;
Siloer

Inside story

Rådgivere spinder guld på compliance i finanssektoren. Ny spiller blæser til angreb

Reguleringen, der skal tøjle finanssektoren, er en sand guldgrube for rådgivere. Derfor opruster rådgivningshusene massivt for at gribe de nye muligheder. Nu jager en ny spiller markedsandele i den lukrative niche.

Hvidvask, svindel og nye GDPR-krav har skabt et marked i milliardklassen for finanssektorens rådgivere. For mens banker, pensions- og forsikringsselskaberne klager deres nød og må investere milliarder i risikostyring og compliancesystemer, er rådgiverbranchen i færd med at bygge nye specialiserede enheder op fra bunden for at udnytte den stigende efterspørgsel fra finanssektoren.

Herhjemme er det de store revisions- og rådgivningshuse som for eksempel Deloitte, Pwc og EY, der dominerer markedet inden for risiko og compliance-rådgivning, mens it- og teknologihuse som IBM og SAS Institute sidder tungt på softwareområdet.

Men det er et marked i rivende vækst og udvikling, og nu melder også det internationale konsulenthus PA Consulting sig for alvor ind i kampen om de danske finanskunder.

”Det er ikke fordi, vi ikke laver risiko og compliance-rådgivning i Danmark nu, men hidtil har vi trukket på vores internationale ekspertise ud af London. Nu skal vi i gang med at styrke tilstedeværelsen her i Danmark,” siger Amdi Hansen, der er partner og dansk landechef i PA Consulting.

Sagen kort

Risk & compliance er en guldrandet forretning for rådgiverbranchen. For mens lovgiverne forsøger at tøjle finanssektoren med stadig strammere regler, stiger kompleksiteten i reguleringen, og banker og forsikringsselskaber må investere stadig mere i at overholde reglerne.

Det danske marked for risiko og compliance-rådgivning vurderes at ligge på den gode side af 1 milliard kroner.
Sagerne om svindel og hvidvask sætter yderligere fokus på området. Det giver yderligere vækst til rådgivervirksomhedernes finansenheder.

I de senere år har først PwC investeret massivt inden for rådgivning til finanssektoren, og nu kaster konsulenthuset PA Consulting sig også ind i kampen om risiko og compliance-rådgivning til danske finansvirksomheder. Her forventer man at øge sin markedsandel ved at etablere sig med 10-15 specialister i Danmark, som kan trække på rådgivningshusets allerede etablerede specialisthold i London.

For især mindre og mellemstore banker ligger der stadig et stort arbejde forude med at implementere den nye lovgivning.

Guldregn fra finanssektoren

I England er PA Consulting, der har hovedkvarter i London, blandt de førende rådgivere for den enorme engelske finanssektor. Markedet for risk og compliance-rådgivning er i størrelsesordenen 4 milliarder kroner i England, og for PA Consulting kommer en betydelig del af omsætningen fra finansielle kunder. Herhjemme forventer Amdi Hansen også at kunne styrke sin markedsandel på det danske marked, der af flere anslås at være i milliardklassen.

Rådgivningshusene er de senere år begyndt at lade finanssektoren udgøre et selvstændigt forretningsområde, og her udgør risiko og compliance-rådgivning en betydelig del af forretningen.

Hos PA Consulting vil man bygge enheden op omkring en mindre kerne af specialister i kombination med rådgivningshusets ressourcer ud af London. En strategi, som også revisions- og rådgivningshusene gør brug af.

”Vi skal bygge området op over de kommende år, så vi har 10-15 specialister beskæftiget med risk og compliance som deres primære formål,” siger Amdi Hansen.

Banker i massiv oprustning

Selv om de store banker for tiden er i vælten på grund af sagerne om mulig hvidvask og svindel, har de foretaget massive investeringer de senere år for netop at undgå den type sager.

