White safe deposit boxes in a bank. There are gold bullions inside of a one box. A concept of storing of important documents or valuables in a safe and secure environment. 3D rendering.

Redaktørens analyse

Spar en formue på at leje en bankboks

Der er fare for, at bankbokse bliver populære som opbevaringssted for kontanter som følge af Spar Nords, Sydbanks og Jyske Banks negative renter på indlån. Der er en del af spare på manøvren, men også risiko. Vi ser nærmere på det sidste og noget opsigtsvækkende røveri fra bankbokse i Danske Bank.

Der er mange tusind kroner at spare per år, hvis man er økonomisk bevidst, har et stort indestående i banken og bliver ramt af de netop indførte negative renter i Jyske Bank og Sydbank. For en årlig leje af den mindste bankboks koster bare 180 kr. per år i Danske Bank for en boks, der er 20 centimeter bred og 6 cm høj. For en ret beskeden merpris kan man endda leje en boks, der er dobbelt så bred.

InsideBusiness har ikke haft mulighed for at teste, hvor mange tusindkronesedler man kan gemme i en sådan boks, men svaret er givetvis rigtig mange.

Det betyder altså, at der er en rigtig god timeløn at hente ved at bevæge sig ned i sin bankfilial, hente f.eks. 1 mio kr. i kontanter og stoppe dem ind i en bankboks. For både Jyske Bank og Spar Nord har sat en negativ rente på -0,75 pct. på indeståender over 750.000 kr. Det betyder, at der er præcis 7.320 kr. at spare per år pr. million uden rentefradraget, hvis vi tager den mindste bankboks. Det er trods alt så mange penge, at der nok skal være nogen, der benytter sig af den rimelig sikre metode til opbevaring af penge.

Men helt risikofrit er det dog ikke. For bankerne ønsker ikke at forsikre kundernes værdigenstande i bankboksen af den forståelige årsag, at det kan skabe en masse ballade, hvis værdigenstandene rent faktisk forsvinder i bankens varetægt. Og hele ideen med bankboksen er som bekendt, at man kan gemme skatte, hvis eksistens banken, skattefar, tyveknægte og andre ikke behøver at kende til. Til gengæld er det sådan, at indboforsikringen dækker tab af værdigenstande – og således også som oftest ting og sager, der har ligget i bankboksen men kun op til den økonomiske ramme, der er aftalt med selskabet. Også her kan man få et problem, for det er nok de færreste forsikringsselskaber, der uden videre godtager, at man har opbevaret en 1 mio. kr. i kontanter i bankboksen, selv om forsikringssummen er stor nok til at dække beløbet ved et eventuelt røveri.

Risiko for Olsen-Banden-røverier

En mulig løsning er at tage billeder af indholdet af bankboksen, men også det kan hurtigt blive til juridiske tovtrækkerier med selskabet.

Heldigvis er der ikke megen historik for tyveri fra bankbokse i Danmark – og i takt med at antallet af bankrøverier er styrtdykket de senere år, er risikoen da også begrænset.

InsideBusiness har spurgt Danmarks største bank, Danske Bank, om deres erfaringer med tyveri fra bankbokse. Og her kan man kun komme på et eksempel. Nemlig et noget opsigtsvækkende røveri fra 2010, hvor tyvene på bedste Olsen-Banden-manér havde held til at gemme sig i Danske Banks bankboksrum i filialen på Nørre Voldgade 58 fredag eftermiddag.

Derefter havde de hele weekenden til at hygge sig med den medbragte proviant og med at bore låsene ud i bankboksrummet, inden de kunne liste af sted i god ro og orden mandag morgen. Der er aldrig kommet noget ud om, hvor meget de fik ud af det usædvanlige røveri.

Trods eksemplet må man nok sige, at risikoen ved at gemme kontanter i bankboksen er ganske lille, og der er næppe grund til at frygte for brand, fugt eller museskader, som hvis man bevarer seddelbunkerne i hjemmet eller gravet ned i haven.

Det store spørgsmål er, om Nationalbanken og bankerne selv er forberedt på, at velhavende danskere benytter sig af fidusen. For det kan give problemer for kontantmængden i samfundet eller netop gøre bankbokse interessante at røve.

På InsideBusiness ved vi det heller ikke, men vi refererer gerne til det gamle ordsprog: “En krone sparet er en krone tjent,” og der er jo en grund til, at de, der er blevet rige, netop er blevet rige.

 

Foto: ID 62653222 © Denisismagilov | Dreamstime.com

 

LÆS MERE

Danske banker i farlig linedans med Apple

Af med hovedet-strategi efterlader Danske Bank i ledelseskrise

Vogelzang trækker tunge konsulenter ind til spareøvelse, hvor meget tør Danske Bank skære?

Speget nordisk spil om Nets bliver hjørnesten i global betalingskrig

Nets slået på hjemmebane som leverandør af fremtidens betalingsplatform

Er Nets’ nye offensiv mere end varm luft?

Nyt våben skal redde dankortet

Dansk betalingskrig mellem Nets og VISA bryder ud i lys lue

To spillere dropper Dankortet. Usikkerheden vokser

Slagsmål venter om guldrandet farvel til dankortet

Dankort-krig eskalerer: Jyske Bank og Apple Pay dropper nationalkortet