egeriis

Redaktørens analyse

Slutspil om Finans Danmarks toppost er i gang

Bankernes talerør går efter en profil, som mestrer både den politiske scene, interessevaretagelse og kommunikation, mens den tunge reguleringsdel må vige ud fra devisen, at det har Finans Danmark nok af i forvejen.

Det har i årevis været en slags flimrende fatamorgana for især de store banker: Tænk, hvis man langt om længe kan lægge rollen som gebyrgrib og dødssyg patient, der skulle have statslig førstehjælp under finanskrisen, bag sig.

Tænk, hvis de danske banker omsider bliver opfattet som samfundsgavnlige aktører, som holder hånden under erhvervslivet i svære tider, skaber landets vækst og velstand, hjælper iværksættere og sikrer billig finansiering af alt fra boliger til elbiler og grøn omstilling.

Nu er det tid til, at en ny profil i spidsen af Finans Danmark påtager sig den vanskelige brandingopgave med jobbet som ny topchef i den magtfulde brancheorganisation.

Alt tyder nemlig på, at den ofte noget teknisk orienterede sektor, som døjer med både komplekse kapitalregler, forbrugerbeskyttelsesregler, hvidvask og bøvlede EU-forordninger, har besluttet sig for at gå efter en bred profil til at varetage opgaven.

Man går efter en profil, som har erfaring fra en interesseorganisation og/eller erfaring fra den politiske scene. En tung én af slagsen, der ikke er alt for meget oppe i årene, men som alligevel har masser af kilometer i benene og solid ledelseserfaring i rygsækken. Samtidig skal det være én, der kender Slotsholmen som sin egen bukselomme: Erhvervsministeriet og Skatteministeriet, og som har stærke politiske kontakter.

Ikke nogen nem M/K at finde.

Og dermed er en tidligere drømmeprofil i form af finansdirektør Steen Lohmann Poulsen fra Erhvervsministeriet, som i hvert fald mestrer det reguleringsmæssige og har erfaring med lovgivningen i sektoren, rykket nedad på listen.

Men det passer vel også med, at krisetiderne for bankerne p.t. er langt væk. Og der er ikke længere så stor frygt for overdreven regulering af bank- og realkredit, som vi tidligere har set.

Tre på shortlisten, men kan de hentes?

På InsideBusiness’ uofficielle shortlist står tre drømmeprofiler øverst, men det er alle profiler, der sidder solidt i deres nuværende job: Brian Mikkelsen, administrerende direktør for Dansk Erhverv, administrerende direktør Kent Damsgaard i Forsikring & Pension og Louise Mogensen, topdirektør i Finanstilsynet.

De er alle sammen anerkendt for deres offentlige profil, og de har alle solid ledelseserfaring og kendskab til det politiske system, ligesom de er driftssikre og praktisk talt uden alvorlige lig i lasten.

Men et job som dette vil nok i sidste ende være et personspørgsmål – hvem kan man hente, og hvordan er kemien med ansættelsesudvalget i Finans Danmark, der består af Michael Rasmussen, Nykredit, Carsten Egeriis, Danske Bank, og Mads Skovlund, Nordea?

Det kan komme ned til dagsformen, og hvem der kan lokkes over til Finans Danmark, der jo nok kan friste med det, der ligner den højeste løn for en leder af en interesseorganisation i Danmark.

Brancheorganisationen offentliggør ikke lønnen til direktionen i sin årsrapport, men regn med tre til fire millioner i årsløn. Måske mere til den helt rette profil.

Det er også vigtigt for en ny direktør, at profilen lever op til de moderne forventninger til en leder og gerne er en kvinde, om end bankerne på direktørniveau fortsat er vældig mandsdominerede.

På de indre linjer bliver det en udfordring for den rette profil at jonglere med særinteresser, fordi vi p.t. ser en storebror som Danske Bank være vældig håndsky over for at stå imod Finanstilsynets krav om øget regulering og opsyn. Det står i skærende kontrast til situationen i de mindre pengeinstitutter, der jo ikke har råd eller lige så stor mulighed for at ansætte specialister til at varetage de komplekse regelsæt, som en stor bank kan.

Den højspændte konflikt mellem Nykredit og en række mindre og større banker organiseret i Totalkredit-samarbejdet over for Jyske Bank, Nordea, Danske Bank med flere har også potentiale til at give indre sværdslag i bestyrelsen i Finans Danmark, som den nye direktør vil skulle navigere i.

Kristian Jensen kunne være et bud

Der er dog også en noget længere liste med kandidater til jobbet. Her finder vi eksempelvis profiler som tidligere finans- og udenrigsminister Kristian Jensen fra Green Power Denmark, administrerende direktør Jannick Nytoft fra De Samvirkende Købmænd eller Nick Hækkerup fra Bryggeriforeningen.

Det er også en mulighed at gå efter en politiker, men de har ofte begrænset erfaring med ledelse af større organisationer, som Finans Danmark jo er.

Heldigvis for rekrutteringsholdet, der er sammenfaldende med bestyrelsesformand og de to næstformænd i Finans Danmark, er der god tid til at vælge den rette kandidat og få pågældende filtret ud af tidligere ansættelse, da man har den mangeårige og driftssikre viceadministrerende direktør Ane Arnth Jensen siddende som konstitueret direktør i Finans Danmark.

 

Læs mere

Finans Danmark står ved en skillevej. Hvem tager stafetten videre?

Trods faldende indtægter lover datacentral flad udvikling i priserne

Ny kunde lander på tørt sted i datacentral, der sender regning videre til medlemsbanker

Politisk møde viser klar uenighed om bankernes rådgivning af kunder

Partier retter skytset mod realkreditmarkedets guldæg: Vil stramme grebet om bidragssatser

Totalkredit-konflikt skifter scene til åben krig

Solen strålede over banktopmøde – men frustration over reguleringen spøger

Større banker er stadig guldæg for revisorer. Især to huse fører nu i feltet

Nyt rekordår venter for banker: Sådan ligger de på omkostninger

Realkreditinstitutter tjener stort på bidragssatser: Politisk forslag kan spænde ben for guldægget

Politikere blæser til kamp mod bankernes urimelige vilkår

Banker får skarp kritik for at give bedre renter til store end små virksomheder