Deloittehuset

Virksomheder

Revisionsgiganter er stadig mærket af opbremsning i marked

Selv om væksten fortsætter med at gå i den positive retning, smitter de seneste års afmatning på markedet stadig af på big four-revisionshusene PwC og Deloitte, hvor sidstnævnte har måttet justere forretningsområderne. Optismen fejler dog ikke noget hos begge - og Deloitte sigter nu endnu højere.

De store big four-revisionshuse viser tegn på stadig at være præget af de seneste års afmatning, hvor de høje inflations- og renteniveauer har sat en bremse på især M&A-markedet.

De dugfriske regnskaber for 2023/24 fra både Deloitte og PwC viser således begge begrænset, om end stadig positiv vækst.

For Deloittes vedkommende landede omsætningen på lidt over 5 milliarder kroner, et løft på 4 procent.

Et stykke fra de standarder, der er blevet sat de foregående år med tocifret vækst. I regnskabsperioderne 2021/22 og 2022/23 lå vækstprocenterne på henholdsvis omkring 19 og 12 procent.

Hvad angår konkurrenten PwC, ser tingene noget anderledes ud. Her blev omsætningen i det seneste regnskab løftet med omkring 8 procent til knap 3,7 milliarder kroner.

En klar forbedring fra de 4 procent sidste år, men dog stadig en tilbagegang fra rekordperioden 2021/2022, hvor væksten lå på 10 procent, inklusive den omsætning, PwC’s danske medarbejdere og partnere genererede i udlandet.

For Deloitte kan bremsen i væksten især tilskrives frasalget af en række aktiviteter i revisionsforretningen.

I de seneste tre år har det store hus skåret ned på antallet af audit- & assurancekunder fra 11.500 til 5.000. Kontoret i Esbjerg blev ligeledes i 2023 solgt til BDO. Samme år blev også Deloittes Health Care-praksis inden for regnskab og revision købt af en række tidligere partnere, der brød rækkerne og stiftede deres eget revisions- og rådgivningshus.

Begge har gjort store indhug i revisionsforretningen, og kundeporteføljen er blevet væsentligt indskrænket.

Selv om Deloittes vækst altså er afdæmpet, er det dog ikke noget, der slår skår af glæden hos administrerende direktør Christian Jensby. Han påpeger, at justeret for frasalg lyder den reelle omsætning på 6 procent.

”Resultaterne er meget tilfredsstillende. Vi følger stadigvæk i sporet på den underliggende markedsvækst, som vi oplevede i 2021, 2022 og 2023, men den er faldet til et mere normalt niveau. Jeg er dog rigtig tilfreds med, at vi har oplevet en god vækst på den underliggende forretning, og vi har vundet markedsandele i år. Det er det, vi måler vores succes op imod,” siger Christian Jensby til InsideBusiness.

Deloitte sigter mod nye højder

Sidste år fortalte Christian Jensby til InsideBusiness, at selv om han ikke forudsagde et totalt stop, ville Deloitte fremover forholde sig mere ‘ydmygt’ i sine forventninger.

I forbindelse med det nye regnskab gentager han budskabet, dog med modifikationer. Grundet sin størrelse og de stadig usikre makroøkonomiske forhold bliver det ifølge ham “nok lidt utopisk at tro, at vi kan skabe noget, der er markant større over tid end den underliggende markedsvækst”.

Dog har Deloitte stadigvæk en ambition om at blive større og vinde markedsandele. Men for at gøre det og samtidig stadig være konkurrencedygtig bliver det nødvendigt at foretage lignende justeringer som de førnævnte frasalg.

Det indebærer blandt andet at fokusere på de større byer, hvor kundebasen i langt højere grad er til stede. Og så kommer Deloitte til at fokusere forretningen i højere grad på at være mere for færre kunder.

“Det er ikke kun inden for revisionsdelen; vi har forholdt os til hele vores kundebase og fundet ud af, at det ikke er alle steder, vi kan være lige relevante med vores ydelser. Der er nogle af kunderne, der har det bedst med at blive serviceret af nogle af vores kolleger i markedet, der kan tilbyde nogle mere specifikke ydelser, end vi kan,” siger han.

På den baggrund kan Christian Jensby løfte sløret for Deloittes langsigtede plan: Deloitte kommer i de kommende år til at sigte mod de høje tinder.

”Jeg tror, at om 8-10 år kan vi fordoble vores aktiviteter i Danmark til 10 milliarder kroner, hvilket vil svare til en gennemsnitlig vækst på omkring 7-8 procent om året. Men det kræver, at vi tør træffe de rigtige strategiske beslutninger i dag,” siger Christian Jensby.

PwC sætter endnu mere strøm til kerneydelser

Hvad angår PwC, noterer man sig i regnskabet, at den økonomiske optimisme så småt er vendt tilbage til erhvervslivet, og at det har smittet af på revisionsforretningen.

