Peter Warnøe web

Inside story

Røde ører: Statens pengetank på spring til at investere i omstridt fond 

Vækstfondens stod på spring med et trecifret millionbeløb til venturefonden Nordic Eye uden at opdage, at fondens frontfigur, Peter Warnøe, havde optaget ulovlige lån for at understøtte en luksuriøs livsstil. 

Statens magtfulde investeringsorgan Vækstfonden stod på spring for at investere et trecifret millionbeløb Nordic Eye, hvor frontfigur Peter Warnøe i denne uge måtte trække sig på grund af ulovlige lån i talrige af sine selskaber. 

Sammen med en række pensionskasser i ryggen givet Nordic Eye besked på, at man så positivt på at investere et anseeligt beløb i forbindelse med en igangværende kapitalrejsning. 

Det fremgår af fortroligt investormateriale, som InsideBusiness er i besiddelse af. 

Den statslige fonds opbakning til Nordic Eye skete, på trods af at fondens frontfigur og ophavsmand, Peter Warnøe, gennem flere år har taget ulovlige lån i flere af sine selskaber, herunder et i Nordic Eye-regi, og samtidig har en yderst anstrengt økonomi med flere røde lamper i sin koncern takket være problematiske investeringer. 

De ulovlige lån, som Børsen beskrev i denne uge, fremgår ellers tydeligt af gængse årsrapporter fra de pågældende selskaber, men hverken det eller Peter Warnøes finansielle problemer fik altså nogen røde lamper til at blinke i Vækstfonden. 

Økonomien i flere af Peter Warnøes selskaber må betegnes som særdeles presset, blandt andet på grund af usikkerhed om ejendomsinvestering i De Forenede Arabiske Emirater, hvor Peter Warnøe og hans koncern ifølge regnskaberne for hans koncern Oyster Invest hænger på store forpligtelser. 

”Vi er løbende og gerne i dialog med aktører og forvaltere, som har ambitioner om at rejse fonde med fokus på investeringer i danske virksomheder, herunder Nordic Eye. Vi kommenterer ikke specifikke forløb, men vi kan oplyse, at der ikke er afgivet et tilsagn om investering,” skriver direktør i Vækstfondens investeringsarm Dansk Vækstkapital Mikkel Hesselgren i en mail til InsideBusiness. 

Peter Warnøe har nu foreløbig taget orlov fra fonden i tre måneder, men InsideBusiness erfarer, at en række investorer har bedt om en fyldig redegørelse fra fonden, da mange er stærkt indignerede over forløbet. 

Selv har Peter Warnøe forklaret, at de fleste af hans ulovlige lån handlede om ren og skær overlevelse, men den forklaring har flere af investorerne i Nordic Eye indtil videre ikke taget for gode varer, da de frygter Warnøe ganske enkelt har levet over evne med en alt for dyr livsstil, som hans private økonomi ikke kunne understøtte. 

Peter Warnøe og Nordic Eye

Nordic Eye er en dansk venturefond, der indtil videre har rejst omkring 2 mia. kr.

Nordic Eye er ved at rejse sin anden fond og har ført fremskredne forhandlinger med blandt andre Vækstfonden.

I denne uge kunne Børsen afsløre, at Peter Warnøe i årevis har taget talrige ulovlige lån i sine virksomheder, herunder i Nordic Eye-regi.

Samtidig er hans koncern fortsat under stort økonomisk pres på grund af udfordrende investeringer i De Forenede Arabiske Emirater samt en dyr tysk retssag.

Trods de mange røde advarselslamper har Vækstfonden indtil videre fundet grund til at afvise Nordic Eye.

Fundraising havde trukket ud 

Indtil historien om Warnøes lovstridige lån dukkede op, havde det ifølge investormaterialet taget længere tid end ventet at rejse Nordic Eyes kommende fond, der er den anden i rækken. 

Venturefonden har i sin første fond rejst omkring 2 milliarder kroner, ifølge fondens eget investormateriale. 

Det skyldes dog ikke, at Vækstfonden nærede bekymring for lånene, men i højere grad, at den statslige fond som oftest gerne ser, at de ikke er den eneste professionelle investor. 

Derfor havde Nordic Eye sat deres lid til PKA, der skulle være den anden professionelle investor, venturefonden skulle bygge deres fundament på. 

