til at afsøge markedet for en potentiel køber, men han ønsker ikke at udtale sig om, hvad ejerne forventer at få for deres aktier.

InsideBusiness erfarer imidlertid, at interessen for den nordsjællandske virksomhed er betydelig og med de vækstforventninger, Glycom indtil videre har, er det ikke usandsynligt, at en køber må betale over 3 mia. kr. for at sikre sig aktierne i selskabet.

En oplagt dansk køber

Især blandt internationale kapitalfonde er der stor interesse for Glycom, og flere af branchens tunge drenge er allerede ved at positionere sig i forhold til den salgsproces, der nu er sat i gang. Blandt andet har den nordiske fond Nordic Capital hyret assistance fra Danske Banks corporate finance-afdeling med henblik på at sikre sig det eftertragtede aktiv, ligesom også fonde som PAI Partners og EQT ifølge InsideBusiness’ oplysninger følger processen tæt.

Blandt flere af de finansielle købere er der imidlertid en klar forventning om, at salget af Glycom vil tiltrække interesse fra en række strategiske købere. En af de mest oplagte her er den børsnoterede danske koncern Chr. Hansen, der gennem de senere år har nydt godt af stor vækst inden for forretningsområdet health & nutrition, der efterhånden fylder omkring en femtedel af koncernens omsætning.

Den danske ingredienskoncern har i forvejen aktiviteter inden for modermælkserstatning i blandt andet Asien, og flere analytikere peger over for InsideBusiness på, at Glycom er et oplagt opkøbsemne for den danske gigant.

”Der er bestemt mange områder, hvor Glycom passer godt til Chr. Hansen. Koncernen oplever vækst i alle forretningsområder, men det er netop inden for health & nutrition, man ser de største vækstmuligheder fremover. Og Chr. Hansen mangler bestemt ikke penge,” påpeger en analytiker.

Et defensivt aktiv

At Glycom er en så interessant virksomhed skyldes naturligvis selskabet unikke produkt og markedsposition. Dog er det imidlertid også en væsentlig faktor for mange af de potentielle bydere, at virksomheden må betegnes som forholdsvis resistent over for en økonomisk nedtur. Netop øvelsen med at finde finansielt robuste virksomheder, der kan gennemleve en tilbagegang i verdensøkonomien uden alt for voldsomme skrammer, står højt på især mange kapitalfondes dagsorden i øjeblikket.

Stort set ingen ønsker således at gentage fejlene fra årene før finanskrisen, hvor mange fik opkøbt cykliske selskaber kort før den finansielle krise satte ind og udhulede fondenes investeringer og dermed deres afkast. Derfor spejder langt de fleste fonde efter mere defensive aktiver, mens man går en bue uden om alt, hvad der for eksempel har med byggeri at gøre.

Og her passer Glycom perfekt ind i den ligning, da man her er hjulpet godt på vej af nogle stærke underliggende trends, der forventes at fortsætte, selv om det økonomiske klima ændrer sig.

 

LÆS MERE

Kapitalfondes salgsdrømme brister 

Fonde i kapløb om skjult guldæg 

Se kapitalfondenes guldæg – og de dårlige investeringer

Har han reddet Nordeas prestigeafdeling?

Afkastet halter i danske kapitalfonde