;
Via WEB2

M&A

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

De senere års mange stærke frasalg begynder nu for alvor at sætte deres præg på afkastet i landets kapitalfonde, hvor flere nu kan måle sig med de bedste i branchen.

Landets største pensionskasser har gennem de senere år haft særdeles travlt med at vinke farvel til de hjemlige kapitalfonde for i stedet at stille sig i kø hos de ombejlede internationale fonde.

ATP er gået forrest og har med mere eller mindre har vinket farvel til de danske spillere og har kappet de historiske relationer til fonde som Axcel, Polaris og VIA Equity, og det samme er sket hos blandt andet PensionDanmark, Danica og PFA.

Pensionskassernes eksodus har været forståelig, da afkastene blandt de danske kapitalfonde gennem mange år langtfra har været imponerende.

Alt for mange aktører har haft mere end svært ved at leve op til investorernes basale målsætning om en årlige forrentning på 20 procent og en fordobling af deres oprindelige investering.

De halvsløje resultater kombineret med pensionsbranchens enorme behov for at få placeret enorme summer har ført til, at pensionskasserne i stedet er flokkedes om branchens helt tunge drenge som CVC, Advent og EQT, hvor man både kan få et nogenlunde hæderligt afkast og samtidig få placeret mange milliarder via langt færre investeringer.

Samtidig har især de internationale fonde i høj grad været langt bedre stillet, når det handler om at tilbyde pensionskasserne de eftertragtede co-investeringer, af den simple grund at de typisk opkøber langt større selskaber, hvor eventuelle medinvestorer ligeledes har langt bedre mulighed for at få placeret store mængder kapital relativt smertefrit.

De senere år har historien om de småtriste afkast blandt de danske fonde dog ændret sig ganske markant, og især en række stærke frasalg i 2020 og 2021 har været stærkt medvirkende til, at flere danske kapitalfondes resultater tåler sammenligning med branchens skarpeste.

Det viser en omfattende gennemgang af samtlige afkast i landet kapitalfonde, som InsideBusiness har foretaget på baggrund af officielle regnskaber samt data fra investorer og ikke mindst fondene selv.

En af de aktører herhjemme, der for alvor blander sig i toppen, er VIA Equity, der oprindelig blev skabt som en venturearm under ATP med pensionskassen som eneste investor.

Siden er fonden vokset til at blive en rendyrket kapitalfond med fokus på især investeringer inden for teknologi, hvor især investeringen i Nets har givet et helt suverænt afkast, der medførte, at Via Equitys anden fond fra 2010 kunne levere et årligt afkast på over 50 procent.

Det store spørgsmål både blandt konkurrenter og investorer har derfor været, hvorvidt der for Via Equitys vedkommende var tale om en enlig svale, men kapitalfondens tredje fond fra 2016 har indtil videre leveret en forrentning på over 25 procent og har fordoblet investorernes indskud.

Paradoksalt nok har Via Equitys oprindelige stifter, ATP, trods de gode afkast side om side med PFA haft travlt med at komme ud af fonden, hvorfor hovedparten af kapitalfondens investorer i dag skal findes uden for landets grænser.

Tro mod dna

Det er blandt andet frasalg af den tidligere Micro Matic-virksomhed Elogic samt Advania (billedet) sidste år, der har sikret et overskud i VIA Equitys tredje fond på over 600 millioner kroner, og ledende partner Benjamin Kramarz understreger, at især fondens stringente fokus er en af nøglerne til de stærke afkast.

”Vi har et stærkt, sammentømret team, der har investeret i software og teknologi gennem en årrække. Vi har løbende fintunet vores strategi, eksempelvis til også at omfatte investering i DACH-landene i 2016, men vi er meget tro mod vores dna,” siger Benjamin Kramarz, der for nylig overtog chefstolen i fonden efter den mangeårige leder John Helmsøe-Zinck.

