;
Gomspace

Inside story

Presset satellitfirma kan løbe tør for penge før ventet

Den børsnoterede satellitvirksomhed Gomspace er igen i problemer. Efter tabet af en storkundes ordre ser det ud til, at aktionærerne snart må til lommerne igen, hvis de vil undgå, at deres aktiepost bliver udvandet yderligere.

Den pressede nordjyske virksomhed Gomspace, der producerer små satellitter, er atter i alvorlig fare for at løbe tør for penge. Efter suspenderingen af en storkunde brænder virksomheden igen formuen af i en rasende fart, og halvdelen af pengene fra kapitalrejsningen sidste år, der skulle markere enden på aktionærernes udvanding, er allerede brugt.

Det var ellers planen, at den store aktieemission, der indbragte 251 millioner svenske kroner (SEK), skulle række til 2-3 års drift, eller indtil selskabet fik økonomisk fodfæste. Men hvis den nuværende kurs fortsætter, vil der være tomt på kistebunden allerede inden udgangen af 2020 – og der er stadig intet overskud i sigte.

Flere analytikere og investorer, som InsideBusiness har talt med, vurderer således, at Gomspace snart må rundt med hatten igen til aktionærerne for ikke at havne i en situation, hvor behovet er så presserende, at banken smækker kassen i, og selskabets overlevelse er på spil.

”Vi tror, at de snart kommer til at rejse kapital igen, så vi har trukket os. De skal jo rejse kapital, et godt stykke tid før de virkelig mangler pengene,” fortæller en forhenværende Gomspace-investor til InsideBusiness.

Der er dog stadig mange ubekendte, og nogle analytikere er mere optimistiske end andre. Men regnestykket er grundlæggende meget simpelt.

Efter første halvår af 2019 havde Gomspace 179 millioner SEK tilbage i likvide midler, og forventningen er, at der ryger yderligere 79 millioner SEK i andet halvår til drifts-, investerings- og finansaktiviteter. Det efterlader selskabet med 110 millioner kroner ved årsskiftet til hele 2020, og for en rumfartsvirksomhed på udviklingsstadiet bliver de penge hurtigt brugt.

Selv om administrerende direktør Niels Buus tidligere på året annoncerede en stor fyringsrunde, der vil spare virksomheden for 62 millioner kroner ved at fyre 80 af selskabets 230 ansatte, vil selskabet alligevel tabe 118 millioner svenske kroner, hvis udviklingen fra indeværende år fortsætter. Dermed kommer Gomspace til at mangle 8 millioner SEK ved udgangen af 2020.

Det er en betændt situation for Gomspace, der som en højteknologisk virksomhed får svært ved at finde flere besparelser på investeringssiden, hvis udviklingsprojekterne skal fortsætte. Sammenlignet med første halvår 2018 er investeringsomkostningerne allerede halveret til 16 millioner kroner.

Storkunde i finansieringsproblemer

Men det største problem er på kundesiden. De nye ordrer tikker ikke hurtigt nok ind, og det har udviklet sig til en nødsituation, fordi storkunden Sky and Space Global pludselig selv har fået alvorlige problemer med finansieringen.

Da Gomspace rejste kapital sidste år, var der udsigt til, at kunden ville købe satellitter og relaterede ydelser af Gomspace for omkring 600 millioner SEK, men selskabet har været bagud med betalingerne siden december, og tidligere på året blev kunden suspenderet, og Gomspace skrev ordren helt ud af bøgerne. I stedet er den samlede ordrebog nu revurderet til blot 118 millioner SEK. Det er også baggrunden for den store fyringsrunde, idet der nu er brug for væsentlig mindre kapacitet end tidligere.

Omvendt er kunderne også den store ubekendte for Gomspace og aktionærernes håb. For selv om fyringen af de 80 medarbejdere ganske vist tyder på, at selskabet har opgivet ethvert håb om at levere kæmpeordren til Sky and Space – i hvert fald i den nære fremtid – så er der stadig aktivitet mellem de to parter. Kæmpeordren er erstattet af en væsentlig mindre ordre på 8 satellitter til en værdi af 5,3 millioner euro samt en option på yderligere 8 til 3,8 millioner euro, og det er nok til, at håbet stadig lever.

Derudover satser Gomspace på leverancer til Det Europæiske Rumagentur, ESA, som efter planen skal udgøre en større del af ordrebogen. For at det bliver til virkelighed, kræver det dog investeringer i ny teknologi, skriver selskabet i sin havårsrapport, og investeringer kræver penge, hvilket i øjeblikket er en mangelvare hos Gomspace.