”Som bekendt holder vi investorevent den 10. september kl. 9 i MovieHouse Hellerup for at give en kort status på porteføljen og annoncere vores planer om Nordic Eye Fund II. Den igangværende due diligence-proces med vores næste fondcornerstoneinvestorer tager længere tid end planlagt, og vi har derfor måttet konstatere, at den oprindelige tidsplan for lanceringen af næste fond bliver forsinket,” skriver fonden i en redegørelse til sine investorer den 3. september. 

Her fremgår det samtidig, at man i stedet for at etablere sin nye fond vil invitere yderligere investorer til at skyde penge i den eksisterende fond fra 2016, der har investeret i en stribe virksomheder. 

Her skal de nye investorer ifølge investormaterialet betale en overkurs for at købe sig ind i Nordic Eye og den eksisterende portefølje, da fonden anser de investeringer, man har foretaget, for at være steget i værdi. 

”På baggrund af værdien af Nordic Eyes portefølje er kursen beregnet til166. Ved seneste finansieringsrunde i foråret var kursen 142. Vi er derfor ganske godt tilfredse med den positive kursudvikling de sidste måneder. Beregningerne er forelagt vores investor board og Deloitte. Alle ændringer i værdiansættelser er sket under henvisning til tredjemands investering i selskaberne og de runder, de måtte have haft i perioden,” skriver Nordic Eye i den fortrolige orientering. 

PKA understreger dog over for InsideBusiness, at man på ingen måde er tæt på at lave en aftale med Nordic Eye.

”Vi har et mandat til at investere i venturefonde, og derfor har vi også mødtes med forskellige aktører på det marked, herunder Nordic Eye, men det har på ingen måde udmøntet sig i noget konkret, og det er aldrig nået så langt som til en egentlig due diligence-proces,” skriver pressechef Nicholas Rindahl i en mail.

Hvilke konsekvenser Peter Warnøes ulovlige lån og anstrengte økonomi får for Nordic Eye, er indtil videre uvist, og fondens formand, Hans Henrik Klovborg, ønsker på nuværende tidspunkt ikke at kommentere sagen yderligere. 

Ud over at være formand i fonden står han i spidsen for den afdøde milliardær Michael Henriksens formue, der blandt andet blev skabt ved salget af City Container, og som er en af de største investorer i Nordic Eye.  

”Jeg har ikke yderligere at sige, end hvad vi allerede har kommunikeret. Vi tager ikke stilling til alt mulig mærkeligt før den undersøgelse, vi har sat gang i, er tilendebragt. Det er ikke fair, jeg udtaler mig yderligere hverken over for vores investorer eller Peter Warnøe,” siger den kortfattede formand. 

Dyr livsstil 

Peter Warnøe blev oprindelig hovedrig i 1990’erne, da han solgte it-virksomheden Complet Data, men siden kom han i alvorlige økonomiske vanskeligheder under finanskrisen. 

Hans koncern Oyster Invest var hårdt gældsat og i en lang periode var det mere eller mindre storbanken Nordea, der styrede slagets gang på vegne af den forhenværende rigmand. 

De senere år har tingene imidlertid set en smule lysere ud for Warnøe men store udgifter til en retssag i Tyskland samt usikkerheder omkring hans investeringer i Mellemøsten medfører, at hans koncern på ingen måde kan betegnes som solid rent økonomisk. 

Det, som mange investorer i hans fond imidlertid er fortørnede over, er, at Peter Warnøe trods sin anstrengte økonomi ikke har skruet ned for sit private forbrug og fortsat ejer en luksuriøs skihytte i Schweiz og jævnligt rejser verden rundt i privat regi. Derfor vil flere nu kræve en kortlægning af, hvorvidt deres penge har været med til at finansiere Warnøes private forbrug via de lån, han har taget i Nordic Eye-regi. 

Ud over dialogen med Vækstfonden har Peter Warnøe og makkeren Lars Tvede blandt andet været i stand til at hente en række kapaciteter til Nordic Eyes advisory board, der blandt andet omfatter PFA-næstformand Niels-Ulrik Mousten, tidligere TDC-chef Carsten Dilling samt Maj Invests frontfigur, Jeppe Christiansen. 

Warnøe har oplyst, at han ikke har yderligere kommentarer til den omstridte fond. 

 

LÆS OGSÅ

Derfor stopper Vækstfondens direktør

Motzfeldt: Vækstfonden skal levere tocifrede afkast

Analyse: Det er tid til at sælge ud af Vækstfonden

Elendige afkast spøger: Pensionskasser foretrækker udenlandske fonde

Venturebranchen i knæ: Danske investeringer halveret på ti år

Ny venturefond lokker investorer til med filantropi