Formandskab Finans Danmark

Bank/Realkredit

Rivegilde om formandsposten i Finans Danmark 

Først efter et tovtrækkeri på højeste niveau i den danske banksektor fandt bestyrelsen i bankernes brancheorganisation flertal for Danske Banks Carsten Egeriis i stedet for Nykredits Michael Rasmussen. Helt ekstraordinært blandede Danske Banks bestyrelsesformand, Karsten Dybvad sig og lagde pres på andre banker

Selveste Danske Banks bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, spillede en nøglerolle i den voldsomme armlægning i den danske banksektors øverste top. InsideBusiness kan i dag med baggrundsviden fra en lang række kilder afsløre, at det langtfra var let at blive enige om at pege på den nye formand for den prestigefyldte brancheorganisation for bankerne, Finans Danmark.

Det så ellers ganske udramatisk ud i pressemeddelelsen fra i mandags, hvoraf det blot fremgik, at nu var der valgt ny bestyrelse og formand. Men det, der foregik bag kulissen, var helt ekstraordinært i år, idet Danske Banks formand Karsten Dybvad højst utraditionelt blandede sig for at sikre, at landets største bank igen kunne placere en af sine topfolk i spidsen for branchens talerør.

Normalt styres valget af formand for Finans Danmark ud fra, at en bankdirektør for enten Danske Bank eller Nordea står i spidsen for organisationen i en toårig periode. Men plejer må siges at være stendød, fordi Nordea nu er blevet en filial i en nordisk bankkoncern, som har hovedsæde i Finland og er underlagt ECB’s bankregime. Derfor kan Nordea ikke indtage topposten længere, mener man i branchen.

Sagen kort

Helt ekstraordinært blandede Danske Banks bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, sig i debatten om den nye formand for Finans Danmark for at sikre, at det blev Danske Banks Carsten Egeriis, der indtog posten.

Danske Bank har ellers ikke været formand for den magtfulde lobbyorganisation siden 2016 henset til hvidvasksagen.

I dag er det sagen om inkasso, der fylder mest, og derfor er mange i banksektoren skeptiske over for Danske Banks evne til at opnå politisk ørenlyd.

Desuden har Nykredits topchef, Michael Rasmussen, nu siddet på posten i fire år i træk. Han blev formand, da Danske Banks daværende formand, Tonny Thierry-Andersen, havde udtjent sin værnepligt i 2016 – og med fusionsaftalen mellem Finansrådet og Realkreditrådet var det aftalt således, at Michael Rasmussen skulle overtage posten dengang i to år. I 2018 kunne Danske Bank ikke overtage pga. hvidvaskskandalen, så man ændrede vedtægterne, så Michael Rasmussen kunne tage en tørn mere.

Alligevel lå det ifølge InsideBusiness’ oplysninger i kortene, at Michael Rasmussen skulle tage nok en runde som formand, fordi hverken Sydbanks Karen Frøsig eller Jyske Banks Anders Dam havde ønsket at samle stafetten op. Desuden betyder Danske Banks række af både mindre og meget alvorlige møgsager, at det kan blive alt andet end nemt for bankens topprofiler at indgå i en konstruktiv dialog med en socialdemokratisk regering.

Michael Rasmussen primært omgivet af venner

Den seneste afsløring af Danske Banks fejlagtige opkrævninger af kundernes gæld har ikke alene gjort rigtig ondt på både bankens selvforståelse, men også på sektorens omdømme i befolkningen.

Desuden står det for branchefolk tindrende klart, at den øvrige bestyrelse med undtagelse af Anders Dam i Jyske Bank Finans Danmark og Bjørn Bøje i Nordea er ret tætte på Nykredit, fordi man på den ene eller den anden måde samarbejder med den blå-hvide gigant på Islands Brygge.

Således indgår både Fynske Banks Petter Blondeau, Lån & Spar Banks John Christiansen, Den Jyske Sparekasses Claus E. Petersen, Spar Nords Lasse Nyby og Sydbanks Karen Frøsig i Totalkredit-samarbejdet – og har alle indtil marts i år siddet med i Totalkredits bestyrelse med Michael Rasmussen som formand.

Desuden ejer Nykredit betydelige aktieandele i både Den Jyske Sparekasse, Spar Nord og i DLR Kredit. Så det er fair at sige, at Michael Rasmussen har siddet for enden af bordet i en kreds af mestendels venner. Og derfor var der ikke noget mærkeligt ved, at han skulle fortsætte som formand.

Sådan skulle det dog ikke gå. Ifølge InsideBusiness’ oplysninger blandede Danske Banks bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, sig nemlig, da han mener, det er på tide, at Danske Bank igen indtager sin retmæssige plads for enden af bordet i Finans Danmark som en del af turnussen. Ifølge InsideBusiness’ oplysninger skete det ved, at Dybvad blandt andet kontaktede toppen af Jyske Bank for at få dem med til at stemme for Carsten Egeriis som formand i stedet for Michael Rasmussen, fordi treenigheden Danske Bank, Nordea og Jyske Bank trods alt har flere stemmer i Finans Danmark end de banker, som er med i Totalkredit-samarbejdet.

InsideBusiness har henvendt sig til Jyske Bank for at få bekræftet disse informationer, men meldingen fra Silkeborg er: Ingen kommentarer.

Danske Bank reagerede svagt og nølende på Arne-skat 

Det er dog ikke udelukkende en positiv nyhed rundt om i de mindre og mellemstore danske banker, at Danske Bank igen tager teten.

