;
sampension

Pension

Sampension taber prestigekunde til Velliv

Det er ikke entydigt nemt at omlægge sig fra at være arbejdsmarkedspensionskasse til at være et kommercielt selskab. Det må Sampension sande efter at have tabt stor prestigekunde til Velliv efter et langstrakt udbudsforløb.

Der har historisk set været nære bånd mellem KMD og Sampension, men det er nu brudt. KMD har nemlig valgt Velliv frem for Sampension som pensionsleverandør efter en langstrakt udbudsrunde. Skiftet for de ca. 3.000 medarbejderes pensionsordninger kommer som lidt af en overraskelse for hele pensionsmarkedet og er en bet for Sampension, der mister en stor og prestigefuld kunde.

Over for InsideBusiness bekræfter KMD’s Peter Albrechtsen, VP KMD Group HR Operations, der har stået i spidsen for processen, at man har valgt Velliv:

”Det er rigtigt, at KMD skifter pensionsleverandør. Valget er faldet på Velliv. Det er sket efter en udbudsproces, som vi påbegyndte i efteråret 2019. Det har været en god proces, og vi har store forventninger til Velliv i vores kommende samarbejde,” lyder det fra Peter Albrechtsen, der oplyser, at man fortsat ikke har meldt alle informationer ud til organisationen.

Sampension var tæt på KMD

At det var naturligt for det tidligere Kommunedata at gå hånd i hånd med Sampension, hænger selvsagt sammen med, at Sampensions historie er nøje flettet sammen med HK, Offentligt Ansattes Organisationer(OAO), KL og en række danske kommuner. Men lige meget hjalp det altså, for ved medarbejderafstemningerne, der blev afholdt for et par uger siden, stod det klart, at man trods det pres, som Sampensions bagland lagde på medarbejderne, ønskede Velliv som pensionsleverandør.

Dermed nåede et langstrakt udbudsforløb sin afslutning. I runden var det Aon, der var mægler, og der var først kamp til stregen mellem Danica og Sampension, men pludselig meldte Velliv sig igen på banen – og ved årsskiftet stod det klart, at det var Velliv, der havde det bedste tilbud, og der forestod blot en afstemning blandt medarbejderne.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger var det en generel utilfredshed med Sampensions afkast, der gjorde udslaget. Velliv ligger med det bedste afkast på en 1- og 3-årig periode, men Sampension ligger bedst på en 5-årig periode. Som en kilde oplyser til InsideBusiness, illustrerede forløbet, at transformationen fra arbejdsmarkedspensionskasse til kommerciel spiller ikke har været så nem, som man kunne ønske for Sampension, der nu har meldt ud, at man fokuserer sin indsats på at vinde mindre virksomheder og organisationer, mens store udbud som Novos og Mærsks ifølge Sampensions direktør, Hasse Jørgensen, er for svære at vinde, da man ikke ønsker underskud på ordningerne som følge af for lave priser på tab af erhvervsevnedækning og kapitalforvaltning.

Markedsrygter indikerer, at KMD ikke helt var tilfredse med kundeservicen i Sampension, men det har InsideBusiness ikke kunnet få bekræftet.

Derfor har man i Sampension taget et strategisk valg om at gå efter virksomheder fra 10 til et par tusind ansatte.

Selve udbudsrunden illustrerer meget godt, hvordan markedssituationen er blandt de kommercielle pensionsselskaber i markedet lige nu. Således er Velliv for tiden i offensiven og vinder mange udbud, og der er generelt respekt om især Velliv-topchef Steen Michael Erichsens evne til at lukke de store kundeaftaler.

Også Danica ligger i offensiven, mens den tidligere ekstremt offensive gigant PFA mere eller mindre har lukket sig om sig selv som følge af de høje underskud på syge- og ulykkesforsikringer, der har martret især PFA og til tider sendt bundlinjen i rødt.

Hverken Sampension eller Velliv har ønsket at kommentere denne artikel, som det er kutyme i den slags udbudssager.

 

Læs også Fusion bliver gamechanger på det danske mæglermarked

 

LÆS OGSÅ

Topchef i Söderberg & Partners forlader posten

Pensionskasser gør klar til offensiv på det kommercielle område

Pensionskæmpe dropper formandsjagt

Eksperter: PFA’s forretningsmodel er uholdbar

Derfor stopper gulddreng i pensionsgigant 

Uro i baglandet i pensionsbranchens grønne stjernefond

Sådan skal pensionsbranchen tjene stort på grøn omstilling

ATP varmer op til oprydning i udskældte garantier

Oprydning i pensionsbranchen nødvendig. Især én spiller er udfordret