;
pfa-web

Inside story

Pensionskæmpe dropper formandsjagt

Trods en intensiv jagt må pensionsgiganten PFA droppe at finde en ny, ekstern formand. I stedet ændrer man nu vedtægterne, så den siddende formand, Torben Dalby, kan fortsætte et år mere. PFA har ingen kommentarer til situationen.

Moderniseringen af PFA’s bestyrelse fortsætter. Sådan har der nu to år i træk stået på pensionsgigantens hjemmeside i forlængelse af PFA’s årlige generalforsamling.

I år er ønsket om at fortsætte den modernisering dog stødt på uventede udfordringer.

InsideBusiness erfarer således, at PFA i tæt samspil med headhunteren Korn Ferry gennem længere tid har forsøgt at finde eksterne bestyrelseskandidater, der på sigt kan overtage efter den nuværende formand, Torben Dalby Larsen, der har været en del af PFA’s bestyrelse siden 1992.

Imidlertid har jagten efter frisk blod ikke givet nogen resultater, og PFA har derfor været nødt til at droppe den omfattende searchproces.

I stedet har man nu valgt at ændre selskabets vedtægter, hvoraf det oprindelig fremgår, at et bestyrelsesmedlem skal fratræde på den førstkommende generalforsamling, efter at vedkommende er fyldt 70 år.

Jagten på en ny PFA-formand blev varetaget af den danske chef for Korn Ferry, Kai Hammerich, og ifølge InsideBusiness’ oplysninger var udfordringen for den garvede headhunter ikke at finde egnede kandidater, men derimod at finde emner, der kunne få bred opbakning fra en samlet PFA-bestyrelse.

Dermed kan Torben Dalby fortsætte et år mere som formand, mens det ifølge InsideBusiness’ oplysninger er planen at lade svenske Peder Hasslev overtage formandskontoret på sigt.

Hasslev har tidligere været direktør i Saminvest, og at han nu pludselig står som en af formandsfavoritterne i den stærkt politisk drevne bestyrelse, skyldes blandt andet, at den svenske finansmand vurderes at være en kandidat, som både arbejdsgivere og arbejdstagere kan enes om.

Netop den sammensætning, hvor stærke kræfter fra henholdsvis arbejdsgiverorganisation og fagbevægelse regerer i PFA’s bestyrelse, har flere gange i historien givet anledning til magtkampe.

Formandskandidat kørt ud på sidespor

Ønsket om at modernisere PFA’s bestyrelse med mere tidssvarende kompetencer opstod under tidligere formand Svend Askær og daværende topchef Henrik Heideby, der gennem længere tid havde kørt parløb. Men Henrik Heideby ønskede sig noget ukurant en mere professionel bestyrelse, ligesom han ville bygge et imposant nyt hovedsæde i samarbejde med stjernearkitekten Bjarke Ingels helt ud til vandet ved Nordhavn. Det blev dog skrottet i bestyrelsen, selv om tegningerne allerede var klar.

Allerede dengang må man sige, at det stod klart for de fleste, at der var store spændinger internt i PFA på direktions- og bestyrelsesniveau, hvor det langtfra var alle, der delte ønsket om en slankere og mere professionel bestyrelse.

PFA og Heidebys brug af PFA-direktørens søns daværende reklamebureau, Umwelt, for ca. 50 mio. kr. var gnisten, der fik magtkampen i pensionskæmpen til at eksplodere, og først forlod Heideby sin stilling i unåde, ligesom en revisionsrapport såede tvivl om, hvorvidt han havde været god nok til at sikre egen habilitet. Heideby fik et barskt farvel fra Svend Askær, der nogle år senere selv blev offer for de interne stridigheder.

Mens headhunteren Frank Halborg i det daværende Amrop fik overtalt Nordea-manden Allan Polack til at overtage det ledige hjørnekontor hos PFA i Nordhavn, fik bestyrelsen samtidig overtalt den garvede erhvervsmand Jens Due Olsen til at indtræde i pensionskassens bestyrelse.

Jens Due Olsen, der havde en fortid i blandt andet GN Store Nord, kendte sektoren indgående efter at have siddet i bestyrelsen hos Industriens Pension i mere end 10 år, og på det tidspunkt var han en af de helt store stjerner i dansk erhvervsliv, blandt andet fordi det var lykkedes for børsnoterede Aurigas med Jens Due Olsens som formand at frasælge Cheminova til en god pris.

Igen viste det sig dog, at de stærke politiske kræfter i PFA’s bestyrelse fortsat havde stor vægt internt, og blandt andet anført af daværende direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad, lykkedes det at spænde ben for Jens Due Olsens formandsdrømme. Han forlod derfor PFA’s bestyrelse efter blot to år.

Ofte svært at rekruttere

Behovet for løbende at opdatere sin bestyrelse er langtfra noget, der kun gør sig gældende for PFA. Generelt har de fleste danske pensionskasser været gennem ganske omfattende ændringer på bestyrelsesfronten de senere år, hvor især forretningens stigende kompleksitet og mange nye udfordringer inden for det digitale område samt på investeringsfronten betyder, at der er behov for nogle andre kompetencer i bestyrelseslokalet.

Især fra Finanstilsynets side har man gennem de senere år holdt et vågent øje med sektoren og presset på for at få de enkelte kasser til at rekruttere stærke profiler med for eksempel investeringserfaring, som kan være med til at give selskabernes daglige ledelse modspil i en tid, hvor man øger sin eksponering og dermed risiko inden for hele det alternative investeringsområde.

Udfordringen er dog, at de stigende krav ifølge flere headhuntere betyder, at mange egnede kandidater i sidste ende vender tommelfingeren nedad, når de får tilbud om at indtræde i bestyrelsen for en pensionskasse. En sådan post kræver i dag et langt større tidsforbrug og kan begrænse antallet af øvrige poster, der er ressourcer til at varetage. Kombineret med at honoraret ikke på nogen måde er prangende, vælger mange potentielle bestyrelseskandidater derfor pensionskasserne fra.

PFA oplyser, at man ikke har nogen kommentarer til sagen.

 

LÆS OGSÅ

Eksperter: PFA’s forretningsmodel er uholdbar

Derfor stopper gulddreng i pensionsgigant 

Uro i baglandet i pensionsbranchens grønne stjernefond

Sådan skal pensionsbranchen tjene stort på grøn omstilling

Sådan skal pensionsbranchen tjene stort på grøn omstilling

ATP varmer op til oprydning i udskældte garantier

Oprydning i pensionsbranchen nødvendig. Især én spiller er udfordret