boganmeldelse 3

Kultur

Sådan motiverer du millennials

Hvordan leder man den nye generation af unge mennesker? Alexandra Krautwald forsøger at give svaret i bogen: "Unge generationer på arbejde – vejen til et anderledes rigt liv"

Generation ’fucked-up’, generation X, 68-generationen med videre. Listen med generationer er lang, og nogle er mere fængende og charmerende end andre. Generationsbegrebet bruges i flæng til at sætte et prædikat på en kreds af individer, der er født inden for samme afgrænsede årrække med formodning om, at de både deler noget, der er dem fælles og samtidig unikt – eller rettere sagt deres identitet.

Fra et ledelsesmæssigt perspektiv er det principielt set interessant at kunne sætte medarbejdere i bås, da opgaven med at motivere og lede dem bliver langt lettere – så skal du som leder blot finde en model eller et værktøj frem, og så er du klædt på.

Ledelse på tværs af generationer

Boganmeldelse

3 af 6 stjerner
Titel: Unge generationer på arbejde – vejen til et anderledes rigt liv
Af Alexandra Krautwald
Forlag: Dansk Psykologisk Forlag
Sprog: Dansk
Sideantal: 188
Pris: 269 kroner
ISBN 978-87-7158-652-7

I virkeligheden ser det dog noget anderledes ud, blandt andet på grund af det indlysende, at der løbende kommer nye generationer ud på arbejdsmarkedet, før de foregående er sendt på pension. Arbejdspladsen består af flere generationer på én gang med hver deres tilgang og forventninger til livet, arbejdspladsen – og deres leder!

Alexandra Krautwald har skrevet en bog, hvor der kastes et særligt lys på de nye generationer – de såkaldte millennials – i forhold til hvor de kommer fra, hvad der har formet dem, og hvor de gerne vil hen. Den er både perspektiverende og konkret i sin stil med gode råd til, hvordan de unge finder en vej ud i arbejdslivet.

Krautwalds oprindelige ambition har været at skrive en bog henvendt først og fremmest til de unge selv. Men deres halvvejs ’formuldede’ ledere er også velkomne til at kigge dem over skuldrene og læse med for at blive klogere på, hvordan den nye generation bedst ledes.

Bogen er skrevet på baggrund af en lang række interviews med ikke blot de unge mennesker selv, men også deres som oftest noget ældre ledere. Dermed handler bogen også om ledelse af og på tværs af generationer.

Til millennials – fra generation X

Ambitionen med bogen er således god. Den er også godt struktureret, og der er flere afsnit, der gør læseren klogere på, hvad generationsbegrebet generelt betyder i en ledelsesmæssig sammenhæng. Alene på den baggrund er den anbefalelsesværdig – især for os, som netop ikke tilhører den unge generation, men står med ansvaret for at lede dem og andre generationer.

Men bogen gaber også over meget. Emnet er stort, og bogen er tynd. Mange emner introduceres, men behandles overfladisk og gerne med hastige lister og råd, der endda fremstår som skrevet med en formanende finger: ”Brug ikke hele opsparingen på en aften, og lad være med at tage en masse sprut med i tasken”!

Personligt er jeg også usikker på, om de unge digitale indfødte vil læse en fysisk trykt bog om dem selv skrevet af en generation X’er.

Af Olav Vorup Jensen, Chief Consultant i Maersk Training