I Danske Bank er der i dag små 1.000 folk ansat til at sikre risikostyring og overholdelse af regulativerne, og i Nordea tæller risiko og compliance-afdelingen i dag 1.500 fuldtidsansatte. Dertil kommer 12.000 ansatte, som har kundekontakt, og som derfor løbende får træning i at identificere og alarmere om mulige tegn på hvidvask og lignende.

En stor del af rådgivning inden for risiko og compliance centrerer sig om it, da man for at identificere og bremse tvivlsomme transaktioner er nødt til at analysere mange milliarder transaktioner.

Derfor bruger revisions- og rådgivningshusene også robotter og kunstig intelligens i deres løsninger. Her har blandt andre EY investeret massivt. Op imod 1 milliard dollar på verdensplan, og også hos Deloitte har man både compliance- og tech kompetencer inhouse.

Men fordi området er så teknologikrævende, er der også skarp konkurrence fra nogle af teknologihusene, især amerikanske IBM og SAS Institute.

Konkurrence fra it-specialister

For IBM er finanssektoren globalt set det største forretningsområde, og med købet af rådgivningshuset Promontory i 2016 har IBM spredt sig fra softwarescenen til også at konkurrere i rådgivningsarenaen.

”Jeg tror, man skal dele det op i rådgivning og systemer. Inden for rådgivning møder vi især de lokalt forankrede rådgivere såsom revisionshusene, som er inde at arbejde med de nationalt forankrede kunder i finanssektoren. Men på systemmarkedet, når man taler AML (forebyggelse af hvidvask, red.) og KYC (kontrol af kunder, red.), er det inden for risikostyring et stort dataapparat, der skal bruges, og her er det nogle helt andre spillere, man møder, såsom SAS Institute herhjemme,” siger Peter Sommer, der er partner i IBM og leder af området financial services i Norden.

I IBM’s nordiske rådgiverforretning under Promontory har man i dag to specialister ansat, som servicerer hele Norden. De kan ganske vist trække på ressourcerne i hele IBM, men i forhold til de øvrige spillere i markedet er det en forholdsvis lille enhed. Det skal dog ses i lyset af, at man hos IBM primært fokuserer på de store internationale banker og ser på markedet for risiko og compliance-rådgivning i europæisk kontekst uden at sondre specielt mellem Danmark og resten af kontinentet.

”Finansselskaberne med internationale bankforretninger er interesserede i at tale med IBM for også at forstå, hvad best practice i forhold til risikostyring og compliance er. Det er ikke nødvendigvis danskere, der rådgiver danskere, men internationale profiler, der rådgiver om, hvad der sker på området på europæisk og globalt plan,” siger Peter Sommer.

Hos PA Consulting, som markedsfører sig som et innovations- og transformationshus med fokus på implementering, lægger man sig midt imellem de store revisions- og rådgivningshuse og de teknologifokuserede rådgivere som IBM. Men at ligge i krydsfeltet mellem teknologi og mere traditionel finansiel rådgivning ser man som en klar konkurrencefordel, lyder det fra Amdi Hansen.

”I forhold til konkurrenterne i revisionsbranchen, har vi fuldstændig armslængde til, hvad vi ellers laver, og samtidig har vi den fordel, at vi er enormt stærke på it, mens vi samtidig også er stærke på forretning. Den kombination differentierer os væsentligt i forhold til de andre spillere i markedet,” siger Amdi Hansen.

PwC har takket nej til at medvirke i artiklen.

 

Billedtekst: I de ikoniske kontorsiloer i Københavns Nordhavn planlægger konsulenthuset PA Consulting et angreb på finanssektorens lukrative risiko og compliance-forretning. Foto: PR

LÆS OGSÅ

PwC-boss angriber advokatbranchen i stort sats på M&A

Her er de mest populære konsulenthuse

Nøglefigur stempler ud af fremadstormende konsulenthus

Topchef forlader revisionsgigant

Boston Consulting køber ind i danske vækstlokomotiver

Rådgivere i åben krig om topchefernes digitale agenda

Ny Bain-chef går i offensiven

Her er virksomhederne, de unge vil arbejde for

McKinsey taber terræn i Danmark