Netop investeringer inden for teknologi og it har givet flere danske kapitalfonde guldrandede afkast de senere år, og flere af de helt tunge drenge såsom EQT og Nordic Capital har da også for længst skåret tidligere tiders investeringer i tung industri og detail væk for i stedet at satse på langt færre sektorer, herunder netop it.

Den store folkevandring mod techinvesteringer har naturligt nok ført til massiv konkurrence om de salgsmodne virksomheder og historisk høje salgspriser, men hos VIA Equity er man overbevist om, at det fortsat vil være muligt at levere stærke afkast i den industri trods skærpet konkurrence.

”Vi har fortsat en ambition om at levere et afkast fremadrettet, der kan måle sig med de bedste i branchen. Det er også en af grundene til, at vi indtil videre ikke er blevet fristet af at bruge de flotte afkast som springbræt til at etablere voldsomt større fonde. At øge sin egen størrelse for hurtigt øger også risikoen for problemer,” siger Benjamin Kramarz.

Har fået pensionskasser med om bord

Ud over Via Equity har også danske Polaris de senere år stået bag en række opsigtsvækkende frasalg, hvor især salget af Mols-Linjen sikrede fonden og dens investorer et guldrandet afkast.

Netop salget af færgerederiet, som ingen i årevis ville eje, har sammen med blandt andet exit af ProData sidste år været med til at sikre et yderst solidt afkast i Polaris fjerde fond fra 2014. Her har investorerne, der blandt andre tæller Danica Pension og Dansk Vækstkapital, indtil videre fået en årlig forrentning af det samlede indskud på lidt over 25 procent, ligesom man har mere end fordoblet investorernes commitments.

Også den specialiserede it-fond Gro Capital, der primært opkøber selskaber inden for BTB-software, har i løbet af de seneste to år stået bag en række succesrige frasalg af blandt andre Trackunit og Trifork. De to exits har været stærkt medvirkende til, at Gro Capitals første fond fra 2014 placerer sig blandt de absolut bedste i Norden og resten af Europa.

Som en af de få fonde herhjemme er Gro Capital gået mod strømmen og har i forbindelse med etableringen af sin tredje fond sikret sig tilsagn fra en stribe danske pensionskasser, heriblandt P+, PKA og PensionDanmark.

Store fonde er for dyre

Trods investeringerne i Gro Capital må de danske pensionskasser fortsat siges at være yderst selektive, når det handler om at investere i danske kapitalfonde.

Fondene selv har derfor i stigende grad søgt mod udlandet, ligesom mange har hentet deres tilsagn hos den store mængde private pengetanke herhjemme, der ligesom andre store investorer har haft et udtalt behov for at søge mod de alternative investeringer.

En af de investorer, der har holdt stædigt fast i de danske kapitalfonde, er AKF-koncernen, der ejes af en række fagforbund. Her har man ifølge direktør Ino Dimsits i skrivende stund givet tilsagn for omkring 800 millioner kroner udelukkende til danske fonde, hvorfor man også har nydt godt af de forbedrede afkast de senere år.

”Kapitalfondene har nydt godt af strukturel medvind de senere år, hvor langt de fleste aktivklasser har klaret sig godt. For os giver det i høj grad mening at investere i fondene, da vi ønsker en spredning af vores risiko, og for mindre investorer som os er mulighederne for at komme med i de helt store fonde yderst begrænset,” siger Ino Dimsits og peger på, at man ved investeringer i større fonde typisk er nødt til gå gennem fordyrende mellemled som feederfonde eller ’fund of funds’.

”Vi har i mange år investeret i et nulrente-miljø, hvorfor jeg ikke synes, at det har givet mening at holde fast i de gamle principper om, at man skal have et vist afkast. Med stigende usikkerhed og inflation og dertil stigende renter vil jeg faktisk mene, at fondenes afkast også bør stige,” siger Ino Dimsits.

 

Læs mere

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver

Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 mia. kr. for transportgigant

Kapitalfond klar til salg af designklenodie

Her er landets førende M&A-advokater

Nyt hæsblæsende M&A-år i sigte. Her er de største mandater

Kapitalfond mister dansk profil