;
CEmbrit web

Inside story

Sky kapitalfond øjner kæmpe frasalg

En hermetisk lukket kapitalfond med velanskreven og uhyre sky stifter i spidsen arbejder i al hemmelighed på frasalg af et historisk dansk industriklenodie, der kan indbringe fonden op imod 4 millliarder kroner og sikre endnu et forrygende afkast.

Den tilknappede virksomhedskøbmand Denis Viet-Jacobsen er i al hemmelighed ved at lægge sidste hånd på endnu et succesfuld frasalg, der yderligere kan styrke den tidligere Altor-chefs ry som en af de førende herhjemme, når det handler om at hente afkast til investorerne.

InsideBusiness erfarer således, at Denis Viet-Jacobsen og hans kapitalfond, Solix, netop har hyret den nordiske storbank Nordea og den internationale gigant Citi til at afsøge markedet for en køber til den danske industrigigant Cembrit, der producerer tag og facadeelementer til byggebranchen.

Virksomheden forventer ifølge InsideBusiness’ oplysninger at ramme en indtjening før renter og afskrivninger på omkring 400 millioner kroner i indeværende år, og dermed kan der være tale om et regulært guldæg for den lukkede fond, der stort set aldrig udtaler sig om sine investeringer.

Da Solix overtog Cembrit fra børsnoterede FLSmidth, var der ikke mange bejlere til selskabet, hvorfor kapitalfonden kunne snuppe det danske klenodie til 1,1 milliard kroner.

Forud for det salg gik en lang proces, hvor ingeniørgiganten længe havde forsøgt at afhænde sit uønskede datterselskab, men køberinteressen var dengang stærkt begrænset, blandt andet fordi mange anså Cembrit for at være dybt afhængigt af byggeriet og dermed de større økonomiske konjunkturer.

I øjeblikket har netop denne sektor dog massiv medvind, blandt andet takket været covid-19, der blot har skærpet investorernes fokus på ejendomme og samtidig har illustreret, at visse dele af industrien er noget mere modstandsdygtig under den seneste krise og de mange nedlukninger, end tilfældet var under finanskrisen.

Ved første øjekast lignede Cembrit dog langtfra nogen let investering for nystartede Solix, der ved sin etablering havde held til at hente penge fra en række af svenske Altors trofaste amerikanske investorer.

Især en ny fabrik i Ungarn gav selskabet og Solix dybe panderynker, og efter et stort tab i 2017 måtte fonden til lommerne og skyde 90 millioner kroner ind i virksomheden. Samtidig kom man på kant med en del af investorerne bag den obligation, som kapitalfonden havde brugt til at finansiere opkøbet, idet ejerne bag ikke altid var tilfredse med den løbende rapportering fra hverken Solix eller den kriseramte investering.

Det lykkedes dog hurtigt Denis Viet-Jacobsen at få den danske industrivirksomhed tilbage på sporet i en sådan grad, at man sidste år for første gang i årevis kunne notere et plus på bundlinjen på 85 millioner kroner.

Selv har Solix-chefen ikke svaret på InsideBusiness’ henvendelser, og meldingen har da tidligere været, at han og kapitalfonden primært investerer i B2B-virksomheder, hvorfor man har et princip om ikke at have noget med pressen at gøre.

Succesfulde handler på cv’et

Den hermetisk lukkede stil har Denis Viet-Jacobsen altid svoret til, og i hans tid i først Intermediate Capital Group og siden Altor var det da også særdeles begrænset, hvad offentligheden hørte til kapitalfondsmanden, der i Altor-tiden blandt andet stod bag investeringen i Aalborg Industries, der endte med at give den svenske kapitalfond et forrygende afkast.

Netop handlen med Aalborg Industries hvor det daværende LD også var medinvestor og høstede et solidt afkast, blev et meget godt billede på den type opkøb, der har præget Denis Viet-Jacobsens karriere.

Hvor de fleste andre kapitalfonde især de senere år er flokkedes om de samme, hypede brancher, herunder it og medicinalindustrien, har han og Solix gjort en dyd af at opkøbe solide industrivirksomheder, der ofte bygger på et noget tungere produktionsapparat, end mange andre investorer synes om.

Det har dog også medført, at flere af Solix’ investeringer ud over Cembrit også har haft visse udfordringer i de indledende år, hvorefter de fleste så småt har fundet formen igen. Solix’ mantra har været at satse på netop de lidt tungere investeringer i selskaber, der primært opererer inden for B2B og samtidig er førende inden for deres egen lille niche.

Den strategi har indtil videre givet Solix en enkelt, men ganske lukrativ exit, da man i 2019 solgte KK Wind efter under tre års ejerskab. Oprindelig havde kapitalfonden betalt knap 1,4 milliarder kroner for den store underleverandør til vindmøllebranchen, men især selskabets store afhængighed af en enkelt, vigtig kunde i form af Siemens gjorde, at mange andre potentielle opkøbere vendte tommelfingeren nedad.

Solix valgte i stedet at sætte sin lid til firmaets ambitioner om, at man langt om længe havde fået hul på ordrerne til Vestas, og ved at sætte yderligere fart på den strategi lykkedes det Solix at tredoble sin oprindelige investering, da Mærsk endte med at betale over 2 milliarder kroner for KK Wind.

Privat, men kontroversiel

Trods Solix og Denis Viet-Jacobsens indædte ønske om at holde sig langt væk fra mediernes søgelys er de garvede investor dog flere gange endt som midtpunkt i opsigtsvækkende sager, der har gjort det næsten umuligt at gemme sig.

Naturligt nok har især Denis Viet-Jacobsens tid som Altor-chef i Danmark givet ridser i lakken, da det var under Solix-chefen, at kapitalfonden opkøbte Wrist Group og dermed også OW Bunker, der blev børsnoteret i 2014.

På det tidspunkt havde Viet-Jacobsen for længst afleveret både formandsposten i olieselskabet og chefstolen i Altor til Søren Johansen, men ikke desto mindre er han ligesom mange andre aktører blevet en del af den opsigtsvækkende konkurs’ retslige efterspil.

Samtidig valgte Skat i kølvandet på OW Bunkers deroute at rejse et krav på 140 millioner kroner mod selskabet på baggrund af en opsigtsvækkende manøvre, hvor virksomheden i forbindelse med en spaltning overførte 1,2 milliarder kroner til Luxembourg, hvorefter en del efterfølgende havnede på Jersey.

Også i Solix-tiden har Denis Viet-Jacobsen ud over et ry som en fremragende investor igen vist sig som en investor, der trods et ønske om privatliv flere gange har været i mediernes søgelys. Således har InsideBusiness tidligere afsløret, hvordan Solix bygger på en noget særpræget struktur, der har til formål at minimere partnernes danske skattebetalinger af deres potentielle bonusser fra fonden.

Også Solix og Denis Viet-Jacobsens parløb med tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt har givet anledning til talrige artikler i især Ekstra Bladet, hvilket før sommer kulminerede i en injuriesag, som Viet-Jacobsen dog tabte.

 

Læs mere

Kapitalfonde sætter tidligere Mærsk-selskab til salg

Her er sommerens store M&A-handler

M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling

Kapitalfond jagter lånemarked, som bankerne udelukkes fra

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Axcel på kollisionskurs med storbank