;
allan-polack-farve

Inside story

PFA vinder gigantisk udbud foran konkurrenterne

PFA har igen vundet Danmarks største pensionsordning målt på kundernes formue. Også denne gang var det lave priser på de udskældte forsikringsordninger mod tab af erhvervsevne, der gjorde udslaget. InsideBusiness afdækker udbudsrunden.

Der er hundredvis af millioner og ekstremt stor prestige forbundet med at vinde Danmarks største pensionskunde, Novo Nordisk. Også denne gang var det PFA, der løb med de godt 10 milliarder kroner under forvaltning. Det bekræfter begge parter over for InsideBusiness:

”Vi kan bekræfte, at vi på baggrund af et udbud har indgået en pensionsaftale med PFA for Novo Nordisks danske medarbejdere. Vi har ingen yderligere kommentarer,” siger pressechef Katrine Sperling fra Novo Nordisk. Også PFA bekræfter udfaldet af udbudsrunden og har ikke yderligere kommentarer.

Men bag udfaldet af udbudsrunden, der involverer Danmarks største kommercielle pensionsselskaber gemmer der sig en historie om benhård konkurrence i pensionssektoren. Den korte version er nemlig, at Velliv og Danica kun var med i de indledende øvelser, da man tidligt i processen konstaterede, at det ville være alt for dyrt at leve op til de dækningskrav ved tab af erhvervsevne, som Novo Nordisk stillede.

Sagen kort

Det største udbud i den danske pensionsbranche målt på penge under forvaltning, Novo Nordisk, er netop faldet ud til fordel for PFA.

Dermed har pensionskæmpen gennem de seneste måneder vundet de vigtigste udbudsrunder, idet PFA også har genvundet Salling Group, som er landets største målt på antal medarbejdere.

Konkurrencen med især Sampension er hård – og alt tyder på, at PFA igen er ude at underbyde priserne på de udskældte tab af erhvervsevneforsikringer.

Pengene hentes dog formentlig ind ved højere investeringsomkostninger, idet PFA tidligere har udtalt, at man har en form for komité siddende, der holder øje med, at alle virksomhedsordninger som minimum løber rundt. På den måde ønsker man at undgå, at andre kunder betaler for meget for, at PFA kan løbe med storkunder som Novo Nordisk og Salling Group.

Man ønskede sig ifølge InsideBusiness’ oplysninger, at 80-90 procent af alle medarbejdernes løn ville være dækket ved tab af erhvervsevne uanset medarbejderens sygdom og årsagen til den mistede arbejdsevne. Det er en for medarbejderne meget attraktiv, men også dyr ordning. Og det var umiddelbart mere, end de to selskaber havde mulighed for at byde ind med, så de faldt fra. En spiller oplyser, at en sådan ordning ville koste et underskud på et trecifret millionbeløb i aftalens løbetid, så det kunne man ikke være med på.

Snævert opløb

Dermed var kun AP Pension, Sampension og PFA med videre i opløbet. AP Pension var den næste, der faldt fra, mens Sampension var med til det sidste om at vinde den store ordning i Novo Nordisk. InsideBusiness erfarer, at det igen skyldes PFA’s lave priser på tab af erhvervsevneforsikringer, der gjorde, at det altså blev PFA, som vandt udbuddet.

Det er på mange måder interessant, da alt tyder på, at Novo Nordisk igen er en ordning, hvor pensionsselskabet får et dundrende underskud på forsikringsdækningerne, som så skal tjenes hjem på investeringsomkostningerne.

”Jeg tror allerede, at Novo Nordisk har haft nogle fantastisk lave priser på tab af erhvervsevne, så det har været et spørgsmål om, at PFA har set på, hvor meget kan man tjene på at investere pengene. Og så har man så sat prisen på forsikringsordningen derefter, så man stadig kan tjene penge på ordningen,” siger aktuar og indehaver af pensionsmæglerfirmaet AFPR Jørgen Svendsen, som tilføjer, at Sampension ville få svært ved at være med her:

”Det vil være svært for Sampension at administrere en ordning, som giver underskud for de øvrige kunder. Derfor har de nok haft svært ved at gøre andet end at drille PFA indledningsvis,” lyder det fra Jørgen Svendsen, der henviser til, at Sampension har lavere investeringsomkostninger, fordi man i højere grad benytter sig af indeksfonde med mere. Dog var forskellen altså ikke nok til at vinde den kolossale udbudsrunde.

Sampension er en aktør, der skal tages alvorligt

Sagen er imidlertid en blåstempling af Sampension som en spiller, man skal tage alvorligt på det kommercielle pensionsmarked. For kort før årsskiftet var det tidligere rene arbejdsmarkedspensionsselskab i infight med PFA om at vinde den største pensionsordning herhjemme målt på antal medarbejdere, Salling Group. Tillige vandt Sampension Sparekassen Kronjyllands ordning for næsen af både AP Pension og PFA sidste år.