Man har således i løbet af perioden oplevet fremgang på ikke blot klassiske ydelser inden for revision, skat og M&A, men også inden for deres forholdsvis nye vækstområde på juridisk rådgivning, fremgår det af regnskabet.

Desuden har man landet flere store kunder i porteføljen for revisionsforretningen, heriblandt Ørsted, Zealand Pharma, ISS og Rockwool, samt flere projekter og aftaler om digitalisering, grøn omstilling, virksomhedstransformation og cybersikkerhed, herunder statens milliardstore rammeaftale, hvor PwC er leverandør for alle delaftaler.

Selv om man altså ikke er helt ude af den økonomiske usikkerhed og vækstopbremsningen, er det andre toner end tidligere i år, hvor man som andre i branchen kunne mærke presset.

Optimismen kan tilsyneladende også mærkes hos PwC’s Lars Baungaard, der 1. oktober tiltrådte som husets nye administrerende direktør og afløste Mogens Nørgaard Mogensen, som i 13 år havde båret stafetten.

Eftersom han lige har sat sig til rette i stolen, og han først skal besøge de forskellige afdelinger i landet, har Lars Baungaard endnu ikke mulighed for at stille op til interview og forklare PwC’s strategiske planer.

I et skriftligt svar understreger han dog, at PwC fortsat kommer til at sætte strøm til sine ydelser inden for revision og rådgivning. For sidstnævntes vedkommende især inden for de store dagsordener.

”Det ligger i vores formål, at vi skal styrke tilliden i samfundet samt løse væsentlige problemstillinger, og det har aldrig været mere relevant. Vi skal naturligvis fortsat levere på vores formål ved at understøtte erhvervslivet inden for bl.a. ESG, AI og compliance, som er væsentlige samfundsagendaer. Det vil bl.a. ske gennem betydelige investeringer i upskilling af vores medarbejdere og partnere og gennem teknologiinvesteringer, f.eks. vores next generation audit,” skriver Lars Baungaard og tilføjer, at PwC fortsat forventer en vækst på 6 til 8 procent.

Øget konkurrence på markeder og supertrends

Som så mange andre i branchen kigger både Christian Jensby og Lars Baungaard ind i et konsulentmarked, der gennemgår flere forandringer, hvor markedet som helhed kan se frem til en genopretning efter nogle afmattende år.

Især store tendenser i erhvervslivet som bæredygtighed, kunstig intelligens og compliance tegner til at blive guldæg for rådgivere, og som både Deloitte og PwC kun kommer til at investere mere i, fortæller begge selskaber.

Dog ser væksten ud til at blive mere moderat, eftersom kunder i stigende grad vil være mere tilbøjelige til at skære store, transformative projekter fra.

På revisionsområdet gør flere huse i underlaget samtidig klar til for alvor at sætte tænderne i smv-segmentet.

Det gælder især for Beierholm, der på baggrund af et rekordregnskab har blikket stift rettet mod netop det segment. Men også BDO og Grant Thornton opruster med mandskab for at sætte sig tungere på det marked.

Det afskrækker dog ikke de to big four-chefer.

”Vi står rigtigt godt i markedet og i konkurrencen, fordi vi har gennemført de beslutninger, som er svære for ejerledede virksomheder at træffe. Selv om det ikke har været nemt, har det været nødvendigt, for at vi kan levere et stærkere firma til de næste generationer. Samtidig kan vi se, at vores investeringer i talentmassen, livslang læring og kundemassen giver pote, og jeg er stolt over, at vi fortsat kan vækste forretningen på den baggrund,” siger Christian Jensby fra Deloitte.

Også PwC’s Lars Baungaard ser med optimisme på fremtiden. I sit svar til InsideBusiness oplyser han, at den øgede konkurrence og de markedsmæssige forudsætninger giver muligheder for at skabe værdi for kunderne.

”Vi vil fortsat investere i vores kompetencer inden for transformationsagendaen og i særdeleshed inden for de områder, hvor vi ved, vi er superstærke i PwC, og hvor vores kunder hurtigt vil opleve værdien,” skriver Lars Baungaard i sit svar.

 

Læs mere

Landechef for konsulentkæmpe forfremmes. Vil sætte strøm til kerneområder i Norden

Tidligere chef i Deloittes strategiben tilslutter sig nystartet konsulenthus med fokus på life science

Revisorkæmpe i rekordvækst – foretager strategiske ændringer i forretningen

Revisionshus snupper erfaren KPMG-profil med smv-fokus – markerer skred i revisorbranchen

Nye, værdibaserede prismodeller vinder frem hos konsulentgiganter. Dog viser problemerne sig

Vækstfremgang giver konsulentgigant blod på tanden: Vil sætte strøm til kerneforretninger

Globale konsulenthuse i dansk fremgang efter stilstand. Konsulentkæmpe går dog tilbage

Deloitte forbereder sig på opbremsning efter nyt år med kraftig vækst

PwC lander rekordregnskab. Varsler offensiv på advokaters hjemmebane