Alle har i 2024 en holdning til Danske Bank. Men ingen andre end bogens forfatter, professor Per H. Hansen, har vel større indsigt i banken og institutionen Danske Bank. Forfatteren udgav i 1997 sammen med Søren Mørck det digre værk ’Den Danske Bank’, så indsigten er enorm.
Efter mere end 150 år på stort samme adresse, Holmens Kanal, flyttede Danske Bank her i 2024 til ny adresse i Postbyen. Et næsten revolutionært skifte, og skiftet er anledningen til denne udgivelse.
Per H. Hansen er på opfordring af Danske Bank blevet bedt om at skrive bogen. Men forfatteren understreger, at han har haft helt frie hænder til at skrive den.
Det er der kommet en rigtig fin og interessant bog ud af. Selv om man ikke nødvendigvis lige har erhvervslitteratur på ønskelisten. Og jeg kan allerede her sige, at det er en fremragende bog.
En tour de force i dansk historie
Boganmeldelse
Danske Bank – Bankens historie gennem 150 år
Af: Per H. Hansen
Forlag: Strandberg Publishing
Sprog: Dansk
Sideantal: 224
Pris: 299,95 kr.
ISBN: 978-87-94418-16-4
Stjerner: 6 af 6
Bogen er anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com
En bog om Danske Banks 150-årige historie er en historie om Danmark gennem 150 år. Bogen er ikke bare erhvervshistorie, men en historie om det samfund og det land, som banken har udviklet sig gennem.
Nuværende ceo Carsten Egeriis skriver i sit forord, at banken er et spejl af det danske samfund. Jeg kan ikke være mere enig. Og tænk over. hvor få virksomheder i Danmark der reelt er det. Og som har været det over en så lang en årrække.
Fra etablering til finanskrise, succes og nederlag
Bogen er opdelt i en række hovedafsnit med hvert sit historiske tema som overskrift. 1. Fra stiftelsen af banken som Landmandsbanken i konkurrence med Tietgens Privatbanken. 2. Bankens ekspansion, første verdenskrig og rekonstruktionen af banken i 1921. 3. Bankens genrejsning og anden verdenskrig. 4. Danmark som industriland 5. Banken bliver international – herunder sejre og nederlag. Det er på alle måder virkelig interessant læsning.
Jeg er vild med, at forfatteren spænder så vidt i sin historieskrivning. Lige fra Louis Pios tale i Fælledparken til etableringen af MobilePay og hvidvaskudfordringer. Det er netop derfor, at dette ikke bare en bog om Danske Bank, men en bog om Danmark.
Personligt husker jeg min farfar fortælle om krakket i 1922. Han var efter datidens normer blevet hovedrig på handel med huder i USA efter 1. verdenskrig og mistede en del af formuen ved krakket. Så der var altid mange kontanter i en cigarkasse hjemme hos ham. Han skulle ikke have nogen banker til gøre det mod ham igen.
Udvikling, vaskeriet, inkassoopkrævning og flexskandaler
Per H. Hansen fortæller virkelig levende om bankens udvikling. Fra de helt tidlige måder at drive bankforretning på til de seneste digitale løsninger. Tænk, at man selv er blevet så gammel, at man har haft en bankbog, som man gik i kassen med og fik skrevet i. Tiden flyver.
Jeg synes, at forfatteren kunne have dykket lidt mere ned i de skandaler, der har ramt banken de seneste år. Ikke så meget selve skandalerne, men måske dykke ned i, hvorfor de opstår. Hvad er det for et lederskab og værdisæt, der her svigtet.
Det fylder kun ganske få sider, men måske ligger der stof heri til et bind mere. Hvorfor satte banken profit højere end etik, hvilket, som forfatteren skriver, ”ledte til bankens Stunde Null, vers. 2.0”.
Virkelig en anbefalelsesværdig bog
Bogen er letlæst og med masser af flotte og historieunderbyggende billeder. Jeg kan kun anbefale at læse bogen, og ikke bare hvis du er interesseret i Danske Bank, men også hvis du bare har den mindste interesse i udviklingen i samfundet og erhvervslivet.
Jeg oplever, at forfatteren hele vejen igennem virkelig får perspektiveret vigtigheden af at have en storbank til at løfte en række væsentlige samfundsopgaver, og hvad der sker, når banken fjerner sig for meget fra denne opgave.
Jeg giver bogen en sjælden score på 6 stjerner af 6 mulige.
Bogen er anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com
Læs mere
Indsigtsfuld inspiration om ledelse i forsvaret
Flere lyspunkter og kun lidt dødvande i vismandsrapport
Realistisk, nyttig og modig bog om samarbejde
En god guide til AI: ChatGPT, Gemini eller Copilot
Ny bog skuffer: Kritik af moderne arbejdskulturer og ledelsespraksisser er for skinger
En bog, som vil og kan noget for både den nye og erfarne leder
Ledelsesbog til alle medlemmer i organisationen får fem stjerner
Hastighed og de gode løsninger er ikke hinandens modsætninger – tværtimod
Bog om værdien af kvinders arbejde er et polemisk partsindlæg, men alligevel læseværdig
Et personligt manifest for et bedre arbejdsliv
Tag din følelsesøkonomi alvorligt
Berlingske-topchef: Sådan blev nutidens borgerlighed værdi- og retningsløs
Hverdagsimplementering stiller skarpt på levedygtige organisationsforandringer
Overfladisk bog om det superspændende AI-tema