”PFA står stadig rigtig stærkt over for de store virksomheder, men sagen viser også, at det kun var enkelte ting, der gjorde, at Sampension ikke fik ordningen. På den måde er Sampension kommet langt i transformationen fra arbejdsmarkedsselskab til kommerciel spiller. Det er vigtigt for konkurrencen, at der står store spillere klar til at tage fat, når nu AP Pension har købt Skandia og Danica har købt SEB,” siger pensionsekspert og aktuar Søren Andersen fra FPension.

At konkurrencen fungerer, og Sampension presser PFA er imidlertid med til at skubbe til den i manges øjne uheldige tendens, at pensionsselskaberne tager gigantiske tab på forsikringsordningerne, som forsøges finansieret med højere priser andre steder.

InsideBusiness har beskrevet fænomenet i sidste uge med udgangspunkt i netop overraskende store milliardhensættelser i PFA som følge af hundedyre forsikringsordninger. Her var Finanstilsynet ude at løfte pegefingeren mod netop den praksis, som mange branchefolk kalder for en uheldig omfordeling internt i pensionsselskaberne.

Meldingen fra vicedirektør Carsten Brogaard fra Finanstilsynet var klar – syge- og ulykkesforsikringer må ikke belaste selskabernes livsforsikringsvirksomhed:

”Ud fra en betragtning om holdbare forretningsmodeller finder Finanstilsynet imidlertid, at det vil være hensigtsmæssigt, at der ikke sker en systematisk betaling fra egenkapitalen til syge- og ulykkesvirksomheden. Vi vil derfor fortsat have fokus på dette emne i det løbende tilsyn og i risikovurderingerne af de enkelte selskaber.”

Stor frustration i de øvrige selskaber

Også Jørgen Svendsen er kritisk over for den praksis, hvor underskudsgivende forsikringsdækninger finansieres af høje investeringsomkostninger. Denne model har i mange år været fremherskende i pensionsbranchen til stor frustration for selskaberne, herunder især topchef Bo Normann Rasmussen, der kalder det for en usund forretningsmodel.

På mange måder er konkurrencen i pensionsbranchen tiltagende – og PFA-topchef Allan Polack benyttede for nylig i et interview med InsideBusiness til at pege på netop det uhensigtsmæssige i, at man får hård konkurrence fra traditionelle arbejdsmarkedspensionsselskaber som Sampension og PKA.

Uanset hvad, er der på grund af den øgede konkurrence ikke meget, der tyder på, at den udskældte praksis med omfordeling får en ende. Problemet er ifølge Jørgen Svendsen, at krydssubsidierede priser gør det ekstremt svært for virksomhederne at gennemskue pensionsaftalerne.

”Mange kunder kigger ikke hele vejen rundt og opdager, at det, man får for billigt, tjener selskabet på ad bagdøren,” siger aktuar Jørgen Svendsen fra pensionsmæglerfirmaet AFPR.

Jørgen Svendsen henviser eksempelvis den praksis, som mæglerhuset Söderberg & Partners benytter sig af, hvor de også sælger egen investeringsfond Tryghed 75, der har haft et relativt ringe afkast de sidste tre år på kun 1,5 procent, efter at man tabte 8,7 procent sidste år.

Netop Söderberg & Partners rådgav også Novo Nordisk i forbindelse med udbuddet, InsideBusiness har dog ikke kendskab til, at den udskældte investeringsfond er en del af medicinalgigantens ordning.

Jørgen Svendsen mener som andre eksperter, at det bliver vanskeligt at få selskaberne til at lave deres omfordelingspraksis om.

”Problemet er, at Finanstilsynet ikke kan blande sig i markedsrentemodellerne, så der er ikke de regler og retningslinjer, som vi kender fra kontributionsprincippet. Det betyder i sidste ende, at der vil være kunder, selskaberne tjener fedt på, og andre, som man sætter til på. Desværre kan kun få gennemskue det.”

LÆS OGSÅ

Kommer den store oprydning i pensionsbranchen nu?

Kolossale tab på udskældte forsikringer. Finanstilsynet bebuder stramninger

Ny rapport bliver en gyser for store dele af pensionsbranchen

Pensionschefer i opgør om at pelse pensionister

Gamechanger på firmapensionsmarkedet splitter branchen

Her er de bedste pensionskasser i det blodrøde marked

Forsikring & Pension er præget af interne slagsmål. Kan det blive ved? 

PFA-topchef efterlyser ny stor pensionsreform

Pensionskasser dumper på dårlige dækninger

Se pensionsselskabernes afkast for 2018

Mystisk brud i opsigtsvækkende Danske Bank-alliance

Pensionskasser vil kuppe Danske Bank. Kapitalfondmilliarder i spil

Tidligere Danske Bank-profiler erklærer banken krig

Vindmøller, sol og hø trumfer kapitalfonde 

Investeringschef forlader pensionskasse efter bitter strid 

 

 

 

Billedtekst: PFA-topchef, Allan Polack, kan roligt åbne en god flaske vin for at fejre, at pensionsgiganten har genvundet landets to største virksomhedsordninger, der har været i udbud de seneste seks måneder: Novo Nordisk og Salling Group.

Foto: PR