Hvis man som investeringsbank har haft for lidt at lave i 2017, bør man nok ikke se sig om efter en anden profession.
Det forgangne år har nemlig været et af de travleste i mands minde, hvor især en række store opkøb og hektisk aktivitet hos både danske og udenlandske fonde har givet travlhed blandt de førende investeringsbanker herhjemme.
Især store handler som salget af betalingsgiganten Nets til amerikansk Hellman & Friedman samt Mærsks salg af henholdsvis Maersk Oil og opkøb af rederiet Hamburg Süd har været med til at placere flere af de internationale rådgivere som JP Morgan, Morgan Stanley og Deutsche Bank helt i top blandt de største rådgivere herhjemme.
Ud over dem er det især rådgiveren Rothschild, der har gjort sig bemærket på det danske marked. Efter primært at være kendt som statens foretrukne rådgiver har den amerikanske investeringsbank anført af tidligere chef for Danske Banks corporate finance-afdeling Jesper H. Jensen for alvor fået markeret sig på det danske marked.
De skal sælges
Herunder en liste over nogle af de virksomheder, der skal sælges i år, samt hvem der ejer de respektive selskaber. I parentes ses de ansvarlige investeringsbanker.
Scandlines – 3i (Rothschild)
Færgerederiet skal sælges, efter at 3i har ejet virksomheden i en årrække. Investeringsbanken Rotshchild er udpeget til at stå for opgaven, hvor det forventes, at både store infrastrukturfonde og pensionskasser vil forsøge at komme med i betragtning.
Huscompagniet – EQT (M&A eller børsnotering)
Efter at have overtaget Huscompagniet fra norske FSN i sommeren 2015 har EQT skruet op for væksten i det succesfulde selskab, og netop nu er fonden ved at kigge på rådgivere, der enten skal sælge virksomheden til en anden fond eller børsnotere selskabet. Rådgiver ventes udpeget inden for kort tid.
Unifeeder – Nordic Capital (Citigroup & Jeffries)
Det århusianske rederi blev købt at Nordic Capital i 2013 og har blandt andet Danica Pension med i ejerkredsen. Såfremt det lykkes investeringsbankerne Citigroup og Jeffries at tiltrække tilpas mange interesserede købere, kan prisen blive på over 7 mia. kr.
3C Retail – Niels Thorborg (Nordea)
Den fynske erhvervsmand Niels Thorborg valgte efter sommerferien Nordea til at afsøge markedet for potentielle samarbejdspartnere. Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har processen ikke været helt ligetil, og man havde forventet, at der var fundet en afklaring inden jul.
De skal også sælges:
Babysam – Polaris (ABG Sundal Collier)
Handicap-Befordring – Catacap (ABG Sundal Collier)
Peak Performance – IC Group (Rothschild)
SSG – BWB Partners (Deloitte)
Elogic – Micro Matic (PWC)
PF Group – Maj Invest (Handelsbanken)
Ziton – BWB Partners (Rothschild)
Louis Poulsen – Polaris (FIH)
Danske Færger – Staten og Clipper (Danske Bank)
Danske Commodities – Henrik Lind (FIH)
Ud over at have været rådgiver på to af sidste års mest opsigtsvækkende handler i form af Nykredits salg af aktier til en gruppe pensionskasser og Mærsks salg af Maersk Oil til franske Total har Rothschild hjulpet kapitalfonden Advent med at overtage Færch Plast, ligesom man har rådgivet kinesiske Geely i forbindelse med investeringen i Saxo Bank.
Rothschild har desuden været tovholder på salget af Stark Group, der i slutningen af 2017 blev overtaget af kapitalfonden Lone Star for knap 8 mia. kr., og 2018 tyder også på at blive et godt år, da man netop nu er ved at sende teasere rundt til interesserede købere af færgerederiet Scandlines, som fonden 3i nu langt om længe er klar til at sælge.
Når flere af de store internationale spillere blander sig på det danske marked, er det ikke tilfældigt. Set i forhold til vores nordiske naboer har Danmark især de senere år haft ganske omfattende aktivet inden for M&A, selv om der ofte fokuseres på, at vi står i skyggen af Sverige, hvad angår børsnoteringer.
Både rådgivere og ikke mindst fonde fra både USA og Storbritannien blander sig nu for alvor i kampen om de store danske selskaber, og når fonde som EQT, FSN og Nordic Capital sælger fra, sker det ofte i processer, hvor de internationale fonde er med i kapløbet. Det så vi blandt andet i forbindelse med EQT’s salg af Færch Plast til amerikanske Advent, ligesom det ventes, at flere globale fonde byder sig til, når Nordic Capital for alvor får sat gang i salget af Unifeeder med hjælp fra Citigroup og Jeffries.
SEB lander rekordår
Blandt de store nordiske banker er det især bemærkelsesværdigt, at svenske SEB har haft et helt forrygende år, hvor man har overgået både Danske Bank og Nordea målt på samlet værdi af de handler, man har stået bag.
SEB har således haft en finger med i salget af Alka til rivalen Tryg, ligesom man også har bistået med salget af aktier i Nykredit og Københavns Lufthavne.
”Vi har et ønske om dels at foretage større transaktioner, hvor vi kan kombinere transaktionssiden med den stærke banking-platform, SEB har opbygget i Danmark, dels at foretage enkeltstående interessante transaktioner. Dette todelte fokus er lykkedes fint i de senere år, herunder i 2017, hvor vi også har haft mulighed for at deltage i flere transaktioner i den finansielle sektor. Hvis vi ser ind i 2018, tyder den nuværende aktivitet på et fortsat højt transaktionsniveau,” forklarer chef for SEB Corporate Finance Carsten Heinild.
Han understreger, at især kapitalfonde spiller en nøglerolle, hvis man vil have succes på det danske marked, da fondene netop nu er særdeles aktive.
Det gælder blandt andet EQT, der netop nu er ved at finde rådgivere til salget af Huscompagniet, samt norske FSN, der forventes at sende Netcompany på børsen inden sommerferien.
Også flere danske fonde, herunder Polaris, er i skrivende stund yderst aktive med planer om frasalg af de to detailkæder Babysam og PWT, ligesom Catacap arbejder på at sælge fondens busselskab Handicap-Befordring.
”Med det fortsat lave renteniveau, kapitalrigelighed og den store efterspørgsel på alternative investeringer, er det åbenlyst, at fonde og private equity også er vigtige kundegrupper for os. Vi arbejder løbende sammen med flere både fonde og PE huse, der som følge af det store transaktionsflow også fremover vil være en meget vigtig kundegruppe for os,” siger Carsten Heinild.
League table - Denmark 2017 ENDELIG
Uafhængig rådgiver spinder guld på Nets
Midt mellem de internationale rådgivere og stærke lokale aktører som FIH Partners blander en af markedets mindre aktører sig nu. Det er det lille specialiserede finanshus MHS Corporate Finance, der både har været rådgiver på henholdsvis salget af Nets samt HMN Naturgas.
Især Nets har været lidt af en guldgrube for MHS og leder Martin Muff. Oprindelig hjalp han nemlig Advent og Bain med at købe sig ind i den danske betalingskæmpe. Det mandat gav det lille rådgiverfirma et overskud på næsten 20 mio. kr., og sidste år hjalp MHS så amerikanske Hellman & Friedman med at købe Nets af Børsen.
LÆS MERE
Nordic Capital jagter genrejsning med ny fond
Prispres truer kapitalfondes grønne investeringer
Kapitalfond i nervekrig med storbanker – mister nu dansk chef