Saxo Bank-stifter Kim Fournais er en passioneret mand. Og hans passion er Saxo Bank. Det kunne ingen af de 160 deltagere på årets topmøde i kapitalfondenes brancheorganisation, DVCA, være i tvivl om.
Her talte den ene af de to Saxo Bank-stiftere begejstret om den virksomhed, han selv har bygget op fra bunden og er blevet milliardær på.
Og der er intet, der tyder på, at Kim Fournais har planer om at forlade sin virksomhed, som han grundlagde under navnet Midas Fondsmæglerselskab i 1992, og som tog det første store skridt mod sin nuværende form i 2001, da man fik en banklicens.
Kim Fournais er en langsigtet ejer af banken. Og han har ikke den store forståelse for kapitalfondenes arbejdsmetoder, hvilket må siges at være lidt af en udfordring for den engagerede bankmand, da den amerikanske kapitalfond TPG Capital sidder på godt 30 procent af aktierne i banken.
”Det første, en kapitalfond gør, når de kommer ind i en virksomhed, er, at de kigger efter det skilt der,” lød det fra Kim Fournais, der pegede på det grønne exitskilt i hjørnet af konferencelokalet på Hotel Hesselet i Nyborg til den store DVCA-konference tidligere på ugen.
Det fik for alvor tilhørerne til at glemme alt om deres iPhones, der ellers var blevet brugt flittigt, mens Fournais indledningsvis talte om mainframes og valutatrading. For det stod klart for enhver, at Saxo Banks ene hovedaktionær ikke er ovenud begejstret for, at en kapitalfond nu sidder på 30 procent af aktierne i hans bank.
Ifølge Kim Fournais glemmer fondene i jagten på afkast i en hurtig exit at tænke langsigtet, og her opstår der ifølge bankmanden lidt af et dilemma. For Kim Fournais er i Saxo Bank for det lange løb. Derfor lader han sig ikke skræmme af, at banken med et fingerknips taber 700 millioner kroner på schweizerfranc og overtager Brørup Sparekasse blot for at se skeletterne vælte ud af skabet og efterlade de nye ejere med en regning på 300 millioner kroner.
”Det er vigtigt at kunne tænke langsigtet, også selv om der kommer bump på vejen. Det er svært at have de lange briller på og træffe vanskelige beslutninger, når man hele tiden har en exit i baghovedet,” forklarede Kim Fournais.
Ikke et ord om medstifter
Da Kim Fournais blev mødt med spørgsmålet om, hvilke fordele der var for Saxo Bank ved at have en fond med i ejerkredsen, blev den speedsnakkende bankmand pludselig underligt vag. For alle de tilstedeværende var det helt åbenlyst, at Fournais egentlig ikke ser det store behov for at have en kapitalfond med omkring bordet.
Det gode spørgsmål er derfor, hvorfor man overhovedet har solgt aktier til først General Atlantic i 2005 og siden TPG Capital? Ifølge en række kilder med kendskab til banken er Saxo Banks frasalg af aktier i høj grad drevet af, at Kim Fournais’ medstifter, Lars Seier Christensen, har haft et ønske om at få realiseret en del af sine aktier med henblik på at bruge pengene til andre investeringer.
Derfor var det ligeledes bemærkelsesværdigt, at Kim Fournais ikke en eneste gang nævnte sin medstifter under det timelange oplæg. Kim Fournais havde åbenlyst ikke det store behov for at omtale sin mangeårige makker – til sammenligning så viste Sitecore-direktør Michael Seifert senere på dagen i flere omgange billeder af sig selv og de øvrige grundlæggere i væsentlig yngre og knap så velklædte udgaver.
Den eneste hentydning til den politisk engagerede og investeringslystne Lars Seier Christensen var da heller ikke ligefrem positiv.
”Det er meget vigtigt for os, at vi bliver opfattet som en seriøs virksomhed og ikke blot bliver forbundet med et cykelhold og en skør russer med lyserødt hår,” hvislede Kim Fournais i et tonefald, der fik mange af de fremmødte fonde, advokater og investorer til atter en gang at spærre øjnene op.
Leder efter partner
Kim Fournais lod ingen være i tvivl om, at Saxo Bank er hans hjertebarn. Og det vil det blive ved med at være. En børsnotering kan måske komme på tale, men intet tyder på, at den tidligere fondsmægler har planer om at slippe tøjlerne til sit livsværk.
Men bankens omdømme er altafgørende for ham. For Fournais er cykelløb, politik og kapitalfonde støj på linjen i hans forsøg på at opbygge bankens image som en fintechvirksomhed frem for en klassisk bank.
”Vi var fintech, før ordet overhovedet fandtes. Vi ser i dag os selv som en it-virksomhed, og vi er hele tiden på jagt efter at opbygge vores kundenet. Vores infrastruktur er en af de bedste overhovedet, så næste skridt på vores rejse er at få flere til at bruge den,” forklarede Kim Fournais og lod samtidig forstå, at Saxo Bank netop nu forhandler med en række store finansielle aktører, der både kan sikre banken kunder og samtidig være med til at flytte Saxo Bank endnu længere væk fra historier om valutatab, sure kunder og cykelhold.