;
The art of being indispensable at work

Kultur

Sådan bliver du uundværlig på arbejdspladsen

Hvad er hemmeligheden bag at være uundværlig på arbejdspladsen? Bogen ’The Art of Being Indispensable at Work’ giver et bud på, hvordan man bliver en ægte go to-person.

Der er altid den kollega, der formår at levere til tiden, og som har styr på sine to dos. Der er tale om en rigtig go to-person. Men hvad er det for nogle egenskaber, der gør, at man kigger misundeligt til fra sidelinjen?

Bruce Tulgan har skrevet bogen ’The Art of Being Indispensable at Work, hvori han beskriver, hvordan man bliver en go to-person og kan få reel indflydelse på sin arbejdsplads.

Dette indebærer en række udfordringer og dilemmaer, blandt andet hvordan man undgår at overforpligte sig selv, undgår uendelige møder samt sikrer den rette balance mellem at sige ja eller nej, hvor og hvornår.

Bogen kommer omkring en række tematikker, og nogle af de vigtigste pointer kan opsamles i følgende:

Alignment, der omhandler, at man skal lede fra det niveau, man er på, både horisontalt og diagonalt, da nye samarbejdsformer de senere år har betydet en større indbyrdes afhængighed på arbejdspladsen.

Multitasking med hovedbudskabet, at hvis man hele tiden jonglerer mellem sine to dos og opgaver, vil man tabe ’bolden’. Derfor er det vigtigt at udføre én ting ad gangen.

Møder med hovedbudskabet at gøre sig klart, hvilke møder man skal deltage i, samt hvilken rolle man har på de enkelte møder. Deriblandt at forberede sig inden mødet ved at læse materialer eller have afstemt punkter med stakeholdere forud for mødet.

Boganmeldelse

Titel: The Art of Being Indispensable at Work
Af: Bruce Tulgan
Forlag: Harvard Business Review
Sprog: Engelsk
Sideantal: 208
Pris: 250 kroner
ISBN13: 9781633698499
5 af 6 stjerner

Praktisk guide til at blive uundværlig

Vi vil alle gerne føle os uundværlige både på arbejdspladsen og i hjemmet uden at blive udbrændte. Med bogen får man de redskaber, man skal bruge for at blive en go to-person og lære, hvordan man bliver uundværlig.

Bogen kommer igennem en række cases og eksempler, som man kan forstå og forholde sig til. Samtidig kan man genkende sig selv i flere af situationerne, hvilket skaber en meget jordnær og nærværende bog.

Målet om at blive uundværlig kan virke uoverskueligt, men undervejs får man følelsen af, at det ikke er et mål uden for rækkevidde. En af styrkerne ved bogen er nemlig, at Bruce Tulgan formår at koge noget, der kan virke kompliceret og uoverskueligt, ned til noget, der virker simpelt, og som man kan relatere til.

Gammel vin på nye flasker

Efter at have læst bogen, er der en række spørgsmål, der melder sig. Kan man være uundværlig? Har vi ikke hørt det hele før?

Bogen er skrevet ud fra præmissen, at man kan være uundværlig, og det må være op til den enkelte at vurdere, om dette er en præmis, som man køber ind på.

Bogen er som sådan ikke revolutionerende, da ledelsesbøger de sidste mange år har berørt mange af elementerne. Det kan både være en styrke og en svaghed, da bogen kan fremstå med et manglende ’so what’, mens det på den anden side er en bog, der med sine cases og eksempler bliver meget jordnær.

Det, som bogen til gengæld mangler, er en mere praktisk how to-guide. Når man skal lave en forandring, indebærer det ofte en ændring i adfærd, så bogen kunne med fordel have et større fokus på, hvordan man kommer i gang med arbejdet i dagligdagen.

Endnu et minus ved bogen er, at de mange ahaoplevelser gør, at man kunne ønske at have læst bogen for 5 år siden. Jeg giver bogen 5 af 6 stjerner for en rigtig god fortælling om, hvordan man bliver en ægte go to-person og uundværlig i sit arbejdsliv.

 

Af Daniel Omann Gru, senior business development manager, Danish Crown

LÆS OGSÅ

Hvorfor fejler så mange forandringsinitiativer i virksomheder?

Interessant bog med tvivlsomme konklusioner om ejerskab

Opgør med eksperter og og kunstig intelligens: Brug din sunde fornuft

Strategiguruen over dem alle viser vej til genrejsning af det amerikanske demokrati

Nu ruller statsstøtten til medierne. Se dem, der modtager mest

Lykken er, når andre lykkes

Ufuldent kommunikationsbog scorer fire stjerner

Velux åbner vinduet

Sådan bliver du en superiværksætter

En virkelig brugbar bog om stresshåndtering