Det kan være hårdt at overtage arven efter en tung, ikonisk topchef. Det kan både Mark Luscombe i Sydbank og Lars Mørch i Jyske Bank tale med om i en uge, hvor begge banker kom med en ny strategi.
Men de fik hver deres modtagelse. Jyske Banks klart den dårligste: et kursfald fra 535 til 470. Investorerne og analytikerne var skuffede, for Lars Mørchs længe ventede strategi var ikke, som man havde håbet. Det var snarere en uambitiøs plan om mere af det samme.
Problemet for Lars Mørch er først og fremmest arven efter Anders Dam, der besluttede at købe BRF Kredit, samtidig med at Jyske Bank isolerede sig i Silkeborg i håb om at kunne stå på egne ben uden for samarbejderne i Landsdækkende Banker, BOKIS under Lokale Pengeinstitutter, Totalkredit og sågar med mere intern it-udvikling uden om Bankdata.
Tømmermændene efter den fest mærker Lars Mørch i dag, for Jyske Bank halter voldsomt efter Sydbank, hvad angår egenkapitalforrentning.
Sydbank leverede efter årets første ni måneder en kapitalforrentning på 21,7 procent om året efter skat omregnet til helår. Og i forbindelse med regnskabet offentliggjorde Sydbank en målsætning om at levere en egenkapitalforrentning på over 15 procent i de kommende tre år mod 10 procent i den hidtidige periode.
Til sammenligning regner Jyske Bank med at opnå en forrentning af egenkapitalen, eksklusive immaterielle aktiver, på 10 procent i 2028. Det var det, som umiddelbart skuffede investorerne fra Jyske Bank og sendte kursen i dørken.
Men som bekendt ligger djævelen i detaljen, og Jyske Banks strategi er nok ikke så trist, som det umiddelbart kan se ud. For implicit i den ligger, at dansk økonomi i de kommende år forudsættes at være præget af betydelig lavere renter og en balanceret fremgang med høj beskæftigelse og moderat inflation. Desuden forventer Jyske Bank et mere normaliseret billede med større tab på udlån.
Men kernen i problemstillingen ligger et andet sted. Sydbank har nemlig en lavere kapitalbelastning, fordi man samarbejder med Totalkredit om realkreditlån. Sydbank er således en mere ren bank med højere egenkapitalforrentning i gode tider – og relativt set større kredittab i dårligere tider. Sydbank satser stort på erhverv – men det sker ikke uden risiko. Som beskrevet i InsideBusiness har Sydbank et trecifret millionbeløb i klemme i konkursen Sealing System som eksempel.
Ringkjøbing Landbobank har også talrige tab i lasten fra blandt andet kollapsede leasingfirmaer og andre godtfolk. Det er til en vis grad en del af gamet, da det i sagens natur ikke er risikofrit at drive bank.
Jyske Bank er mere stabil under lavkonjunktur
Til sammenligning har Jyske Bank klaret sig uden grumme kredittab de seneste år. Men som altovervejende udgangspunkt er Jyske Banks forretningsmodel med Jyske Realkredit inde i maven kendetegnet ved at være bedre under lavkonjunktur, fordi indtjeningen fra realkreditten er stabil med lave kredittab fra privatkunder. Det er altså en lidt anden og mere konservativ businesscase end Sydbanks.
Og det skulle Lars Mørch måske have slået lidt mere på i den nye strategi. Omvendt er Lars Mørch jo også bankmand til fingerspidserne, og kan han leve med at være den måske dårligst performende storbank i Europa? Næppe.
Så noget må ske – og det handler om Jyske Realkredit – kan det sælges fra og efterlade Jyske Bank som en mere ’ren’ bank med højere egenkapitalforrentning? Den mulighed er utvivlsomt på bordet i Jyske Bank, skal det være en pensionskasse, der køber, bliver prisen derefter. Og der synes at være en kæmpe forskel på, hvad pensionsselskaberne synes, at et realkreditselskab skal koste i forhold til det, som Jyske Bank forventer. Nøglen ligger åbenbart i, at realkreditselskab er mest værd under afløb, hvor der kun er lidt aktivitet og faldende kapitalkrav.
Men Lars Mørch er ikke klar til at præsentere en nøglefærdig fremtidsplan for Jyske Realkredit. Han køber derfor tid med en konservativ (læs: dødkedelig) strategiplan. For en optimal vej videre kræver tålmodighed. Vil nye kapitalkrav til Nykredit hjælpe ham? Kan man få flere banker med som distributionskanal, kan Jyske Bank samle sektoren op i flere samarbejder og opstår der nye opkøbsmuligheder? Kan man få konkurrencemyndighederne til at presse Nykredit endnu mere?
Skal Realkredit Danmark købe Jyske Realkredit, skal Nykredit fusionere med Jyske Bank, så Silkeborg-banken bliver den fortsættende? Rent konkurrencemæssigt kan sidstnævnte måske godt lade sig gøre, hvis Jyske Realkredit er en afløbsforretning. Mulighederne skal på bordet og analyseres grundigt – og det er det, som Jyske Bank i virkeligheden slås med.
Alternativt skal Jyske Bank og Lars Mørch komme med en ny investorhistorie. En historie, som seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet vil elske. En historie om, at banker bare skal levere sikre og stabile afkast uden for meget risiko. Under den nuværende tunge regulering må man bare erkende, at bankdrift ikke er sexet som Novo Nordisk eller Carlsberg. Det er kedeligt, langsomt og stabilt, og det er bedre at fokusere på eget værditilbud til kunderne end at love aktionærerne guld og grønne skove, som bankerne gjorde det før finanskrisen.
Det er det, som Lars Krull mener. I det tilfælde har Lars Mørch foreløbig fat i den lange ende.
Læs mere
Unik chance for Jyske Bank: Nu kan Lars Mørch træde i karakter som sektorens førerhund
Konkurrenceformand: Nu åbner vi for konkurrencen på realkredit
Jyske Bank-Danske Banks angreb er sidste skud. Vil Nykredit reagere med lavere bidragssatser?
Spil om SDC’s fremtid bliver afgørende for strategisk opgør i banksektoren
Sydbank har 100 millioner i klemme i kapitalfonds konkurs
Banker genopliver betændt debat: Vil have udvidet revisionspligt for virksomheder
Slutspil om Finans Danmarks toppost er i gang
Finans Danmark står ved en skillevej. Hvem tager stafetten videre?
Politisk møde viser klar uenighed om bankernes rådgivning af kunder
Solen strålede over banktopmøde – men frustration over reguleringen spøger
Her er de mulige konsekvenser i sag om forbrugslånsbank
Større banker er stadig guldæg for revisorer. Især to huse fører nu i feltet
Opgør tager form: Regeltyranni mod banker har taget overhånd
Revisorkrav spreder sig som lynild i bankerne. Temaet er sprængfarligt