;
Cibicom web2

Inside story

Rådgivere kæmper om prestigefyldt M&A-mandat

En stribe investeringsbanker fra ind- og udland kæmper om at sikre sig opgaven med at sælge en dansk virksomhed, der har været ejet af en udenlandsk kapitalfond i få år. Nøglen er at finde købere, der vil betale tilpas høj multipel for selskabet og den transformation, som man er i gang med.

Den britiske kapitalfond Agilitas lever et noget stille liv på den danske scene, men ikke desto mindre har fonden gennem årene opkøbt en række danske virksomheder af en ganske pæn størrelse.

Kapitalfondens entré på det danske marked skete i 2013, få år efter at den London-baserede investor havde rejst sine første opkøb. Her købte Agilitas således divisionen skadeservice ud af servicegiganten ISS, og blandt andet takket være en række opkøb siden høstede Agilitas og ledende partner Martin Calderbank et ganske solidt afkast, da virksomheden sidste år blev solgt til giganten EQT.

Nu barsler den britiske kapitalfond så med sit andet frasalg på dansk grund. InsideBusiness erfarer nemlig, at Agilitas har bedt en række investeringsbanker fra ind- og udland om at give deres bud på, hvordan et salg af danske Cibicom skal strikkes sammen.

En af de rådgivere, som man er i dialog med, er Nordea, hvilket i markedet anses for naturligt, idet den nordiske storbank for nogle år siden stod bag salget af Nianet, der ligesom Cibicom driver en række datacentre og også konkurrerer med TDC om at levere fiberløsninger.

Cibicom har i årevis levet af at opstille og drive broadcastmaster i Danmark, men da en del af dette marked langsomt afvikles, har selskabet gennem de senere år kastet sig over en række nye forretningsområder.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger forventer Agilitas at kunne få op imod 2 milliarder kroner for Cibicom, der blev købt for omkring 700 millioner kroner tilbage i slutningen af 2020.

For at opnå den pris kræver det dog, at de interesserede købere, der primært vil tælle større internationale infrastrukturfonde, værdisætter Cibicom ud fra nogle infrastrukturmultipler, der normalt er højere, end man ser ved normale virksomhedssalg grundet lavere afkastkrav.

Samtidig er det helt essentielt, at de mulige bydere tror på, at Agilitas-virksomheden kan leve op til egne ambitioner om at erobre en række nye forretningsområder de kommende år.

Formand i Cibicom Rasmus Helmich understreger, at han ikke kender noget til aktuelle salgsplaner, men peger samtidig på, at det kun er naturligt, at en kapitalfond løbende gør sig overvejelser om det fremtidige ejerskab af deres virksomheder.

”Vi er i fuld gang med en transformation og forventer, at man allerede næste år vil kunne se effekterne heraf i regnskabet. En stor del af vores forretning, herunder de traditionelle master, vil fortsat udgøre en central del af forretningen, men vi tror på, at der er brug for yderligere konkurrence især inden for fiber, hvor primært TDC og GlobalConnect sidder på markedet i øjeblikket,” lyder det fra formanden.

Rasmus Helmich var selv topchef i Nianet i en række år og stoppede i forbindelse med salget til netop GlobalConnect.

Næste frasalg i støbeskeen

Ud over Cibicom og det frasolgte Recover Nordic ejer Agilitas blandt andre den afdøde Farum-vognmand Michael Henriksens virksomhed Reconor, der tidligere hed MH Gruppen.

Dette selskab blev opkøbt tilbage i sommeren 2015 og har siden foretaget en række opkøb for at styrke koncernen, der blandt andre tæller Norecco og City Container. Omsætningen er da også steget ganske betydeligt i perioden fra godt 570 millioner kroner til 825 millioner kroner, mens indtjeningen før renter og afskrivninger i seneste regnskab var lidt over 190 millioner kroner.

Umiddelbart er der ikke den store udvikling at spore her, men når Agilitas alligevel ser ud til at have gjort en god forretning med opkøbet af Michael Henriksens imperium, skyldes det, at man kun betalte omkring 1,1 milliard kroner for virksomheden.

Det skyldes, at selskabet via datterselskabet City Container havde haft nogle meget lukrative kontrakter med Københavns Kommune, som dog stod over for udløb, hvorfor prisen på den samlede koncern blev justeret herefter.

Flere kilder peger på, at Reconor i øjeblikket nyder godt af den enorme travlhed i den danske byggebranche samt investorernes stigende tillid til sektoren, hvorfor det sandsynligvis vil give mening for Reconor at skyde et frasalg af gruppen i gang næste år.

Det kræver dog, at man formår at holde omkostningerne i ro og samtidig får sikret sig nye kontrakter og integreret de nye tilkøb.

Dansk nøglefigur bag opkøb

Agilitas har siden etableringen i 2011 rejst i alt tre fonde, hvoraf den seneste blev stiftet i 2020 med et tilsagn på i alt 4,2 milliarder kroner. Hvor de fleste britiske fonde primært laver ganske få enkeltstående opkøb herhjemme, har Agilitas længe haft en klar overvægt af danske selskaber.

Ud over Cibicom og Reconor ejer man også it-selskabet Danoffice IT, mens fondens fire øvrige investeringer blandt andet ligger i Storbritannien og Holland. Årsagen hertil skal findes i Agilitas-staben, hvor danske Kevin Kristoffersen Iermiin siden 2014 har spillet en stadig større rolle i fonden og i øjeblikket også sidder i bestyrelsen for samtlige af Agilitas’ danske virksomheder.

Den absolutte hovedperson i kapitalfonden er dog fortsat grundlægger og ledende partner, Martin Calderbank, der etablerede fonden kort efter sin exit fra en anden britiske kapitalfond, Stirling Square.

Agilitas har ikke ønsket at kommentere, hvorvidt man arbejder på at afhænde sine aktier i Cibicom.

 

Læs mere

Sky kapitalfond øjner kæmpe frasalg

Kapitalfonde sætter tidligere Mærsk-selskab til salg

Her er sommerens store M&A-handler

M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling

Kapitalfond jagter lånemarked, som bankerne udelukkes fra

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde