investering

Kultur

Solid bog om private investeringer

Michael Karbos investeringsbog giver gode råd om risikoeksponering, omkostninger og betydningen af at være på flere markeder. Det er en bog for dem, der er oprigtigt i tvivl om, hvad de skal gøre med deres opsparing, og det gør den rigtig godt, skriver Joachim Sperling.

Da jeg først kastede et blik på ’Investering – lær det selv’ af Michael Karbo, fik det mig til at overveje, hvorfor jeg egentlig har sagt ja til at anmelde bøger for InsideBusiness. Hvad skal vi dog med endnu en udgivelse om, hvordan man investerer sine penge, når vi allerede har Michael Møllers og Niels Chr. Nielsens bog ’Din økonomi’? Det taler heller ikke til bogens fordel, at den er udkommet på Forlaget Mellemgaard, der ofte udgiver bøger af mindre talentfulde forfattere.

Jeg havde ikke tidligere hørt om Michael Karbo, men et hurtigt opslag på nettet fortæller, at han har udgivelser bag sig om mindfulness, vitalitet, Photoshop og Windows 7. Enkelte af dem endda på Forlaget Gyldendal. Og så har han gud hjælpe mig også skrevet en gyserroman.

Kan han virkelig også skrive meningsfuldt om, hvordan man investerer sine penge, så stort set alle kan være med og på et lødigt fagligt niveau? Svaret er ja.

Michael Karbo går systematisk til værks, og rutinen fra de andre selvhjælpsbøger fornægter sig ikke. Han kommer hele vejen rundt om, hvad man stiller op med sine penge, og han gør det på en måde, så jeg er lige ved at tro, at selv min gamle mor kan være med. Han er så at sige på læserens side, og det virker sympatisk. Michael Karbo er næppe nogen Warren Buffet, men mindre kan også gøre det, for råd fra Warren Buffet er kun til de mest professionelle.

Boganmeldelse

Titel: Investering – lær det selv
Af: Michael Karbo
Forlag: Mellemgaard
Sprog: Dansk
Sideantal: 170
Pris: 140 kroner
ISBN13: 9788793724488

Virkelig bred appel
Bogens målgruppe er stor. Efter en lang højkonjunktur har mange danskere frie midler, men mon ikke de fleste er usikre på, hvad man skal investere i? Man kan altid skrue op for sin pensionsopsparing, men ulempen er, at pengene er svære at få ud igen, hvis man pludselig skal bruge dem, så man har brug for alternativer.

Det er også risikable tider. Vi er i gang med et historisk pengepolitisk eksperiment, der har pumpet så meget likviditet ud i det globale finansielle system, at aktierne nemt vil kunne falde markant nærmest fra den ene dag til den anden. Det er ikke helt normalt, når renten stort set er nul og aktierne fortsætter med at stige.

Samtidig har investeringsforeninger de senere år fået meget kritik for deres omkostninger. Det er også dyrt at lade pengene stå i banken, og de færreste af os evner at starte egen virksomhed.

Mange lader sikkert pengene stå i banken, fordi de er bange for at sætte 20-30 procent af deres opsparing over styr på kort tid. Så hvordan undgår man det?

Det giver bogen et nogenlunde anvendeligt svar på. Michael Karbos bog giver nemlig gode råd om risikoeksponering, betydningen af at være på flere markeder og forskellen på de forskellige investeringsforeninger og deres omkostningsstruktur.

Det er ikke en bog for eksperten, men for de mange danskere, der er i tvivl om, hvad de skal gøre med deres opsparing, er den et godt sted at starte.

Af Joachim Sperling js@axcel.dk

 

LÆS OGSÅ

Guide til kvinder i kunsten

Boganmeldelse: Kampen om fremtidens kunstige intelligens

Sådan kan ledelse løfte danske lokalområder

Økonomer kan også tage fejl

En let introduktion til digitale valutaer

Hvordan glemte vi at leve et meningsfuldt liv?

‘Fuck it, ship it’ er mere end et one-night stand