InsideBusiness har således talt med flere bankfolk, der ærgrer sig over, at en stærkt imagemæssigt udfordret Danske Bank nu skal repræsentere hele banksektoren over for politikerne. Et eksempel, der vakte frustration blandt de øvrige bankdirektører, var, at Danske Bank var svag og nølende i sin kommunikation for at bremse statsminister Mette Frederiksens såkaldte Arne-skat, der rammer både banker, pensions- og forsikringsselskaber.

En anden og mere alvorlig sag er, at det er kort tid siden, at banken og også formand Karsten Dybvad blev ramt af den seneste af en række skandaler i forbindelse med den såkaldte inkassosag, som TV2 og Berlingske har afsløret. Derfor stiller mange topfolk i banksektoren sig tvivlende over for, at bankens formand allerede nu anser banken for at være tilstrækkelig renset til igen at stille sig i spidsen for en samlet sektor.

Desuden peger flere på, at det er en del af Karsten Dybvads plan at bruge platformen i Finans Danmark til at tage mere samfundsansvar og dermed bringe Danske Bank ud på den anden side af en uhyre vanskelig periode for banken.

Endnu værre er det dog, at flere af de øvrige bankdirektører i bestyrelsen anser det for at være upassende, at en bestyrelsesformand personligt blander sig i valget af en formand til Finans Danmark, hvis øverste ledelse altid har været tegnet af direktørerne i de to store pengeinstitutter Danske Bank og Nordea.

”Hvis Danske Bank mener, de har fået ryddet op i en sådan grad, at man kan indtage formandsposten, er det som udgangspunkt fint. Det må i princippet komme an på en prøve. Men der, hvor kæden hopper af, er, når bankens formand tager direkte kontakt til folk i og omkring bestyrelsen for at overbevise dem om, at bankens kandidat er den bedste,” forklarer en kilde med indgående kendskab til hele det noget spegede forløb.

Danske Bank svarer ikke på bestyrelsens indblanding

På InsideBusiness har vi spurgt Danske Bank om årsagen til, at Karsten Dybvad blandede sig i formandsdebatten, og om banken kan bekræfte, at denne fandt sted. Men det skriftlige svar fra Danske Bank viger uden om temaet.

”Det er Finans Danmarks bestyrelse, der indstiller kandidater til formandsposten. Det har også været tilfældet her,” lyder det fra Danske Banks direktør og nyudnævnt formand for Finans Danmark Carsten Egeriis.

Hvorfor er det nu tid til, at Danske Bank tager formandsposten. Det har jo været en periode med flere møgsager af forskellig karakter, kan det ikke få betydning for Finans Danmarks politiske gennemslagskraft?

”Det er rigtigt, at der har været en vis negativ opmærksomhed omkring banken. Danske Bank rydder op i en række sager, men vi vil også gerne bidrage til både sektoren og samfundet. Der er ikke nogen modsætninger i det. Tværtimod. Derudover er jeg formand, men det er på vegne af en hel finanssektor, der ligesom Danske Bank hver dag gør et stort stykke arbejde for at hjælpe og servicere rigtig mange kunder i hele Danmark. Jeg vil sammen med alle de gode kræfter i Finans Danmark gøre mit bedste for at fortsætte med at gøre vores rolle, vores bidrag og vores indsats tydelig – og så vil vi som hidtil bidrage til en åben og konstruktiv dialog med politikere, samarbejdspartnere og kunder,” siger Carsten Egeriis.

Danske Bank vil varetage alles interesser

Blandt andre spillere i den danske banksektor hører man både godt og skidt om Danske Banks nye formandsrolle. Nogle steder føler man, at Danske Bank ellers har været god til at tale hele sektorens interesser. Andre steder er man mere bekymret for, om bankens p.t. dårlige dagsform kommer til at betyde noget negativt for brancheorganisationens gennemslagskraft.

Hvad er Danske Banks forventninger til samarbejdsklimaet og repræsentationen af mindre bankers interesser i Finans Danmarks bestyrelse?

”Jeg vil som ny formand være meget bevidst om at tale på vegne af alle landets banker uanset størrelse. Jeg har den klare overbevisning, at vejen frem er at fortsætte med at lytte til alles synspunkter, finde fælles fodslag og arbejde til gavn for hele sektoren. Jeg har kun oplevet et godt og konstruktivt samarbejde, og det glæder jeg mig til at fortsætte med at være en del af. Vi har alle en interesse i, at vi får fremført synspunkter på vegne af hele sektoren til gavn for hvert enkelt medlem,” siger Carsten Egeriis.

InsideBusiness har også været i kontakt med flere bankdirektører, som er positive over for, at der nu sker et skifte på formandsposten i Finans Danmark. Primært af den årsag, at det er sundt med forandringer.

Billedtekst:

Nogle gange siger et billede mere end mange ord. Her ses den nye øverste ledelse i Finans Danmarks bestyrelse: fra venstre Nordeas Bjørn Bøje Jensen (næstformand), Danske Banks Carsten Egeriis (formand) og Nykredits Michael Rasmussen (afgået som formand, nu næstformand).

Foto: PR

LÆS MERE

Milliardstore tilbageførsler kan forgylde banker og investorer næste år

Storbank strammer skruen om kriseramte Joe & The Juice

Her er de mulige kandidater til at afløse Anders Dam

Nykredit har kæmpekredit til minkavlere. Se de hårdest eksponerede banker 

Nordea nervøs for kriseramt underholdningskoncern

Banker igen på pinebænken: Nyt slagsmål om konkurrence på vej

Datacentralfusion rykker nærmere

Strid tager til om bankernes tårnhøje udtrædelsesomkostninger

Vakler tronen under Anders Dam?

Sydbank-opkøb giver ømme tæer i bank, pensions- og forsikringspartnerskaber

Opgør om uønskede bankkunder. Minister sætter sektor på plads