Som en sidste stor joker ligger der også en ordre til en værdi af omkring 100 millioner dollar fra Aerial & Maritime, som er et datterselskab til Gomspace. Ordren ser dog ud til at være forsinket på grund af problemer med finansieringen.

På den baggrund er det heller ikke alle analytikere, der ser negativt på aktien. Hos AktieInfo, der i øjeblikket har en købsanbefaling på aktien, vurderer Lau Svenssen, at selskabet kan nedbringe omkostningerne yderligere og dermed klare sig med sin nuværende kapital indtil omkring midten af 2021. Hvis det lykkes, vil selskabet tidligst få brug for at rejse ny kapital til næste sommer.

”Det nuværende cash burn ligner et worst case-scenario, så man må forvente, at flowet nu begynder at blive bedre. De skulle gerne ramme den rigtige bemanding i fjerde kvartal, og så skulle omsætningen gerne begynde at stige igen. Men det vigtige er, at der er mindre kaos næste år, så de får nedbragt deres cash burn,” siger aktieanalytiker Lau Svenssen fra Aktieinfo og vurderer, at selskabet kan begrænse tabet til 50-75 millioner SEK i stedet for de 118 millioner SEK fra status quo.

Men han mener også, at selv om cashflowet er en stor udfordring for selskabet, så ligger den sande fare i videnstab og -erfaring.

”Hvis de ikke får nogle store ordrer meget snart, så risikerer de, at konkurrenterne får to års forspring, og det er et problem. For det er lige meget, om du har fremtidens måde at gøre det på, hvis du ikke har nogen kunder at demonstrere det på. Så får du ikke den viden og de referencer, som du gerne skulle have for at vinde nye kunder. Så tabet af den store kunde er noget, der trækker spor langt ud i fremtiden,” siger Lau Svenssen.

Investorer frygter kapitalrejsning

De massive problemer er heller ikke gået aktionærerne forbi. Det reflekteres i aktiekursen, der siden foråret er halveret til nu kurs 10, og er dermed sendt tilbage til startniveauet i sommeren 2016, da Gomspace blev børsnoteret. Flere ellers trofaste aktionærer har solgt ud af deres aktier de senere måneder, blandt andre den lille formueforvalter MediumInvest, der ifølge 2018-rapporten for Gomspace havde knap 40 millioner kroner investeret i selskabet. Her udtalte man sig så sent som i marts optimistisk om selskabets kursudvikling, men i dag er aktieposten solgt.

Selv om Gomspace er i en markant forringet situation i forhold til sidste kapitalrejsning, har selskabet dog en livline i form af hedgefonden Formue Nord, der med en halv milliard under forvaltning er en af markedets største til virksomheder af den størrelse.

Formue Nord ernærer sig ved at stille kapital til rådighed for mindre og mellemstore virksomheder, blandt andet når der skal udstedes nye aktier, og hvis der bliver behov for det, er investeringsdirektør og medstifter Rasmus Viggers villig til at hjælpe Gomspace igen.

”Vi bakker gerne selskabet op, hvis de mangler penge. Vi synes stadig, det er en interessant investeringscase,” siger Rasmus Viggers.

I forhold til emissionen sidste år, hvor Gomspace solgte aktier med en væsentlig rabat, forventer investeringsdirektøren dog, at gevinsten vil være væsentlig mindre næste gang.

”Aktiekursen er faldet så meget, så hvis de skal foretage en ny kapitaludvidelse, tror jeg, det bliver tæt på den nuværende kurs. Men det kan vi også leve med, for til gengæld er det mindre risikabelt for os, når den ikke er pumpet op på samme måde, som den tidligere har været,” siger han og fortsætter:

”Alle er opmærksomme på, at de har kapitalproblemer og problemer med deres største kunde, så jeg kan ikke komme i tanke om noget, der ikke allerede bliver italesat af investorerne,” siger Rasmus Viggers og understreger, at han ikke ved, om eller i givet fald hvornår der kommer en kapitaludvidelse.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Gomspace og Sky and Space inden deadline.

LÆS OGSÅ

Hypet sattellitselskab kan blive presset på pengejagt

Her yngler pengene, når markederne bløder

Kapitalforvalter jagter velhavere inden børsnotering

Nu står slagsmålet om attraktive milliard-mandater

Kvinder bliver rigere end mænd. Nye tider for bank og investering

Nykredit slår Danske Bank på private banking. Overraskende nyt fokus i slag om velhaverne

Sparinvest underbyder Danske Banks investeringsprodukt

Danske fonde får milliardsmæk

Mød spilleren, der elsker at drille Danske Banks June